Nordre Aker Budstikke

– Vi skal ikke bygge igjen deler av elva, som er åpne i dag!

Illustrasjon over nye Gullhaug Torg. Foto: AVANTOR/SNØHETTA

Sier prosjektdirektør Terje Løvold i Avantor, som svar på kritikken fra Oslo Elveforum om planene på Gullhaug Torg.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 28.07.2017 kl 09:54

NYDALEN: – Vi skal ikke bygge igjen deler av elva, som er åpne i dag! Poenget er at elva allerede går i en lukket kulvert under Riksteateret og deler av torget. Vårt nye bygg vil krage litt ut over denne allerede lukkede kulverten. Det har Oslo Elveforum rett i, fortsetter prosjektdirektør Terje Løvold i Avantor AS.

Han viser til Nordre Aker Budstikkes sak tidligere i juli, om nye Gullhaug Torg, og kritikken fra Oslo Elveforum og Akerselvas Venner om planene.

– Oslo Elveforum mener at vi ved dette lukker en del av elva og begrenser mulighetene til å åpne elva også på denne strekningen når og hvis Gullhaug Tor 2B med Riksteateret blir revet en gang i fremtiden. Det er vesentlig større grunn til å bevare dette bygget i uoverskuelig fremtid enn å rive det, og at nye planer ikke kan legge til grunn at dette bygget rives. Derfor ønsker vi et nytt bygget som forsterker Gullhaug Torg som det sentrale møtestedet i Nydalen, legger Løvold til.

Prosjektdirektør Terje Løvold i Avantor AS. Foto: ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE/KARL ANDREAS KJELSTRUP

Lå i kulvert

Og viser videre til at da Avantor påbegynte transformasjonen av Nydalen, lå deler av Akerselva i kulvert.


– Akerselva, med unntak av et lite stykke på begge sider av Nydalsbrua, lå i kulvert fra nordenden av Nydalsveien 32B og helt ned til Nydalsveien 15, en strekning på 470 m.

LES OGSÅ: Bli med opp Akerselva - fra Blå til Kjelsås, på to minutter. Se den kule videoen her.

I dag ligger elva i kulvert - rundt 80 meter - under Gullhaug Torg 2B (Riksteateret) og under en mindre del av p-plassen syd for Gullhaug Torg 2B, rundt 20 meter, sier Løvold.

Han peker også på «overordnede planer og gjeldende reguleringsplaner».

– Der er det ingen føringer som tilsier at det er ønskelig å åpne elven på denne strekningen. I et historisk perspektiv kan det vel til og med argumenteres for at det er viktig å ta vare på noe av dette fotavtrykket også, som viser hvordan man historisk brukte elva i forbindelse med industriell virksomhet, mener Løvold og Avantor.

Tror Gullhaug Torg vil bestå lenge

Gullhaug Torg 2A inneholder statlige kulturinstitusjoner som Riksteateret og Kulturtanken, tidligere Rikskonsertene.

– Gårdeier Storebrand har de siste årene investert betydelige beløp i oppgraderinger, og Riksteateret og Kulturtanken er viktige aktører som vil være med å bidra til en positiv utviklingen av Nydalen med flere tilbud til folk flest og en mer komplett bydel med gateliv og servicetilbud, legger Løvold til.

Men også at det er vanskelig å spå om fremtiden i et veldig langt perspektiv.

– Som nevnt, at Gullhaug Torg 2A vil bestå i uoverskuelig fremtid, tror vi er langt mer sannsynlig enn at bygget blir revet. Det er etter vår mening derfor ikke et argument at nye planer i Nydalen skal legge til grunn at Gullhaug Torg 2B kommer til å bli revet, og at elva åpnes også på denne strekningen. Tvert i mot er det ønskelig å styrke Gullhaug Torgs posisjon som det sentrale møtested og handelssenteret i Nydalen, sier
Løvold videre.


LES OGSÅ: Akerselva - 8.2 kilometer ren nytelse og helt unikt

– Underordnet

Og protesterer ikke på, som Oslo Elveforum påpeker, at de planlegger å bygge nærmere elva enn 20 meter.

– En mindre del av bygget ligger over en allerede lukket kulvert. Dette mener vi likevel er underordnet den overordnede utviklingsstrategien for knutepunktet Nydalen. Som vi har påpekt tidligere, har bybebyggelsen langs Akerselva siden 1800-tallet omkranset elveløpet – på lange strekninger med beliggenhet helt inntil vannkanten, stedvis også over elva, sier Løvold videre.

Han fortsetter.

– Dette samspillet mellom elveløp og bebyggelse skaper et mangfold og en variasjon mellom åpne og lukkede landskapsrom som er, og fortsatt bør være, et viktig karaktertrekk ved Akerselva Miljøpark som en integrert del av Oslo by. Nydalen er også det eneste stedet langs elva som har knutepunktstatus, og hvor det forventes en tettere by med preg av bydelssenter.


Ifølge Løvold, som mener at sistnevnte også tilsier at man i dette området ikke kan forholde seg til de generelle føringer og restriksjoner som gjelder generelt for utviklingen langs Akerselva.

Stort og bilfritt torg

– Med nye Gullhaug Torg skal vi utvikle et stort og bilfritt torg til glede for alle som ferdes i Nydalen, og ved å flytte bygget lenger inn på torget enn gjeldene reguleringsplan fra 2010 forutsetter, får vi åpnet en flott gang- og siktaske opp mot gavlen på det gamle industribygget i Nydalsveien 32B - som i dag huser Fiskars, ifølge Løvold.

LES OGSÅ:

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...