Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Året 2015 – juli og august:

Vilde ble mobbet på stranda, og Gabriel (8) ble nektet på kino

Vilde ble mobbet på badestranda, Gabriel ble stoppet i kinodøra, Anders Anundsen var ydmyk til egen rolle, og Maridalsspillet fortalte om gammel kjærlighet. Foto: PRIVAT/LARS WEIMOTH/KARL A. KJELSTRUP

Juli startet med den gripende historien til Vilde (23) som ble kalt stygg og ekkel da hun skulle bade i Brekkedammen. Gabriel (8) ble stoppet i kinodøra, og svensker i gummibåt (!) ble tatt på Maridalsvannet.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 28.12.2015 kl 13:45

2015 var året da Nordre Aker Budstikke «gjenoppstod», som nettavis.

Gjennom årets siste uke gir vi deg noen av høydepunktene og de mest leste sakene fra 2015. Under følger mai og juni. Følg med de neste dagene for resten av året!

Les også:

JULI OG AUGUST 2015:

Vilde ble mobbet på badetur ved Brekkedammen

Aller mest lest i Nordre Aker Budstikke i 2015 var historien om Vilde Nagel Oxholm (23). 1. juli dro hun på badetur til Brekkedammen, øverst i Akerselva. Der opplevde hun å bli mobbet og trakasert av en gruppe unge gutter, fordi hun har stomipose på magen, som følge av Crohns sykdom.

– Kjære dere unggutter på Stilla som i dag pekte, lo og kalte meg ekkel, dritstygg og at sånne som meg ikke burde få vise seg, og i hvert fall ikke bade sammen med de normale! skrev Vilde i kommentaren vi publiserte 2. juli.

Responsen var enorm, støtteerklæringene raste inn, i kommentarfelt, på Facebook, og direkte til Vilde. Også fra sosialbyråden i Oslo.

– Bare ekstremt mange positive meldinger. Fra foreldre som takket for at jeg fortalte om dette, og som har tatt en alvorsprat rundt dette med sine barn. Til andre som gjerne vil ha nærmere beskrivelse av gutta som gjorde dette! Jeg er virkelig helt satt ut, fortalte Vilde til oss dagen etter at hun gikk ut med sin historie.

Spennende, ny kafé, gammel pub selges og action i Nydalen

Carl Steensen og Toril Syverstad så frem til åpningen av Bicks på Ullevål. Foto: KATARINA POENSGEN

En annen sommerlig nyhet som ble tatt godt i mot av leserne i juli, var at Toril Syverstad var i ferd med å pusse opp og lage ny kafé like ved John Colletts plass på Ullevål.

– Vi satser på ordentlig mat her. Så langt driver vi med forhandlinger med ulike produsenter for å finne det nærmeste og beste, for å drive en miljøvennlig virksomhet, sa damen bak kafeen Bicks, som hadde åpningsdag 1. august.

Fra Grefsenplatået kom nyheten, i begynnelsen av august, om at bydelspuben Flamingo var lagt ut for salg. Innehaverne ønsket selv ikke å kommentere salgsforsøket.

I august kom beskjeden fra Avantor og Paul Havnevik, mannen bak Megazone om at konseptet «Prison Island», «Fangene på fortet» på norsk, åpner med et 2000 kvadratmeter stort opplevelsessenter i Nydalsveien 28 i 2016.

Målgruppen er samme som for Megazone; bursdager, utdrikkingslag og firmagrupper, fortalte Havnevik.

Ble nektet kinoinngang med premierebillett – var 5 måneder for ung

«Ant-man» var en av sommerens storfilmer på kino. Mange gledet seg, blant dem åtte år og syv måneder gamle Gabriel fra Kjelsås. Men med premierebillett i den ene hånden, og pappas neve i den andre, ble han likevel avvist i døra. Aldersgrensen sa ni år, og Gabriel slapp ikke inn.

– Jeg gjør vakten oppmerksom på at jeg er med og er hans pappa. Da gjør han meg oppmerksom på nye kinoregler, som trådte i kraft 1. juli. Jeg har ikke sett noe oppslag eller annen informasjon rundt dette, verken på sider for film eller andre steder der de selger billetter, sa en oppgitt pappa, Rune Skalstad.

– Før rammen med nye aldersgrenser ble lansert, ville nok Ant-man hatt 11 års grense, derfor forstår jeg at dette tilfellet er kjipt. Men generelt så er det helt nødvendig å ha rammer for aldersgrenser, sa tidligere ansatt ved Oslokinoene, nå engasjert i Filmmagasinet, Pernille Egebjerg i en oppfølgingssak.

Helt nye skiløyper

Vi skrev juli på kalenderen, men likevel ble det et snev av jul, likevel. 12. juli kunne Kjelsås Langrenn vise fram planene for nye Linderudkollen skianlegg, som ville stå ferdig til vinteren. En jul(i)gave til alle skientusiaster i Nordre Aker!

– Arbeidene med det nye skianlegget har nå kommet så langt at man ser godt hvilke fine løyper som vil tilbys byens skiløpere kommende vinter. Linderudkollen vil utvilsomt bli et verdifullt tilskudd til breddeidretten, sa Svein Olav Bø i langrennsgruppa.

Ut av måltørken ved hjelp av Moses

Etter en litt turbulent første halvdel av sesongen, meldte Skeid 7. juli at samarbeidet med A-lagstrener Kjell Sverre Hansen Wold ble avsluttet. Inn kom den erfarne Skeid-treneren Johnny Ademaj. I sin første kamp som hovedtrener gruste Skeid Mjølner 7-1.

Moses Mawa, mannen som reddet Lyn fra seierstørken. Her sammen med 15 år gamle Erik Botheim. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Etter 15 seriekamper løsnet det endelig også for Lyn. Sesongens første seier var et faktum 10. august. Motstanderen var Stabæk 2. Bare fem dager senere var det hjemmekamp mot Skeid på Bislett. Og som i Stabæk-kampen var det også denne søndagen en mann ved navn Moses som viste seg fram. Moses Mawa sørget for kampens eneste mål, og Lyns andre seier, på rad, i 2015-sesongen.

Og siste uka i juli var det nok en gang klart for Norway Cup! 600 Nordre Aker-spillere deltok, og et av Lyn-lagene gikk helt til topps i sin klasse.

Sjekk ut alt om Norway Cup 2015 her!

Svensker i båt på Maridalsvannet

Mange respekterer ikke forbudet mot å ferdes i og i direkte kontakt med Oslos hoveddrikkevannskilde Maridalsvannet.

– Ifølge vår vaktprotokoll er det hittil i år oppdaget 12 tilfeller av bading, 20 tilfeller av fisking og 11 tilfeller av telting. Tallene gjelder for hele restriksjonsområdet. Foreløpig er ingen tatt for bading i Maridalsvannet i år, fortalte Bjørg Einan, overingeniør i Vann- og avløpsetaten.

I juli ble seks svensker med gummibåter, fiskestenger og griller bortvist, etter at de ble oppdaget av en av etatens folk som skulle måle vannstanden, like ved Oset.

Det hele satte i gang en aldri så liten sommerdebatt, med tittel: Hundebæsj og skismøring er «greit» – Men nåde den som borrer hull i isen. «I det ene øyeblikket skryter Vann- og avløpsetaten av verdens beste renseanlegg og i det neste er det livsfarlig å dyppe snøret i vannkilden. Vann- og avløpsetatens uvilje kan umulig dreie seg bare om drikkevannskvalitet» skrev en.

Ville kaste ut Tore

Tore Frisell Haagensen. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Mannen bak kulturpunktet Sandermosen stasjon, Tore «Perrong» Frisell Haagensen, fikk i juli beskjed om at han og stifltelsen Kulturpunktet må ut av stasjonsbygningen etter 22 år.

Rom Eiendom skal nemlig pusse opp stasjonene langs Gjøvikbanen, og deretter skal leieavtaler utlyses på nytt.

– Vi har mange ideer og vi har et fantastisk program for høst, vinter og vår som nå kanskje ikke blir mer. Stasjonen var nedlagt og bygningene skulle rives da vi startet opp. Vi har stadig pusset opp på dugnad og reddet den fra det totale forfall. Uten oss hadde ikke Rom Eiendom hatt noen bygninger å pusse opp og leie ut, sa Haagensen.

Like barn leker best, eller?

– Oslo Nord er for eksempel et foretrukket område blant dem som både har høy utdannelse og bra med penger, sa Terje Wessel, professor i samfunnsgeografi ved Universitetet i Oslo.

Det er denne gruppen – de nest rikeste – som trolig har bidratt mest til segregeringen i Oslo de siste årene, skrev forskning.no.

Samme måned kunne vi melde at stadig flere mennesker trenger sosialhjelp i Nordre Aker. Bydelen hadde den største økningen i sosialutgifter med nesten 37 prosent ut mai i år, sammenliknet med de fem første månedene i fjor.

– En stor andel av de som henvender seg sliter med å betale husleien. Det er et forholdsvis høyt kostnadsnivå i Nordre Aker, sa assisterende bydelsdirektør Preben Winger.

Sneglekampen

Få ting engasjerer hageeiere så mye som brunsnegler!

– Det har blitt mye mer brunsnegler i år. Nå samler vi oss om sneglekampen, sa en gruppe Kjelsås-beboerne, som oppfordrer hagefolket til å møte opp på Langsetløkka til «sneglekrig» i begynnelsen august.

Og hagefolket, de kom, i stort antall. Deres triks? De skulle få sneglene til å spise hverandre.

Storpolitikken i Nordre Aker

Knut Arild Hareide. Foto: LARS WEIMOTH

I sommer fikk vi bli bedre kjent med to av rikspolitikkens aller største, som har Nordre Aker som tilholdssted.

KrF-partileder Knut Arild Hareide bor på Grefsen, og stilte til sommerintervju med lokalavisen, under ingressen:

«Både Erna og Jonas ligger langflate etter Knut Arild Hareide (42), men på hjemmebane på Grefsen er det ikke like enkelt å få gjennomslag.»

Og selveste justisminister Anders Anundsen (Frp) som litt senere på høsten fikk kraftig motbør for sin, av kritikerne kalt propagandafilm, har kontor i Nydalen, og møtte oss til en langt mer ydmyk sommerprat: «– Jeg er bare Anders, men jobben er en mektig posisjon».

Historisk sus i Maridalen

Maridalsspillet 2015. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Og, selvfølgelig, i august gikk startskuddet for nok en oppsetning av Maridalsspillet. Oslos eneste historiske utendørsspel engasjerer hundrevis av lokale frivillige, og byr på «kjærlighet, historier og drittsekker vi blir glade i».

«Og kampen mellom det gode og det onde ser ikke ut til å ha noen ende. Den dramatiske slutten på Maridalsspillet er en god operaforestilling verdig» skrev Nordre Aker Budstikkes anmelder.

Les resten av årskavalkaden for 2015 gjennom romjula, fra 26. til 31. desember. I morgen kan du lese høydepunktene fra september og oktober!

Hold deg oppdatert om lokale hendelser også i 2016! Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev, og følg oss på Facebook!

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...