Vil lage sirup på løkka

Foto: ILLUSTRASJONSBILDE/BAKKEHAUGEN VEL

Det er Bakkehaugen Vel som søker om lov til å lage lønnesirup på Voldsløkka: «En sosialt og miljømessig bærekraftig nabolagsaktivitet med lav terskel og høy entusiasme.»

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 12.03.2019 kl 11:01

VOLDSLØKKA: Lokalavisa kjenner til at Bakkehaugen Vel, som tilhører Bydel Nordre Aker, nå har søkt om å gjennomføre et avgrenset forsøksprosjekt, for å lage lønnesirup på Voldsløkka i løpet av våren 2019. Lokalavisa har vært i kontakt med vellet, og siterer fra søknaden, som er et forsøksprosjekt, og stilet til både byrådsavdeling for miljø og samferdsel og Bymiljøetaten, Oslo Kommune, datert 10. mars 2019.

Konkret går prosjektet ut på å tappe sevje fra lønnetrær og koke det til sirup.

Prosjektet beskrives i søknaden som en sosialt og miljømessig bærekraftig nabolagsaktivitet med lav terskel og høy entusiasme.

«På denne måten ønsker vi samtidig å treffe målsettingene for byen vår som en grønnere, varmere og mer skapende by med plass til alle. Prosjektet kan samtidig egne seg som visingsprosjekt i forbindelse med Oslo som europeisk miljøhovedstad i 2019.»'

Om hvorfor vellet ønsker å dra i gang prosjektet, skriver de følgende:

«Prosjektet har flere målsettinger som passer inn i Oslo kommunes visjon om en grønnere, varmere og mer skapende by med plass til alle. En mer skapende by: Produksjon av lønnesirup ved tapping og koking av sevje har lange tradisjoner i de nordlige deler av USA og Canada, men er lite prøvd i Norge. I Norden vokser andre arter av lønn enn i USA/Canada, men erfaringer fra forsøk i Danmark med produksjon av lønnesirup, og også bare sevjen som en sunn drikk, viser at dette går an også her.

Prosjektleder er Jørgen Brun, som har førstehåndskunnskap fra opphold i Vermont i USA. Det understrekes at prosjektet er ikke-kommersielt, men er tenkt som ren lokal skaperkraft og kunnskapsutvikling på frivillig basis. Lønnesirupen vil være gratis smaksprøver.

Lønnetrær på Voldsløkka. Foto: JANINA LAURITSEN

Det trekkes også frem i søknaden at byens trær har viktige funksjoner som del av grønnstrukturen særlig for rekreasjon, naturmangfold og klimatilpasning. Ved i tillegg å utnytte trærne som ressurs til mat på en bærekraftig måte vil det bidra til Oslos bylandbruk på positiv måte. Prosjektet vil også gi økt bevissthet om trærnes verdi på en ny måte i byen, beskrives i søknaden.

En varmere by

Prosjektet skal i følge søknaden også bidra til en varmere by:

«Et hovedpoeng med prosjektet er at tappingen av sevje vil skje i nærmiljøet og der alle kan følge med og smake. Dette vil være like spennende for barn som for eldre, uavhengig av kultur og etnisitet. Å skape positiv, kreativ og inkluderende aktivitet der folk bor og ferdes til daglig er svært viktig for utvikling av sosial bærekraft.»

Det vises også til kontakt med Bydel Sagene, som skal være positive til prosjektet. Valg av forsøkstrær er i randsonen av gressmatten på Voldsløkka, særlig i øvre halvdel, der det er 30 - 40 lønnetrær av ulik alder og størrelse. Prosjektet tenkes avgrenset til ti lønnetrær. Det står også i søknaden at valg av trær og prosess med trærne, kan gjøres i samarbeid med Bymiljøetaten.

Søknaden har også vedlagt link om prosessen, fra Youtube:

Prosessen

Om selve prosessen, beskriver prosjektet følgende:

«Når trærne er valgt ut, vil det bores ett 8 mm bredt og 3 - 5 cm dypt hull i hvert tre, ca 50 - 100 cm opp på stammen og i 10-15 grades vinkel oppover for å sikre at sevjen renner ut riktig vei. I hvert hull innfestes så en plastslange der sevjen renner ut og ned i en plastdunk med lokk for å hindre bøss etc. Man kan regne 2-5 liter sevje pr døgn, så trærne må ”passes” daglig.

Koking (inndamping) av sirup fra sevjen vil skje på tradisjonelt vis i kokekar over åpen flamme på et egnet kontrollert sted. Lønnetrær har god restitueringsevne som gjør at hullet normalt gror igjen uten vesentlig skade. Det er viktig at hullene bores med et skarpt rent kutt for å hindre ugjevn sårflate og økt risiko for sykdom og råte på treet. Hullene må videre bores når trærne er ikke er frosne for å redusere risiko for sprekkdannelse i treet. For å sikre bærekraftige trær over tid, er dette likevel kun et forsøksprosjekt med begrenset antall trær. Trærne bør følges opp ett og to år etter for å sjekke tilstand. Det bør gjøres en enkel evaluering før det eventuelt kan være aktuelt å tillate videre tapping av disse eller andre trær i byen.»

Det foreslås også i søknaden at prosjektet kan være egnet som et visningsprosjekt i forbindelse med Oslo som europeisk miljøhovedstad i 2019.

LES OGSÅ: Det blir ingen konserter på Voldsløkka i sommer

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...