Nordre Aker Budstikke

Vil ikke erstatte student-idrettsbanen

Slik presenterer SiO utbyggingsforslaget i Vestgrensa. Nybyggene ligger til venstre for Domus Athletica, og er bygningen med grønt tak, samt blokken med fasade mot ringveien. Foto: LMR ARKITEKTUR/SIO/PLAN-OG BYGNINGSETATEN

Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO) mener nesten 500 nye studenthybler er viktigere enn én kunstgressbane. Til tross for at Plan- og bygningsetaten krever en erstatningsbane, vil SiO at saken skal avgjøres av bystyret.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 27.01.2017 kl 15:50

ULLEVÅL: Hvert år står 4000 studenter i boligkø i Oslo. SiO har vedtatt at de skal bygge 3000 nye studentboliger, i tillegg til de 8400 boligene de allerede har.

I denne økningen inngår en utvidelse av Vestgrensa studentby i Trimveien 4, med 390 nye boligenheter, tilsvarende 470 hybler.

Protesterte

Men SiO har møtt motstand. De ønsker å bygge fire studentboligbygg på fire til seks etasjer på kunstgressbanen som ligger mellom Domus Athletica og Sogn Hagekoloni.

Da planene ble kjent i 2014/15, protesterte blant andre Oslostudentenes idrettsklubb (OSI), og bydel Nordre Aker, fordi kunstgressbanen ikke var foreslått erstattet.

LES OGSÅ: SiO vil bygge 500 studentboliger mot bydelens vilje


Idrettsbanen ligger mellom Domus Athletica og kolonihagen. Her sett fra gang- og sykkelveien langs Ring 3. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Krever erstatningsbane

I Kommuneplanen «Oslo mot 2030», som ble vedtatt høsten 2015, er det stilt krav om erstatningsarealer i tilfeller hvor kommunen ønsker å omregulere arealer fra idrett til bolig eller annen utbygging.

Den nye idrettsbanen må være like stor, og stå ferdig før den gamle blir utilgjengelig for brukerne, ifølge rekkefølgebestemmelsene i den nye kommuneplanen.

PBE mener dette også gjelder for idrettsbanen i Vestgrensa, en holdning bydelsutvalget i Nordre Aker støttet da de uttalte seg om planen i 2015. De ønsket da en erstatningsbane i Gaustadbekkdalen, som vil komme både studentene, og en fremtidig grunnskole på Blindern, til gode.

SiO vil at bystyret skal vurdere

De fire nye byggene plassert mellom Domus Athletica og Sogn Hagekoloni. Tegningen viser også den nye 7-erbanen sør på planområdet. Foto: LMR ARKITEKTUR/SIO/PLAN-OG BYGNINGSETATEN


Til tross for denne vurderingen ønsker SiO å opprettholde forslaget om omdisponering av dagens kunstgressbane (som er en 11-erbane) til boliger, uten at banen erstattes. Det kommer frem i deres planforslag som nå er tilgjengelig på Plan- og bygningsetatens nettsider.

De vil dermed overkjøre Plan- og bygningsetaten og Bydel Nordre Akers krav, og la det være opp til bystyret å vurdere om behovet for flere studentboliger bør trumfe en idrettsbane i dette tilfellet.

Planforslaget inneholder riktignok en ny 7-erbane (på 20x40 meter) i Vestgrensa, og SiO mener denne, i tillegg til det totale idrettstilbudet SiO tilbyr studenter i Oslo, er tilstrekkelig til at en omregulering likevel kan vedtas.

Bydelsutvalget: – For dårlig

Vilde Matilde Skram, styreleder i Oslostudentenes Idrettsklubb. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

– Banen er et godt tilbud, blant annet for folk som sliter psykisk, den fører til mer bevegelse, og favner en aldersgruppe som gjerne faller utenfor organisert idrett. Vi skulle helst ha beholdt banen, i tillegg til å få bygget et nytt anlegg. OSI ønsker at dere spiller inn at tomten ikke bør omreguleres før vi har fått et fullverdig forslag til hvor erstatningsbanen bør være, sa styreleder i Oslostudentenes Idrettsklubb (OSI), Vilde Matilde Skram, til bydelsutvalget i 2105. Les hele den saken her!


Utvalget støttet OSI i sitt vedtak den gangen. Nestlederen i bydelens miljø-, plan - og samferdselskomité, Terje Olav Moen (Ap), er nå skuffet over Studentsamskipnaden (SiO).

Terje Olav Moen, nestleder i miljø-, plan- og samferdselskomiteen. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

– Jeg synes det for dårlig at SiO går bort fra PBE og bydelens ønske om erstatningsareal. I bydelen står vi fortsatt ved vårt tidligere vedtak i saken, sier Moen.

Han sier bydelsutvalget vil følge opp den videre behandlingen av planforsalget i byutviklingskomiteen på rådhuset.

– Det sittende byrådet er opptatt av å tilgjengeliggjøre lokale idrettsanlegg for organisert og uorganisert aktitivitet. Ved å fjerne en bane i bydelen, særlig med tanke på den økte boligutbyggingen, går man i feil retning. Denne typen idrettsbaner trenger vi flere av, ikke færre, sier Moen.


LES OGSÅ: Tåsen skoles skolegård ble forstørret på Domus Athletica. Se hvor slitsomt et vanlig friminutt er for voksne!

SiO: – Mye brukt i sesongen

Studentsamskipnaden har blitt kritisert for å hevde at banen er lite i bruk. Ifølge OSI, og beboere i område Nordre Aker Budstikke har vært i kontakt med, er det mye aktivitet på ettermiddags- og kveldstid. Det skal være stor pågang og vanskelig å få leietid i ukedagene.

Derfor spør vi SiOs boligdirektør Trond Bakke om hvor mye fotballbanen er i bruk per i dag i løpet av sesongen.

– Det er bra aktivitet på banen på ettermiddagen og kveldstid i sesongen, men svært lite aktivitet på dagtid. Kunstgressbanen holder stengt i vintersesongen, og da tilbyr vi studentene innendørs trening i våre haller. Primærbruken er til fotball og lacrosse, sier Bakke.

LES OGSÅ: Slik blir «nye» Kringsjå studentby

Banen er for medlemmer

Trond Bakke, boligdirektør i SiO. Foto: UNNI IRMELIN KVAM/SIO

På spørsmål om hvorfor banen ikke er mer tilgjengelig for lokalmiljøet på tidspunkter den ikke er brukt av organisert idrett (banen er gjerdet inn og stengt av), svarer Bakke:

– Kunstgressbanen er først og fremst rettet mot studenter, og man må være medlem av SiO Athletica for å trene der. Studentene betaler alle drifts- og vedlikeholdskostnader. Andre kan inngå avtale om å leie banen.

– Hvorfor ønsker ikke SiO å erstatte kunstgressbanen med annet enn en 7-erbane et annet sted på området?

– SiO er opptatt av å imøtekomme studentenes treningsbehov. Samtidig må dette avveies mot studentenes prekære boligbehov. Det stemmer at vi ønsker å anlegge en 7-erbane et annet sted på Vestgrensa, slik det er illustrert i vårt planforslag. En 7-erbane dekker i stor grad de behovene som er registrert når det gjelder treningstilbud for studentidretten, men det er ikke tilstrekkelig til kampavvikling av 11-er fotball, sier Bakke.

– I hvilken grad har SiO tro på at bystyrepolitikerne vil godkjenne planforslaget uten erstatning av kunstgressbanen?

– Det er stort behov for flere studentboliger i Oslo, og vi overlater til bystyrepolitikerne å balansere de ulike behov og hensyn når de skal fatte vedtak i saken, avslutter boligdirektøren.

LES REAKSJONENE:

Endringer

Etter høringsrundene i 2015 og 2016 er det gjort flere endringer i planforslaget. Blant annet er støyskjermingen styrket etter innspill fra Statens Vegvesen, og bygningsutformingen er noe endret, etter tilbakemeldinger fra Plan- og bygningsetaten.

Fra Sogn Hagekoloni har det vært uttalt bekymring for at skyggevirkningene fra nybyggene vil sjenere kolonihagen. I tilsvaret fra SiO er det nå, på bakgrunn av enderinger i bygningskroppen, bare et lite antall hytter som vil få reduserte solforhold om sommeren som følge av utbyggingen, ifølge SiO.

Dagens Vestgrensa studentby har totalt 401 boliger, fordelt på 451 hybelenheter, ifølge SiO.

LES OGSÅ:

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på Nordre Aker Budstikkes gratis nyhetsbrev, som kommer rett i innboksen din hver torsdag! Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...