Nordre Aker Budstikke

Russ besøkte barnekreftavdelingen:

Victoria (18) vet godt hva det vil si å være syk

SÅPEBOBLEBUSS: Victoria Starberg og Amalie Skare. Såpeboblemaskinen på Shanghaied fikk mye oppmerksomhet da russen besøkte Rikshospitalet. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Victoria (18) er midt oppe i russetiden. – Slitsomt, men kjempegøy! kvitrer en en glad russejente fra Nordstrand. For ti år siden var det en helt annen situasjon for familien Starberg.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 07.05.2015 kl 22:48

NORDSTRAND/RIKSHOSPITALET: Tre russebusser ruller inn på plassen foran Rikshospitalet. Ut hopper maiglade russ. For Victoria Starberg er besøket på barnekreftavdelingen, der de skal dele ut russekort og spre glede, ekstra spesielt.

Sommeren for ti år siden fikk nemlig mamma og pappa Starberg en fryktelig beskjed. Jenta deres på åtte år, hadde lenge hatt vondt i magen. Det ble påvist kreft.

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

Derfra gikk det fort til Victoria fikk vite at smertene skyldes en svulst på størrelse med en vannmelon i den lille magen. Hun hadde fått en svært sjelden type av Lymfom, en form for blod- og lymfekreft.

Les også: Kjelsåsjentene er klare for russefeiring på Crashpad 2015

Syv måneder

I syv måneder bodde Victoria på sykehuset og gjennomgikk tøffe behandlinger. Mamma og pappa byttet på å være hos datteren på Ullevål og hos de tre eldre søsknene hjemme på Nordstrand.

– Legene sa til oss at de skulle klare dette og at om hun skulle få tilbakefall skulle vi ta det også. Verre hadde det vært om Victoria hadde fått påvist kreft ti år før, da hadde hun mest sannsynlig ikke overlevd behandlingen, har foreldrene tidligere sagt i et intervju med Nordstrands Blad.

For det vil som regel gå bra. I dag er Victoria en frisk og flott russejente, og en del av jente-russebussen Shangaied 2015, med jenter fra Nordstrand og Oslo vest, og skolene Ullern, Blindern, Handelsgym og Persbråten.

Prinsesse

– Kjedelig russetid? Ha, ha, nei vi har hatt det greit hittil. Slitsomt, men kjempegøy, kvitrer Victoria tilbake.


«Fremtidig prinsesse på jakt etter prins.» Det står det på russekortet.

– Med telefonnummeret til læreren min på ungdomskolen, ler Victoria.

Les også: Gutta ville ha en spesiell russefeiring

Spesiell dag

Torsdag ettermiddag ble en spesiell dag i russetiden. Russen fra Oslo-bussen Shangaied og romeriksbussene L.A.-Life Assured og Nike besøkte kreftsyke barn ved Rikshospitalet.

På L.A.-Life-bussen er Benjamin Løkken, også han tidligere kreftpasient. HAn ble syk som elleveåring.


– Det er veldig fint å kunne gi noe tilbake. Jeg har jo selv - i månedsvis - vært en av de syke barna, selv om jeg var pasient ved Ullevål. Er man syk så går man jo glipp av en del ting. Blant annet får man ikke vært ute i gatene og samlet russekort, sier
Victoria.

Benjamin var pasient på Rikshospitalet, og å være tilbake i de samme korridorene, var følelsesladet.

– Det er rørernde å være her. Og veldig koselig å møte barna. Jeg vet jo hvordan det er å ligge på sykehus og ikke få komme ut. Og jeg husker hvor stort det var med russ og å få russekort, sier han.

Det var ikke noe problem å få med resten av bussen til å besøke sykehuset.

– Det tror jeg er det letteste jeg har gjort, smiler Benjamin.


Ett av barna som gjerne ville ha russekort var seks år gamle Amalie Skare. Hun strålte ombord på Shanghaied, da jentene satte igang såpeboblemaskinen. Og så fikk hun en stor bunke russekort.

– Nå har jeg flere rusekort enn de andre i klassen, smilte hun.

Barnekreftforeningen

Mødrene til både Victoria og Benjamin er aktive i Barnekreftforeningen. Victoria ønsker også å bli mer aktiv i foreningen når det blir med tid og anledning.

– En ting er at barna kanskje synes det er fint å se at andre som har hatt kreft kan bli friske. Kanskje spesielt også for foreldrene til de syke barna, tror Victoria.

– Gjør noe med deg

Det er spesielt å oppleve å få kreft.

– Det gjør nok noe med deg som menneske. Jeg var jo veldig liten da jeg ble syk, og skjønte vel ikke alvoret. Jeg har i tillegg vært kjempeheldig som ikke har fått noen senskader av sykdommen og behandlingen, sier hun.

Bevisst

– Likevel, det ligger noe i bakhodet uansett. Jeg vet jo godt hva det er å være syk, og er nok mer opptatt av å ta vare på helsen min, enn kanskje andre er. Men jeg er ikke stressa på at jeg kan bli syk igjen og sånn. I tillegg er nok lista for å klage over småting, høyere enn den kanskje er hos andre, sier Victoria.

Til høsten venter nye utfordringer.

– Jeg planlegger ett år i Berlin. Både for å jobbe, og selvsagt lære språket bedre. Det kan bli veldig spennende.

LES OGSÅ:

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...