Nordre Aker Budstikke

Vil ha utekino og bedre seksualundervisning

Ungdomsrådsleder Rasmus Bakken (t.h.) og nestleder Jørgen Bjelkerud foran UBUM-delegasjonen i Nydalen. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Så mange ville være med og si sin mening om det å være ungdom i Nordre Aker, at ungdomsrådet måtte si nei til halvparten.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 25.03.2017 kl 12:50

NYDALEN: Torsdag 23. mars var over 50 ungdommer samlet i bydelshuset i Nydalsveien 21 til Ungdommens Bydelsutvalgsmøte.

Arrangør var Ungdomsrådet i Nordre Aker. I forkant av det årlige møtet, greit forkortet til UBUM, hadde rådsmedlemmene promotert møtet på bydelens ungdomsskoler, pluss Marienlyst, der mange ungdommer fra Ullevål går på skole.

– Nesten 100 meldte seg på. Det viser at det mangler en kanal som dette for ungdom. UBUM er et forum det er stort behov for, sier Tiago Gjesdal, som er medlem i ungdomsrådet.

Ungdom fra Morellbakken, Engebråten, Nordberg og Marienlyst skoler deltok i UBUM. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Interessen har eksplodert

Han har sittet i rådet et par år, går nå på Nydalen videregående, og mener UBUM alltid har vært en suksess. Men noe har skjedd i år.


– Det er mer spredning i hvor deltakerne kommer fra. Jeg har inntrykk av at det før var mer personavhengig. At de som meldte seg på kjente noen andre som var med. Men i år er det i større grad interesse som har fått folk til å bli med, sier Tiago.

LES OGSÅ: Tiago imponerte stort under Nydalenrevyen 2017. Les anmeldelsen her!

Ungdomsrådsleder Rasmus Bakken, tidligere Engebråten-elev, men som nå går på Oslo katedralskole, er enig.

– Vi ble litt sjokkert over at så mange meldte seg på. Det er jo ikke hyggelig å måtte si nei til halvparten av dem som ville bli med. Flere tok kontakt etterpå og spurte om de likevel kunne bli med, da måtte vi si nei en gang til, sier Rasmus.

Mye engasjement

Stort engasjement under UBUM torsdag. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP


Han oppsummerer møtet som velykket og strålende, og skryter av deltakernes engasjement.

Dagen startet nemlig med gruppediskusjoner som resulterte i at hver gruppe skulle presentere tre saker i plenum. Deretter ble alle temaene diskutert, før delegatene stemte frem tre av de totalt 21 sakene, som ungdomsrådet skal jobbe videre med i løpet av året.

– For mange var dette en ny arena, og mange var nok litt sjenerte i begynnelsen. Men etterhvert ble det mye og bra engasjement når folk ble litt varme i trøya, sier Rasmus.

Viktige saker

Stort engasjement under UBUM torsdag. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Fra gruppediskusjonene kom det opp saker som at det er ønskelig med flere, gratis møteplasser ute for ungdom, bedre sykkelveier, flere lokaler til idretter som svømming, klatring og kampsport.


Flere ungdomsklubber og mer medvirkning fra ungdom på de klubbene som finnes i dag.

Mer snakk om tabubelagte temaer som seksualitet og rus. Tilbud om leksehjelp, og færre og mer samkjørte lekser. En plattform der ungdom kan finne jobb. Tiltak mot tyveri på skolene og bedre toaletter på skolene.

LES OGSÅ: Gikk i fakkeltog for ungdomsklubben i desember. Nå risikerer tilbudet å måtte flytte fra Abelloftet

Men de tre sakene UBUM valgte å sende videre til ungdomrsådet var:

  • Bedre seksualundervisning
  • Mer informasjon om psykisk helse
  • Utekino i bydelen


– Jeg syns det er veldig fint at det er så stor variasjon i temaene. Vi diskuterte både store og viktige temaer, og mindre, mer hverdagslige ting, sier Rasmus.

Han forteller at det er viktig at de endte opp med saker som man faktisk kan få gjort noe med i bydelen.

– Med seksualundervisningen ble det snakket om Sex og samfunn og helsesøster på skolene, som vi kan påvirke. Vi kan for eksempel ikke få endret på læreplanene, sier Rasmus.

Ungdomsrådet skal også se på hvor det kan passe med utekino, og Frysja var et sted som ble foreslått under UBUM.

LES OGSÅ: Nordre Aker har Norges mest populære helsesøster. Bli kjent med «Helsesista» Tale!

Snart valg til ungdomsrådet

Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Hvorfor skaper UBUM så mye engasjement blant Nordre Akers ungdommer i år?

– Jeg tror det er en blanding av flere årsaker. Jeg tror ungdomsrådet har vært flinkere til å promotere møtet nå enn tidligere, sier Rasmus.

– Samtidig er det generelt mer engasjement blant ungdom. Det er mer fokus på psykisk helse, og mange føler på presset om å prestere på skolen, eller de er ikke helt fornøyd med hvordan ungdom har det. Da ser de at her er en arena hvor de kan få fram det som opptar dem, og at det blir tatt seriøst og jobbet videre med.

Oppslutningen lover godt for valget av nytt ungdomsråd, som skal skje i løpet av dette halvåret.

– Tre av dagens representanter fortsetter, for å sikre kontinuitet. men det skal velges 12 nye representanter, forklarer den sittende ungdomsrådslederen.

For å sikre at hele bydelen blir representert vil det være et kvotesystem, slik at hver av ungdomsskolene får tre representanter hver.

LES OGSÅ:

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...