Vil være en relevant nabo, ikke bare et «kjøleskap»

Foto: Sofie Løchen Smedsrud

Ekteparet ble fortalt at de tok på seg en umulig oppgave. Ni måneder etter lansering av Kolibri Kolonial på Damplassen, har de motbevist dem som ikke trodde på ideen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 04.09.2017 kl 14:50

ULLEVÅL: Flere og flere nordmenn viser økt interesse for lokalprodusert mat og mat med historie. Ni måneder etter åpning av Kolibri Kolonial, i samvirkelagets gamle lokaler på Damplassen i Ullevål Hageby, har ekteparet Holm lært mye om å starte opp en annerledes dagligvare – fra bunnen av.

Med det ferske middagskonseptet “dagens middag” til rimelig pris, har Kolibri Kolonial kjent på høye oppturer og stor popularitet i området.

– Vi har tidligere gjort ting som folk har fortalt oss at er vanskelig, og jeg syns det er kjempemoro og kjempespennende og givende å stå i butikken og få de tilbakemeldingene vi får.

Foto: Sofie Løchen Smedsrud



LES OGSÅ: Kom som båtflyktninger - takker nabolaget på Ullevål for en veldig varm velkomst

En annerledes kolonial

Det som gjør Kolibri Kolonial spesiell er at de ikke bare selger økologiske eller spesielle varer, men også standardvarer som melk, brød og kaffe, mener paret.

Husets profesjonelle kokker får frie tøyler til å lage ukas meny på butikkens kjøkken, og bruker relevante sesongvarer til å lage fulle middagsretter og tilbehør.

– Vi er fortsatt en liten kolonial med et stort kjøkken, men vi merker at middagene vi lager hver dag selger veldig godt. Vi får tilbakemeldinger fra kunder som forteller at de for eksempel spiser mer fisk på grunn av oss, og det er jo veldig hyggelig å høre, forteller Christopher.

Foto: Sofie Løchen Smedsrud



– Senest i går var det en kunde som lurte på om vi hadde et produkt han ville ha tak i, og derfor bestilte vi det med én gang. I dag kom han innom og hentet det. Det er jo veldig hyggelig at man får en så personlig relasjon med kundene sine, mener Elisabeth.

LES OGSÅ: Kjøpesenteret skifter navn og profil

Kort vei mellom maten og kolonialen

Nordre Aker Budstikke har tidligere skrevet om hvordan paret forlot jobbene i juss og næringseiendom for å følge drømmen om å åpne en egen kolonial på Damplassen.

LES OGSÅ: Advokaten som heller ville drive kolonial

– Vi ønsker å være mer enn et “kjøleskap” for de varene man har glemt å handle andre stedersom, men heller en relevant nabo for dette området, forteller Christopher.

– Kundene er glad i fleksibiliteten, kunnskapen og den ivrige tilnærmingen vår til mat.

Ekteparet har direkte kontakt med lokale leverandører, og oppdager at stadig flere kommer på døra for å selge sine produkter videre.

Så ofte det er mulig, tar Christopher og Elisabeth turen for å besøke bøndene og se på maten.

– Nå har vi akkurat fått inn økologiske blåbær fra et ektepar som nettopp har begynt å dyrke. De er hverken sprøyta eller importert, og smaker helt fantastisk. Det er en helt annen smak, rett og slett, mener han.

– Og det at Frøydis leverer de én til to dager i uka i den lille sesongen beriker vår butikk og hverdag så mye. For vi forteller historien til kundene.

Foto: Sofie Løchen Smedsrud



LES OGSÅ: Ullevål Hageby 100 år: – Naboene våre er terningkast seks!

– Hardt marked å gå inn i

– Merker dere på at det er vanskelig å konkurrere med de store matvarekjedene?

– Jeg tenker at vi må ha en forklaring på hvorfor vi er et par kroner dyrere på noen av basivarene, og jobbe med å skille oss ut med den gode maten vi lager på kjøkkenet vårt. For oss er det å ha gode kokker på jobb, som kundene setter pris på, og som alltid leverer skikkelig god mat selve hjertet i vår kolonial.

Likevel er ikke basisvarene så mye dyrere hos kolonialen enn andre steder, mener Christopher.

– Melken hos oss koster 3 kroner mer enn den gjør hos Kiwi, og det syns jeg ikke er så gærent. Evergood er billigere hos oss enn den er på Meny.

– Det jeg synes er uheldig er hvis flinke kvalitetsprodusenter blir kjøpt opp av de store kjedene, slik at de kan ta det produktet for seg selv. Det kan hende at det produktet ikke blir bedre av den prosessen. Det er en mekanisme som ikke fremmer innovasjon og kvalitet.

LES OGSÅ: Ekteparet fra Kjelsås slår seg opp i en verden av dagligvaregiganter: Ekte Vare – Økologisk, lokalprodusert mat uten plastikk rundt, ett år senere

Foto: Sofie Løchen Smedsrud



Ni måneder etter åpning, har ekteparet forsøkt å lære av feil og å innovere nye konsepter over tid.

I sommer har kolonialen satset mye på fisk, og etterspørselen har vært god.

– Er det vanskelig å få butikken til å gå rundt?

– Vi merker at folk setter pris på butikken vår, men det tar tid å gå i pluss. Elisabeth og jeg står på gulvet hver dag. Det er en investering vi håper blir fornuftig over tid, men det er litt tidlig å si.

– Vi tror at mange nok folk har lyst til å handle litt annerledes hos et sted der det oppleves nærhet til både matkunnskap og produsentene som leverer maten, og det tror jeg at vi får til nå.

Foto: Sofie Løchen Smedsrud

Lysende fremtid

Ekteparet utelukker ikke å utvide med lokale sykkelleveranser etterhvert, eller å åpne flere butikker. Men det får fremtiden vise.

– Jeg er veldig glad i å jobbe med mennesker, og det er så givende å skape noe som folk syns er bra. Det kan være mange grunner til at ting er bra, men vi skal aldri kompromisse med kvaliteten hos oss. Det skal være skikkelig bra.

– Vi spør oss selv ofte: hva er egentlig Kolibri Kolonial? Hva er vi for folk? Og når vi får noen av tilbakemeldingene vi får, da blir vi ganske stolte.

LES OGSÅ: Nordre Aker Budstikkes matspalte med økologisk og kortreist mat

Meld deg på nyhetsbrev!

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...