Nordre Aker Budstikke

Vil rive og stenge flere fjellanlegg

Inngangen til anlegget Fjellet ved Sognsveien/Kirkeveien, slik den ser ut i dag. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Det er Sivilforsvaret som ønsker å mure igjen inngangene til fjell- og alarmanleggene.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

OSLO: Forsvarsbygg og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap ønsker å rive og miljøsanere flere fjell og alarmanlegg i Oslo. Søknaden som nå ligger i Plan- og bygningsetatens saksinnsyn gjelder «Fjellet» alarmplass ved Kirkeveien og Sognsveien.

«Fjellhallene eies av Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap (DSB) og har vært til disposisjon for Sivilforsvaret. Forsvarsbygg skal besørge gjennomføringen av prosjektet på vegne av DSB. Det er til sammen seks fjellanlegg som skal miljøsaneres og sikres for endelig avhending og tilbakeføring. Fjellanleggene som skal saneres og sikres er ikke lenger i bruk av DSB, men flere av disse benyttes av leietakere som vil foreta utflytting i løpet av 2021,» skriver Norconsult på vegne av tiltakshaver Forsvarsbygg.

De seks fjellanleggene som skal avhendes med permanent avstengning og sikring er:

  • Fjellet (Kirkeveien/Sognsveien)
  • Frognerparken
  • Langerud (Enebakkveien 313)
  • Skryta (Brobekkveien 101)
  • Smalvoll (Smalvollveien)
  • Svartdalsveien

Det står videre at når anleggene er tømt og ryddet skal drensledning etableres for håndtering av overvann ut av anleggene, og anleggene skal deretter støpes igjen. Ved enkelte av anleggene vil gjenstøpt åpning bli tildekket med løsmasser. Enten ved at naturlige, stedlige masser arronderes over åpningen, eller ved at det tiltransporteres sprengstein og subbus eller tilsvarende masse som topplag. For «Fjellet» er planen at åpningen endres fra en grå metalldør til en grå betongvegg.

«Fjellet» er i dag stengt med en metalldør. Denne skal forsegles med betong. Foto: Karl Andreas Kjelstrup


Det aktuelle arealet utgjør rundt 670 kvadratmeter. Fjellanleggene er ikke definert som tilfluktsrom. Det er derfor ikke nødvendig med samtykke til sletting av tilfluktsrom for tiltaket.

Her kan du lese mer detaljer i Plan- og bygningsetatens saksinnsyn.

Sivilforsvaret

Sjef i Sivilforsvaret Jon Berntsen. Foto: Berit Roald / NTB

Distriktssjef Jon Berntsen i Sivilforsvaret, som sorterer under Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredsskap, sier følgende til Nordre Aker Budstikke om saken:

– Det er Sivilforsvaret i Oslo og Akershus som forvalter disse anleggene, men vi bruker Forsvarsbygg som konsulent og utfører i denne saken.


– Det er lenge siden det ble startet en prosess om å stenge og sanere disse anleggene, behovet for de er der ikke lenger. De har ingen misjon, bare forfaller og er nærmest gufne hull i fjellet. Det er viktig å understreke at det ikke er tilfluktsrom vi stenger. Det er Oslo kommune som forvalter byens offentlige tilfluktsrom, sier Berntsen.

Han opplyser at de anleggene som nå skal stenges og saneres i sin tid ble brukt til lagring av Sivilforsvarets materiell, kasernering/forlegning og oppmøtested for Sivilforsvaret i en krigssituasjon.

Anlegget Fjellet ligger inne i fjellknausen der blant annet Vestre Aker kirke ligger på toppen. Inngangen ligger i krysset mellom Kirkeveien og Sognsveien. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– At disse anleggene nå søkes stengt og sanert, har ingenting med den såkalte grottefesten ved St. Hanshaugen for en tid tilbake - forøvrig var stedet der festen ble holdt heller ikke forvaltet av Sivilforsvaret, men av annen grunneier. De anleggene vi forvalter blir jevnlig kontrollert. Vi sjekker flere ganger i uken om alt ser OK ut, sier Berntsen, og at det er flere anlegg på lista, men foreløpig er det som nevnt de seks anleggene over som tas først.

NRKomtalte grottefesten og skrev blant annet at bunkeren er en gammel alarmplass, der Sivilforsvaret kunne samle seg i en krisesituasjon. I 2012 ble ansvaret for bunkeren tilbakeført til grunneier, Stiftelsen Diakonissehuset Lovisenberg.


Det skal ikke være flere anlegg i Nordre Aker som står på denne lista.

– Noen anlegg leies ut til forskjellige formål, så vi avventer litt, ifølge Berntsen. Han legger til at det ikke er registrert innbrudd de siste fem årene i noen av anleggene de forvalter, med forbehold om at Sivilforsvaret ikke er informert om innbrudd i anleggene de leier ut.

I Nordre Aker leier Sivilforsvaret ut bunkeren på Bakkehaugen til Lions som har boklager, i Grefsenkollveien til KFUM Sanitet, i Myrerskogveien hvor det er blant annet er skytesenter, og Havnajordet som leies ut til Oslo kommunale tjenestemannslag, også skytesenter.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...