Nordre Aker Budstikke

Klager vedtaket inn for bystyret:

Vil bygge leiligheter og park ved elva, men har fått nei

Der hallen står i dag vil Norwegian Property åpne opp og lage park, på ca ett mål. PBE mener imidlertid de positive effektene av dette ikke veier opp de negative ved å bygge på parkeringsplassen mot Kristoffer Aamots gate. Illustrasjon: MER Arkitekter

– Det er ingen stor park, men den er viktig og den kommer til å bli mye brukt, mener utviklingssjef i Norwegian Property, Knut Yngve Larsen. Men det er andre ting i prosjektet som Plan- og bygningsetaten ikke liker, og har derfor stoppet planinitiativet.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 15.01.2020 kl 10:27

NYDALEN: Norwegian Property ønsker å bygge rundt 100 leiligheter i Nydalsveien 15-17. Fra mulighetsstudien utformet av Mer Arkitekter på vegne av tiltakshaver, fra september 2019, står det:

«Boligformål. Eksisterende bygg konverteres til bolig/studentboliger eller kontor (som i dag), i tillegg til bevertning/ næring/ kultur mm.»

Den nåværende hallen er planlagt revet, i tillegg frister tiltakshaver med et grøntområde ved badeplassen ved Akerselva. Størrelsen er på nesten ett mål, ifølge tiltakshaver.

PBE sier nei

Men Plan- og bygningsetaten (PBE) er negative til planene, og ønsker å stoppe planinitiativet. Etaten uttaler blant annet:

– Forslagsstiller ønsker å omregulere Nydalsveien 15-17 for å kunne etablere boliger og park. Tomten har et visst utviklingspotensial, men PBE vurderer potensialet til å være langt mindre enn hva planinitiativet foreslår. Dette grunnet hensyn til bevaringsverdig industribebyggelse samt Akerselva miljøpark, skriver etaten.


Hallen, som foreslås erstattet av grøntområde. Ny bebyggelse er trukket tilbake mot Nydalsveien. Illustrasjon: MER Arkitekter

Videre går det frem at PBE mottok bestilling av oppstartsmøte for eiendommen, med gnr. 57 og bruksnummer 416, 4. september 2019.

«I medhold av plan- og bygningsloven § 12-8 andre ledd har Plan- og bygningsetaten stoppet planinitiativet. Forslagsstiller Mer Arkitektur (utbyggers arkitekt,journ. anm.) fikk beskjed om dette i brev av 05.11.2019. Forslagsstiller Mer Arkitektur har i brev av 14.11.2019 krevd at Plan- og bygningsetatens stopping av planinitiativet blir behandlet av bystyret.»

Plan- og bygningsetatens begrunnelse for å stoppe planinitiativet, er blant annet at det bryter med overordnete føringer og planer for området og er i konflikt med verneverdier, og at formålet spesialområde bevaring, gjelder ved motstrid foran kommuneplanen, altså at bevaringsverdi gjelder foran strategi om fortetting.

PBE skriver videre:


«Bevaringshensynet må ikke utfordres av eventuelle bygningsvolum sine høyder, utforming eller plassering. Ved å bygge ut plassen foran fabrikkbygningen skapes en barriere mellom bevaringsverdig bebyggelse og Kristoffer Aamots gate. For å unngå å svekke industrimiljøets synlighet i bybildet anbefaler vi å beholde et åpent rom her.»

Nydalsveien 15-17.

Grøntområde

Om parkforslaget skriver etaten at «å plassere bebyggelse sør i planområdet gir større negative konsekvenser enn hva parken i nord vil kunne gi av positive konsekvenser for området (…) Samtidig ser vi at plassen i nord, hvor det foreslås park, ikke tilbyr store arealer, og skal denne bebygges med 6-8 etasjer mot Nydalsveien i vest, vil dette levne et lite og delvis skyggelagt parkareal (…) Det er verdt å merke seg at KDP Akerselva Miljøpark har som retningslinje at gesimshøyde mot parken som hovedregel er maks. 3 etasjer.»

Tiltakshaver Norwegian Property og Mer Arkitekter mener i sitt svar at PBE her ikke er konsekvente i henhold til andre plansaker i Nydalen, og at de heller ikke er historisk korrekte:

«Nydalsveien 32B (Fiskars) er regulert med tilsvarende formål. Her har PBE fremmet alternativ regulering med utgangspunkt i forslagsstillers hovedgrep - tre boligtårn etableres på toppen av bevaringsverdig bebyggelse. Dette er et grep langt mer omfattende enn dette tiltaket, hvor ny bebyggelse i hovedsak plasseres ved siden av og inntil eksisterende.»


«I det historiske industrimiljøet var bygningsmassen for Nydalsveien 15 innlemmet i en større klynge av industribygg som omsluttet hele anlegget. Intime uterom og passasjer rundt bygningsmassen samsvarer i større grad med det historiske utgangspunktet enn den store og åpne parkeringsplassen (…) Synligheten fra Kristoffer Aamots gate er en konsekvens av nyere tids byplanlegging og ikke en del av den historiske avlesningen av bygget. Fri sikt er uavhengig av høyden på bebyggelsen, - fra øyehøyde er det første etasje som vil avgjøre om det er sikt eller ei. Mot park/elverommet vil avlesning av bygget bedres ved at fasaden frigjøres fra hallen.»

Illustrasjon: MER Arkitekter

Videre skriver tiltakshaver:

«Bygg (hall) mot nord erstattes med park, og parkdraget langs elva utvides med solfylte arealer. Bevaringsverdig fasade mot ny park synliggjøres og tilgjengeliggjøres gjennom utadrettede funksjoner. Portal i ny bebyggelse sikrer gjennomgang fra park til Nydalsveien og synliggjør verneverdig industrifasade. Parkeringsplass mot syd bebygges, og nytt byrom knytter turdrag langs Akerselva til Nydalsveien og busstopp,» skriver de og legger til at ved å fjerne den eksisterende hallen vil grønnstruktur utvides.


Og når det gjelder PBEs bekymring for skygge på eventuell nytt grøntareal og park, svarer tiltakshaver:

«Dette er feil. Solfylt areal 1. juli klokken 15.00, utvides fra 250 m2 til 910 m2 – bare innenfor tomtegrensen. Ytterlig areal i park mot nord samt elvepromenaden vil også få utvidede, solfylte arealer. Høyden på bebyggelsen er foreslått 5 etasjer med mulighet for hems og takhage mot Nydalsveien – ikke 6-8 etasjer.»

Lokalpolitikerne

Planene har også vært på høring hos bydelsutvalget i Nordre Aker, i uttalelsen står det blant annet at lokalpolitikerne er positive til det fremlagte forslag for Nydalen 15-17, som de mener åpner opp området mot Akerselva. Fra sakspapirene fremgår blant annet følgende:

En utvidelse av parkområdet i et svært attraktivt og mye brukt område, sammen med en synliggjøring av eksisterende bevaringsverdig bygningsmasse er et godt byutviklingsgrep. Lokalpolitikerne mener viere at byggehøydene på foreslåtte boligbygg, spesielt bygg foreslått lagt mot Nydalsveien må tilpasses slik at de ikke kaster skygge over nytt parkområde og gangvei langs Akerselva i tidsrommet parken vil være mest i bruk. Boligbygg som er foreslått plassert lang Kristoffer Aamots gate vil bli liggende i rød støysone. Disse leilighetene må tilpasses kravene til boliger i rød støysone og samtidig tilbys kvalitativt godt uteareal med tilstrekkelig sol. Det fremgår ikke av utsendt forslag om dette er ivaretatt.

Dagens situasjon (øverst) og forslaget (under) om bygg langs Nydalsveien, og grøntområde der hallen står i dag. Illustrasjon: MER Arkitekter

Senior kommunikasjonsrådgiver i PBE, Atle Jan Larsen, forklarer videre om saksgangen:

– Vi sender saken til byrådsavdelingen for byutvikling, som vurderer om saksbehandlingen skal gjenopptas eller ikke. Hvis de mener den skal gjenopptas får vi et brev om dette, og saken går ikke videre til politisk behandling. Hvis byrådsavdelingen derimot er enig med Plan- og bygningsetaten om at planforslaget ikke skal fremmes, innstiller de saken til byrådet, som innstiller saken til byutviklingsutvalget, basert på den byrådssaken vi har forberedt. Til slutt går saken videre til bystyret.

Utviklingssjef i Norwegian Property, Knut Yngve Larsen, kommenterer saken slik:

– Vi mener denne planen har store fordeler, blant annet knyttet opp mot blågrønn faktor, reduksjon av parkeringsplasser, den legger opp til å styrke nærmiljøet og styrke elvepromenaden. Foruten leilighetene, legges det også opp til forsamlingslokale, bevertning, WC for badegjester og lokal kultur i nær tilknytning til badeplassen.

– Harde flater skal erstattes med grønn park. I kommuneplanens samfunnsdel som ble vedtatt i Oslo bystyre i januar 2019, står det også at «det skal arbeides for en større park i Nydalen/Storo området». Dette er et viktig bidrag, som kan realiseres, uten store investeringer for Oslo kommune. Det er ingen stor park, men den er viktig og den kommer til å bli mye brukt.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...