– Vi skal være på denne planeten lenger enn politikerne

DRAMMEN: Marcus Johansen, Inga Connelly, Victoria Arnesen, Tuva Digenes, Nora Digenes, Ingrid Dorothea Holt, Eline Martinsen – ungdomsskole- og videregåendeelever fra Drammen. Foto: Janina Lauritsen
Fredag 22. mars streiker skoleelever for klimasaken over hele landet. Det blir dokumentert for ettertiden på Teknisk museum på Kjelsås, som mener dette kan bli et viktig internasjonalt vendepunkt.
Publisert: 22.03.2019 kl 11:25
Sist oppdatert: 22.03.2019 kl 13:15
OSLO: Fredag er det ventet at 20.000 skoleelever vil delta i skolestreiker for klimaet. Foran Stortinget er det fredag morgen samlet tusenvis av elever. Samtidig er det liknende markeringer flere steder i landet.
Startet i Sverige
![Greta Thunberg startet å streike alene utenfor riksdagen. Nå engasjerer hun ungdom over hele Europa. Foto: Anders Hellberg [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons](https://nab.no/bilder/web/5e948097eb756.jpg?v=1596718625)
Greta Thunberg startet å streike alene utenfor riksdagen. Nå engasjerer hun ungdom over hele Europa. Foto: Anders Hellberg [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons
Klimastreikene ble startet av den svenske klimaaktivisten Greta Tunberg (16) som startet sin skolestreik alene foran den svenske Riksdagen under det svenske valget i fjor.
– Klimaspørsmålet er vår tids skjebnespørsmål. Det vi foretar oss nå, får ikke fremtidige generasjoner gjort noe med. Vi når snart et punkt hvor det ikke er noen vei tilbake, sier den svenske 16-åringen.
Hennes protest mot politikere som hun mener ikke tar klimatrusselen på alvor, har spredd seg til hele Europa. Hver uke har tusenvis av elever deltatt i klimastreiker i flere land. Dagens markering er den største i Norge – så langt.
Viktig
I havet av ungdommer foran Stortinget, møter Nordre Aker Budstikke en gjeng fra Drammen. De har lagt turen til hovedstaden for å vise at de krever handling, og er storfornøyde med oppmøtet.
– Det kan aldri bli for mange som kommer hit. Det er kult å være med på dette, og at det er en yngre generasjon som viser at man virkelig står for noe, sier de, og legger til:
– Vi skal være på denne planeten lenger enn politikerne skal.
Teknisk museum
Hos Teknisk museum på Kjelsås mener de at skolestreikene markerer en vending i den globale kampen mot klimaendringer: Barn og unge demonstrerer for sitt krav om at det må handles, og det nå.
Museet ønsker derfor å samle inn materiale fra streikene.
– Barn og unges skolestreiker kan bli et viktig internasjonalt vendepunkt for hvordan samfunnet ser på nødvendigheten av å handle. Teknisk museum vil gå i dialog med ungdommen for å dokumentere og forstå, sier Frode Meinich, direktør ved Teknisk museum.
– Med teknologi har mennesker skapt klimaendringer. Teknologi er også nødvendig for å finne løsninger, understreker han.
I samarbeid med ungdommene ønsker Norsk Teknisk Museum å samle inn foto av plakater, paroler, hendelser og gjenstander med tilknytning til streiken. Dette for å bevare og dokumentere denne viktige historiske begivenheten for fremtiden. De som ønsker å dele foto fra arrangementene med museet, kan gjøre det via denne e-postadressen: klima@tekniskmuseum.no.
Museets samfunnsoppdrag
Under skolestreiken 22. mars vil representanter fra museet være tilstede for også selv å dokumentere med film og foto.
– Videre vil vi vurdere muligheten for å samle inn gjenstander knyttet til streikene og demonstrasjonene. Hensikten er å bevare materielle spor fra de streikenes aktiviteter. Innsamlinger av gjenstander vil også skje i samarbeid med ungdommene selv.
Museumsdirektøren understreker at en viktig del av Teknisk museums samfunnsoppdrag er å formidle kunnskap om sammenhenger mellom teknologi, medisin og kultur over tid.
– Klimaendringer er vår tids store spørsmål og krever daglig engasjement. Det handler om oss alle, og i særdeleshet museets kjernegruppe, barn og unge.
Meld deg på nyhetsbrev
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!