Nordre Aker Budstikke

Vinje ferdig på Stortinget

Fire år på Stortinget har gitt mersmak for Oslos tidligere finansbyråd, Kristin Vinje. Slik blir det imidlertid ikke. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP (ARKIVFOTO)

Stortingsrepresentant Kristin Vinje fra Korsvoll fikk ikke fornyet tillit på fjerdeplass på Oslo Høyres stortingsliste, og trakk seg deretter fra nominasjonen. – Vanskelig å tolke som noe annet enn en degradering, sier hun.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 15.02.2017 kl 09:34

OSLO: Det ble en thriller av et nominasjonsmøte i Oslo Høyres formannsskap mandag kveld.

Fabian ut

Allerede på tredjeplass utfordret tidligere ordfører Fabian Stang tidligere Oslo Høyre-leder, og eks-byrådsleder, Michael Tetzschner. Stang gjorde det samtidig klart at han ikke ville stille på en ikke sikker plass lenger nede på listen.

Nominasjonskomiteens mindretall hadde innstilt Stang på dissens på sjetteplass, ved siden av Stefan Heggelund, og deretter på listens åttendeplass.

Stang tapte avstemmingen mot Tetzschner, med 58 mot 158 stemmer.

Vinje mot Vampus

På fjerdeplass var det Kristin Vinje, stortingsrepresentanten fra Korsvoll, som var innstilt på dissens. Flertallet i komiteen ønsket Heidi Nordby Lunde på plassen Vinje fikk enstemmig for fire år siden.


Heidi Nordby Lunde og Kristin Vinje kjempet om fjerdeplassen på Oslo Høyres stortingsliste. Foto: OSLO HØYRE

Vinje gjorde det tidlig klart at hun ville ta kampen mot Lunde for å sikre seg fjerdeplassen.

I avstemmingen fikk Vinje 98 stemmer, mot 113 til Lunde. Vinje valgte deretter å trekke seg fra 7. plassen hun var innstilt på av valgkomiteen.

Oslo Høyre har i dag seks møtende representanter på Stortinget. En plassering lenger ned på listen gir dermed ikke sikker plass.

Tolkes som degradering

– Når Oslo Høyre valgte en annen kandidat på fjerdeplassen er det vanskelig for meg tolke forslaget om en 7. plass som noe annet enn en degradering av meg. Da synes jeg det er naturlig å heller slippe nye krefter til, så skal jeg ta en fot i bakken å tenke på hva jeg selv skal gjøre til høsten, sier Kristin Vinje til Nordre Aker Budstikke.


Hun har nå vært i politikken i ti år og sier hun har fått mange fine muligheter både lokalt og nasjonalt.

– Nå skal jeg uansett stå på for at Høyre skal vinne valget, og jeg satser på at Erna Solberg skal få forsette som statsminister i fire nye år! sier Vinje.

«Soccer mum»

Under nominasjonsmøtet var det tidligere ordfører Per Ditlev-Simonsen og advokat John Christian Elden som talte for Vinjes kandidatur.

LES OGSÅ: Ingen er mer populær enn Kristin på hjemmebane

Kristin Vinje er ute av Oslo Høyres stortingsliste etter et spennende nominasjonsmøte. Her foran Stortinget ved en tidligere anledning. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP (ARKIVFOTO)


Begge trakk fram Vinjes forskerbakrunn og engasjement for utdanningspolitikk, som viktig å beholde på Stortinget for kunnskapspartiet Høyre. Ifølge Ditlev-Simonsen er Vinje den eneste stortingsrepresentanten med en doktorgrad.

Vinje, som er kjemiker og har bakgrunn fra forskningen, blant annet fra SINTEF og som direktør ved Simula School of Research and Innovation, har også vært finansbyråd i Oslo (og hun vikarierte som utdanningsbyråd i Anniken Hauglies sykdomsfravær i 2015). Hun er sittende nestleder i Oslo Høyre.

På Stortinget sitter hun i Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen, og har ledet Oslobenken.

Elden trakk fram Vinjes allsidige engasjement, blant annet ved å fortelle at hun til og med har blitt intervjuet som «soccer mum» i Nordre Aker Budstikke.

Fra rebell til favoritt

Heidi Nordby Lunde, kjent som bloggeren Vampus, ble betegnet som en rebell da hun med knappest mulig margin ble valgt til Oslo Høyres syvendeplass for fire år siden. Ettersom Høyre kom i regjering har hun den siste stortingsperioden vært møtende vara for forsvarsminister Ine Eriksen Søreide. Lunde sitter i Finanskomiteen.


Nordby Lunde blir beskrevet som en allsidig politiker som alltid stiller opp for partiet. Det ble fra talerstolen fremhevet at frykten for at hun ikke kunne være en god representant for partiets politikk kraftig er gjort til skamme de siste fire årene.

Forsvarsministeren på topp

Det ble også kampvotering om niendeplassen på listen, der James Stove Lorentzen tapte mot Camilla Strandskog.

Ine Eriksen Søreide, Nikolai Astrup og Michael Tetzschner ble valgt på de tre øverste plassene.

– Det er en stor styrke for Oslo Høyre å ha så mange dyktige kandidater som konkurrerte om en plass på stortingslisten, sier komitéleder Eirik Lae Solberg på partiets nettsider.

Etter at Stang og Vinje trakk seg, ble Mathilde Tybring-Gjedde og Astrid Nøklebye-Heiberg valgt på henholdsvis 7. og 8. plass. Se resten av stortingslisten her (ekstern lenke).

På sin facebook-profil gratulerer Vinje de valgte kandidatene.

LES OGSÅ: Norsk delegasjon i USA: Slik reagerte Stortingspolitikerne på Trump-seieren

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på Nordre Aker Budstikkes gratis nyhetsbrev, som kommer rett i innboksen din hver torsdag! Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...