Nordre Aker Budstikke

Riksantikvaren om villaen:

– Viktig del av områdets historie

Riksantikvar Hanna Geiran er på stedet i Kjelsåsveien der det brenner kraftig i en villa. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Brannvesenet jobber fremdeles med å slå ned brannen i Kjelsåsveien i 18.30-tiden.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 30.08.2021 kl 18:41

GREFSEN: – Det er alltid viktigst at folk kommer seg ut, sier Hanna Geiran.

Riksantikvaren befinner seg på Grefsen i forbindelse med den kraftige brannen mandag ettermiddag. I 18.30-tiden er det fremdeles mye røyk på stedet, melder Nordre Aker Budstikkes reporter på stedet.

Politiet opplyste tidlig at samtlige beboere var gjort rede for. To personer er skadet og åtte evakuert, ifølge politiet.

Det er ikke kontroll på brannen like før klokken 18.30. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Personen med brannskader er kjørt sykehus for ytterligere behandling. Ukjent skadeomfang, melder politiet på Twitter klokken 18.07.

Vernet

– Det er en veldig viktig bygning lokalt her på Grefsen, med historie tilbake til Grefsen vannkuranstalt, som var et sted fintfolk kom og tok kurbad. Senere Sanatorie-historien som er en viktig del av norsk historie, forteller riksantikvaren, som selv bor i området.

Den aktuelle villaen, som har gateadresse Kjelsåsveien 51 B, er oppført på Byantikvarens «gule liste». Bygningen er vernet etter Plan- og bygningsloven. De gamle bygningene på Sanatorie-tomten regulert til bevaring, opplyser hun.

– Det er en utrolig flott bygning som ligger til sånn at man gleder seg når man går forbi. Jeg håper de får kontroll på brannen og at det ikke er for mange skader. Viktigst er det som sagt at de som bor der, har kommet seg ut, understreker Geiran.

Villaen, som er i tre og har tre etasjer, ligger i Kjelsåsveien.

– Viktig

– Hva vet du om brannsikring av denne typen bygninger? Hvor langt har man kommet?

– Det finnes midler til brannsikring. Jeg er ikke kjent med hvordan det er her, forteller hun.

Mye mørk røyk velter ut fra villaen i Kjelsåsveien. Røyken er synlig på lang avstand. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Riksantikvar Geiran håper at skadene ikke blir for store og at den så blir satt i stand.


– Det er en viktig del av området historie og byens historie, avslutter hun.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...