Vil grave en ny tunnel fra Sogn, men flytter masseutkjøringen til Tåsen

Her, fra rundkjrøingen i Kaj Munks vei, blir det innkjøring til Ullevålsletta og anleggsområdet ved Rektorhaugen. I dag har PEAB riggplass her ifbm. Statens Vegvesens tunnelarbeid. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP
Statnett vil lage en 6,4 kilometer lang kabeltunnel mellom Sogn og Ulven for å sikre fremtidens strømforsyning i Oslo. Arbeidene vil pågå i fire år, og utkjøringen av masser vil skje fra Rektorhaugen.
Publisert: 20.02.2018 kl 09:50
Sist oppdatert: 21.02.2018 kl 09:56
NORDRE AKER: Statnett har søkt Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE) om konsesjon og ekspropriasjonstillatelse for å bygge en 6,4 kilometer lang tunnel mellom transformatorstasjonene på Sogn og Ulven.
Tunnelen vil være ca. fem meter bred, og fem meter høy, og legges 35-90 meter under bakken. Den vil gå i en tilnærmet rett linje fra Sogn fram til kryssing av Akerselva ved nordenden av Lillogata, og videre i rett linje til Statnetts anlegg på Ulven. Tunnelen vil berøre bydelene Nordre Aker, Sagene, Grünerløkka, Bjerke og Alna.
NVE inviterer til informasjonsmøte onsdag 28. februar kl. 19.00 på Ullevål stadion, inngang NFF i Sognsveien 75J. På møtet vil NVE orientere om saksbehandlingen, mens Statnett vil orientere om prosjektet.
(Saken fortsetter under kartet)
Skåner Sogn og Gaustad
Inngangspunktet i vest foreslår Statnett å legge til Rektorhaugen på Tåsen, og ikke til transformatorstasjonen på Sogn. Det vil redusere anleggsperioden med ca. et halvt år.
Uttransportering fra Ullevålsletta, nederst på Nordberg, – eller Tåsen som Statnett omtaler det som i sin konsesjonssøknad – vil være bedre egnet enn å kjøre ut massene fra Sogn, mener Statnett. Dette fordi boligområdene langs transportruten fra Sogn allerede er belastet med massetransport fra tunnelstrekningen Smestad–Sogn. Området har også vært belastet tidligere fra tunnelutbygging ved Vettakollen.
Slik påvirkes Rektorhaugen
Det vil etableres et rigg- og anleggsområde for sprengning av tunnel, og uttransportering av sprengstein, på Ullevålsletta/Rektorhaugen. Store deler av friområdet vil bli midlertidig berørt i anleggsfasen. Riggområdet vil bli gjerdet inn og stengt for allmenheten i anleggsperioden.
Det vil bli etablert en midlertidig adkomstveg fra rundkjøringen i Kaj Munks vei, ved lokket på Tåsentunnelen, og inn til grøntområdet ved Rektorhaugen. Anleggs- og massetransport fra Rektorhaugen vil skje via rundkjøringen i Kaj Munks vei og deretter ut på Ring 3 i øst- eller vestgående retning. Det vil etableres et fysisk skille mellom området med barnehager og riggområdet.
Inngrepet i omgivelsene på Rektorhaugen, som er delvis definert som spesielt naturvernområde, skal minimaliseres, og området tilbakeføres til opprinnelig stand «i så stor grad det er mulig», skriver Statnett i sin konsesjonssøknad.
Tunnelpåhugget vil komme inne på den skogkledde kollen på Rektorhaugen, fordi det er ønskelig å minimere behovet for graving på balløkka. En god del av Rektorhaugen vil berøres i anleggsperioden, men den høyeste delen av kollen vil ikke bli berørt, og de store eiketrærne på sidene av tunnelåpningen bevares.
«I anleggsgjennomføringen vil det forsøkes å unngå å skade rotsystemet til trærne når man graver i dette området. Hvor langt rotsystemet går, er avhengig av lokale forhold, og vil først være synlig når man starter gravearbeidet,» skriver Statnett.
Turvei B6 følger Rektorveien og passerer nord for anleggsområdet, før den går over i turvei B7 som følger dette grøntdraget videre mot Sognsvann. Turveien vil ikke bli berørt av tiltaket. Det er en opparbeidet sti (tråkk) fra Kaj Munks vei forbi Rektorhaugen og barnehagen ned til rundkjøringen sør for tiltaksområdet. Denne vil ikke være tilgjengelig i anleggsfasen.

Turvei B6 og B7 langs Rektorhaugen og videre mot Sognsvann blir ikke berørt. Stien
(tråkket) fra Kaj Munks vei forbi Rektorhaugen og barnehagen ned til rundkjøringen sør for
tiltaksområdet vil ikke være tilgjengelig i anleggsfasen. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP
Anleggsperioden
I motsetning til en kraftledning, vil den ferdige kabeltunnelen ikke være synlig for omgivelsene. Det er i anleggsperioden (anslått til fire år etter godkjent konsesjon) omgivelsene i størst grad vil merke den, ifølge søknaden fra Statnett. Tunnelen skal sprenges ut.
Rigg- og lagerplasser vil være lokalisert rundt tunnelpåhuggene på Sogn, Tåsen og Ulven. De som bor ved endene av tunnelen vil kunne oppleve støy fra sprengninger og anleggsvifter, samt støv og anleggstrafikk. Boliger over tunnelen vil kunne oppleve vibrasjoner i forbindelse med sprengningsarbeidet, men arbeidet vil ha en fremdrift som gjør at den enkelte husstand ikke vil oppleve samme nivå av vibrasjoner gjennom hele anleggsperioden.
«Vi vil installere vibrasjonsmålere på utvalgte bygg, og vil i forkant av arbeidene også gjennomføre besiktigelse og kartlegging av eiendommer som ligger nær tunnelen,» skriver Statnett.
Kabelanleggene vil ligge med god avstand til boliger og tunnelen kommer ikke i direkte konflikt med annen kjent infrastruktur langs traséen, men den vil påvirke enkelte energibrønner.
Strømforsyning
Statnett begrunner behovet for den nye traseen med at «transmisjonsnettet (for strømoverføring, journ.anm.) i Stor-Oslo er gammelt og må fornyes for å sikre trygg forsyning av strøm til hovedstadsregionen i fremtiden. Dagens to kabelforbindelser mellom Sogn og Ulven er fra 1950- og 60-tallet. Dagens kabelforbindelse må derfor oppgraderes. Dette må skje uavhengig av hvor mye strømforbruket øker.
Siden 1990 er det gjort få investeringer i transmisjonsnettet i Stor-Oslo. Samtidig har strømforbruket økt med over 30 prosent.»
Byggingen vil ha en kostnadsramme på inntil 1,25 milliarder kroner.
Eksproriering
Statnett søker om konsesjon etter energiloven. De søker samtidig om ekspropriasjonstillatelse etter oreigningslova for nødvendig grunn, og rettigheter for å bygge og drive tunnelen og de elektriske anleggene.
Ekspropriasjonssøknaden omfatter blant annet erverv av volumer i undergrunnen for tunnel med sikkerhetssoner, samt rettigheter for midlertidige tiltak ved Rektorhaugen og for nødvendig ferdsel/transport. Statnetts vurdering er at tiltakene i undergrunnen hovedsak etableres i eierløs grunn og innenfor Statnetts eiendommer på Sogn og Ulven. «Enkelte eiendommer har rettigheter i undergrunnen som kan komme i konflikt med tiltaket,» skriver Statnett.
Les hele konsesjonssøknaden på NVEs nettsider. Fristen for å levere høringsuttalelse er satt til 28. mars 2018.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!