Nordre Aker Budstikke

Vil gjenåpne Sandermosen stasjon

Knut Fjeld og Dag Gaute Gaasemyr foran stasjonsbygget på Sandermosen. Venstre ønsker gjenåpning av stasjonen, til tur- og kulturformål. Foto: PRIVAT

Nordre Aker Venstre og Sagene Venstre vil at togene igjen skal stoppe på Sandermosen stasjon for ordinær persontrafikk. Det vil være gusntig for miljøet, mener partiet, som også vil ha et kulturtilbud i det nyoppussede stasjonsbygget.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 13.10.2016 kl 11:03

SANDERMOSEN: Vedtaket ble gjort av de to lokallagene i september. 11. oktober fulgte Oslo Venstre opp innspillet, og stiller seg bak ønsket om at kulturtilbudet skal gjenoppstå på Sandermosen.

– Sandermosen stasjon må gjenåpnes for persontrafikk og sikres for kulturformål, sier Dag Gaute Gaasemyr i Nordre Aker Venstre.

Han har tatt sykkelen fatt og reist til den nedlagte stasjonen, som ligger langs Gjøvikbanen, sammen med partikollega Knut Fjeld fra Sagene Venstre.

– Vi er avhenging av et godt samarbeid med alle parter som vil være med «på laget», supplerer Fjeld.

Helt stopp

Sandermosen stasjon ble tatt i bruk i 1909, som en stasjon som skulle gjøre det enklere for byfolk å komme seg ut i marka. Den ble lagt ned for ordinær persontrafikk i 2006.


I 1993 tok Stiftelsen Kulturpunktet Sandermosen stasjon bygget i bruk til ulike kulturarrangementer. Teaterforestillinger, konserter, opplesninger og foredrag har vært blant aktivitetene på stasjonen. Det har også blitt arrangert dugnadsleirer der, med deltakere fra flere land. Så lenge Kulturpunktet holdt til i stasjonsbygget stanset dessuten toget der i forbindelse med kulturarrangementer.

Men tiligere i år var det slutt. Kulturpunktets leieavtale var utløpt, og bygningsmassen skulle rehabiliteres av eieren ROM Eiendom. Det var ikke med lett hjerte at Tore «Stassjonsmester'n» Frisell Haagensen og Kulturpunktet flyttet ut. Les hva Nordre Aker Budstikke skrev om Frisells tanker om videre bruk, her.

Venstre vil ha kultur

– Kulturarrangementene ved Sandermosen stasjon viste seg å være godt besøkt, og dessuten et lavterskeltilbud, gjennom lave inngangspenger for arrangementene. Derfor vil det være en stor fordel for kulturlivet hvis Sandermosen stasjon kan gjennoppstå som en kulturinstitusjon, sier Gaasemyr og Fjeld, og viser spesielt til eventyrkveldene for barn.

– Det kan påvirke barna til å bli glad i å kjøre tog, ut i spennende skog med snø på trærne og trolsk stemning, sier Fjeld.

Siden bygningen er verneverdig, vil det lettere kunne forplikte framtidige leietakere dersom det stilles krav til at bygningen brukes til kulturformål, mener de to.


– Lokalene inneholder en sal brukt til teaterforestillinger, konserter etc., så alt ligger til rette for at kulturtilbudet som har kjennetegnet stasjonen kan videreføres, påpeker Gaasemyr og Fjeld.

ROM Eiendom har tidligere uttalt til Nordre Aker Budstikke at lokalene skal leies ut igjen når de er ferdig oppusset, og at Kulturpunktet er velkommen til å søke.

LES OGSÅ: Sandermosen stasjon må sikres til kulturformål

Togstopp

Det kan være servering i stasjonsbygget eller i kiosken på Sandermosen i helgene, mener DAg Gaute Gaasemyr og Venstre. Foto: PRIVAT

Men det er ikke bare kulturen Venstre vil ha tilbake på Sandermosen. Det bør også blåses liv i stasjonens funksjon som utfartssted i marka, mener de.


– Det finnes turløyper like i nærheten som kan brukes både sommer og vinter, og mye ligger til rette for at folk kan bruke Sandermosen stasjon som utgangspunkt. I helgene kan det også etableres servering inne i selve stasjonsbygningen, eller i en kioskbygning som står på stasjonstomta, foreslår Gaasemyr.

Å gjenoppta togtrafikken til stasjonen vil dessuten være et verdifullt bidrag til miljøet, mener de to.

– Bilbruken kan reduseres hvis toget stopper flere steder langs Gjøvikbanen. Sandermosen stasjon bør derfor gjenåpnes for persontrafikk ved at toget stopper der regelmessig i helgene, og utenom rushtrafikken i ukedagene. Dette må også skje i forbindelse med eventuelle framtidige kulturarrangementer ved stasjonen, sier Gaasemyr og Fjeld, som også ønsker seg noen parkeringsplasser på stasjonsområdet:

– Slik at folk også kan bruke bil for å komme seg til dette utfartsområdet, noe som er nødvendig for funksjonshemmede som vil ut i marka, sommer som vinter.

På bakgrunn av Nordre Aker og Sagene Venstres innspill, vedtok Oslo Venstres hovedstyre 11. oktober at:

  • Oslo kommune erverver eller sikrer seg disposisjonrett over eiendommen fra eieren ROM Eiendom AS
  • Det åpnes for togstopp ved behov på Sandermosen stasjon.
  • Sandermosen stasjon sikres for kulturformål. Det må legges til rette for at foreninger etc. kan etablere et kulturtilbud for byens befolkning der.
  • Det legges til rette for serveringstilbud i helgene på Sandermosen stasjon, i stasjonsbygningen og/eller i kioskbygningen utenfor.

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...