Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Vibeke har et spionoppdrag til barna dine – på skoleveien

Vibeke Rørholt, med Hedda og Charlotte som Trafikkagent-testere. Alle skoleelever i Oslo kan selv bidra til å gjøre skoleveien sin tryggere ved hjelp av appen fra Bymiljøetaten. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Bymiljøetaten i Oslo kommune har, som trolig første i verden, laget en app der barna selv kan rapportere farlige ting på skoleveien sin. Nå søkes flere trafikkagenter! Foreløpig har nemlig ikke én skole i Nordre Aker rapportert.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 24.08.2016 kl 10:41

KORSVOLL: Trebarnsmoren Vibeke Rørholt fra Korsvoll, tidligere distriktsleder i Trygg Trafikk, ble hentet inn av Oslo kommune for å kartlegge skoleveiene i Oslo.

44.000 skolelever

Det resulterte i at hun de siste tre årene har vært prosjektleder i Bymiljøetaten for utviklingen appen «Trafikkagenten», i samarbeid med Transportøkonomisk institutt (TØI) og Utdanningsetaten (UDE), og med støtte fra Forskningsrådet. Trafikkagenten er et kartleggingsverktøy som ble rullet ut i februar 2015, og er nå klar til bruk for alle osloskolene.

Vibeke Rørholt er prosjektleder for utviklingen av Trafikkagenten-appen til Bymiljøetaten. Her i krysset Hansemyrveien/Skjoldveien på Korsvoll. Vibeke skulle gjerne hatt lokale agenter til å melde fra om hvordan de syns det er å ha skoleveien sin her. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

– Av erfaring vet jeg at du som forelder ikke ønsker å slipper barnet ditt ut på skoleveien med mindre du vet den er trygg, sier Rørholt, som håper stallen med elev-spioner skal bli stor. Oslo har om lag 44.000 skoleelever i grunnskolen.

– Bymiljøetaten har fått i oppgave å kartlegge nødvendige trafikksikkerhetstiltak på skoleveiene i Oslo. Som en grønn by ønsker også Oslo kommune å legge til rette for å øke andelen syklister, gående og kollektiv-brukere. Skal vi lykkes med en slik økning ønsker vi at barn og deres foresatte opplever skoleveiene som trygge å ferdes på, sier Rørholt.

Kartlegger hele Oslos veinett

Slike skoleveirapporter får Bymiljøetaten når elevene har rapportert i Trafikkagenten.

Det som imidlertid mangler er grunndata: Kommunen aner ikke hvor mange som i dag går og sykler i hverdagen, ifølge prosjektlederen i Bymiljøetaten.

Barn går til skolen på små og store veier over hele byen. Lykkes kartleggingen slik etaten ønsker, er det naturlig å anta at den i realiteten vil gi en indikator på tilstanden for hele Oslo kommunes vei- og gatenett.

– Det er ønskelig for oss at barna selv viser oss hvilke veier de benytter seg av, hvordan de bruker skoleveien sin, og hvordan de opplever sin skolevei, forklarer Rørholt.

LES OGSÅ: – Dette er utvisomt områdets dårligste skolevei

Sveip til høyre eller venstre

Er skoleveien bra eller dårlig? Sveip til høyre eller venstre for å gi en tommel opp eller ned. (Skjermdump fra Trafikkagenten-appen).

Appen fungerer nesten som et spill. Underveis på skoleveien sveiper eleven til høyre eller venstre på mobilskjermen, og gir dermed en tommel opp eller ned. GPS-funksjonen på telefonen forteller Rørholt og dem som jobber med trafikkplanlegging nøyaktig hvor eleven er fornøyd eller misfornøyd. Den enkelte trafikkagent kan videre spesifisere hva som er feil, og kan også sende inn en et bilde og en kommentar til Bymiljøetaten via appen.

– Det høres kjempebra ut, sier Annar Follesø, som sammen med døtrene Hedda og Charlotte prøvegikk skoleveien på Korsvoll uken før skolestart.

– Alt som hjelper til for å få en tryggere skolevei er bra. Jeg har erfart at selv om det er mange unge i trafikken her på Korsvoll er det mange biler som kjører fort, sier han.

Follesø er imidlertid ikke udelt positiv over å sende med døtrene mobil på skoleveien. Men det er heller ikke nødvendig, forsikrer Rørholt.

– Barna kan gå sammen med foreldrene og bruke appen på deres telefon. Dessuten låner vi ut telefoner til elever som ønsker det, forklarer hun.

Annar Follesø og døtrene Hedda og Charlotte syns det høres ut som en god idé å rapportere direkte om farlige situasjoner på skoleveien. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Viktig personvern

For i utgangspunktet må hver skole melde seg som Trafikkagent-deltakere. Læreren får en hemmelig agentkode til hver elev, informasjon som sendes til foreldrene. Foreldrene må deretter gi dette til sine barn.

– Dette er blant annet av personvernhensyn, sier Rørholt, som forteller at nettopp det har vært svært viktig under utviklingen av appen.

– Datatilsynet er svært tilfreds med måten vi ha laget appen på. For eksempel logges ikke de første 200 meterne av skoleveien. Når rapporten er sendt inn via appen, slettes den fra telefonen, slik at ingen kan spore en elev hvis telefonen blir stjålet. Dataene vi får inn forteller kun om klassetrinn og skolevei, forklarer hun.

Informasjonen som kommer inn kan brukes av skolen for å se hvor skoen trykker på skoleveiene i nærområdet. Men ikke minst er den viktig for Bymiljøetaten og Utdanningsetaten for å trygge skoleveiene.

LES OGSÅ: Mandag åpnet Oslos nyeste skole – med takterrasse og ipad til alle elevene!

Skal gi raske resultater

Barna kan enkelt velge hva de rapporterer om. Her et eksempel. (Skjermdump fra Trafikkagenten-appen).

Gjennom testing i Bydel Østensjø i forbindelse med stengingen av Brynstunnelen, gjorde bruk av Trafikkagenten det mulig å igangsette sikringstiltak på skoleveiene i området i forkant. Også andre store prosjekter er igangsatt som følge av innrapportering i appen, forklarer Rørholt.

– For oss er det viktig at elevene ser at det skjer noe når de rapporterer. Derfor har jeg fått to kollegaer som går gjennom rapportene hver morgen og sender videre til de ansvarlige i driftsavdelingen i Bymiljøetaten, politiet, Statens vegvesen eller Utdanningsetaten. Meldes det fra om busker som vokser utover fortauet og tar sikten, rykker de ut og beskjærer. Det er mer effektivt enn å si «beskjær alle busker langs veiene i Nordre Aker». Meldes det fra om høy fart på enkelte strekninger kan politiet reise ut og foreta fartskontroller.

Mangler Nordre Aker-skoler

Både Ullevål og Korsvoll har vært pilotskoler under utviklingen av appen det siste året. Elevenes tilbakemeldinger har vært avgjørende for hvordan den ferdige appen nå ser ut og fungerer.

– Dessverre har ingen av skolene i Nordre Aker meldt seg på før dette skoleåret. Det syns jeg er kjempesynd. Vi har stort behov for å vite hvordan skolebarna i Nordre Aker opplever skoleveiene sine, sier Rørholt, som oppfordrer foreldrene til å øve press overfor skoleledelsen og gjennom FAU.

Alle skoler i Oslo har nemlig mottatt informasjonen de trenger for å bli Trafikkagent-skoler, ifølge prosjektlederen.

Foreldre kan imidlertid også melde på sine barn direkte gjennom Trafikkagentens nettsider, eller kontakte Trafikkagenten på e-post hvis de har spørsmål.

LES OGSÅ: Her gjør Nordre Akers politikere og FAU-representanter noe for trafikksikkerheten på skoleveien, som aldri har blitt gjort før

Trygt i trafikken?

– Men nesa ned i telefonen i trafikken, er det særlig lurt?

– Nei, men det er heller ikke meningen. Appen er laget slik at telefonen skal ligge i lomma mens barna går, og så kan de ta den opp når de har noe å rapportere. Prøver man å logge fra sykkelsetet i fart, vil appen be deg stanse før du får lov til å registrere. Dessuten holder det at elevene rapporterer skoleveien sin et par ganger i året. Og dersom de en dag kommer over veiarbeid, en snøfonn eller en busk som har tatt sikten, vet de at de er agenter, og kan rapportere inn denne hendelsen, sier Rørholt.

Her har en trafikkagent sendt inn et bilde om dårlig brøytet skolevei i vinter.

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...