Nordre Aker Budstikke

Vinner i kampen om ungdommene

POPULÆRT: Rektor Svein Harsten, her sammen med integreringsminister Sylvi Listhaug og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen i forbindels med at folkehøgskolene åpnet dørene for flyktinger tidligere i år. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Folkehøgskolene i Norge opplever et rekordår, igjen! Rønningen, på Kjelsås, er ikke noe unntak.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 07.03.2016 kl 16:15

RØNNINGEN: – Utdanningsinstitusjonene slåss om ungdommen, slår rektor på Rønningen Folkehøgskole, Svein Harsten, fast.

Norges folkehøgskoler kommer tilsynelatende godt ut av denne kampen. For:

Inneværende skoleår er «all time high» med antall elever på de norske folkehøgskolene, med cirka 7200 elever. Allerede ligger neste år an til å bli nok et rekordår.

Hva et folkehøgskoleår faktisk gir

Per 1. mars er det allerede over 4500 elever som har takket ja til en plass på en norsk folkehøgskole for neste skoleår. Det er over 4 prosent flere enn på samme tidspunkt i fjor. Enkelte skoler og flere linjer er allerede fulle.

Den nye toppen kommer etter over ti år med kraftig vekst i folkehøgskolene, opplyser Folkehøgskolene i en pressemelding.


– Vi tror flere har fått øynene opp for det et folkehøgskoleår faktisk gir, som læringsglede, økt samarbeidskompetanse og faglig utvikling, sier Dorte Birch, daglig leder for Informasjonskontoret for folkehøgskolen.

LES OGSÅ: Her kommer det 416 nye studentboliger

Historisk på Rønningen

Folkehøgskolene har ingen søknadsfrist, og opptaket av søkere til skoleåret 2016/17 startet 1. februar. 1. mars hadde 400 søkt om plass på Rønningen folkehøgskole. Omlag 300 av dem har så langt fått tilbud om plass, og av disse har 150 allerede takket ja.

– Det er historisk høyt, sier rektor Harsten.

I fjor høst ble Rønningen Norges største folkehøgskole, da 168 elever flyttet inn på skolen.


– God skole, god markedsføring samt beliggenheten, som den eneste i Oslo, svarte Harsten i fjor, da Nordre Aker Budstikke spurte ham om hvorfor Rønningen har blitt så populær.

Motvekt til karakterpress

– Dette sender et tydelig signal til resten av skole-Norge. Når karakterpresset øker på alle andre arenaer, blir det stadig viktigere med en motvekt. Uten verken karakterer eller eksamener evner folkehøgskolene å gi elevene lyst og motivasjonen til å lære, sier Tor Grønvik, daglig leder for Informasjonskontor for kristen folkehøgskole.

BYGGEPLASS: Slik så det ut ved Rønningen i januar. I februar neste år er skolen ferdig utbygget, blant annet med idrettshall. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Byggeplass

Den økte interessen for Rønningen folkhøgskole kommer etter et år der skolen har vært, og fortsatt er, en byggeplass.

– På tross av et kaotisk byggeår har vi historisk høy søkning. Eller kanskje nettopp derfor. Vi bygger nå Norges flotteste folkehøgskole, sier Harsten.


Skolen utvides, blant annet med ny idrettshall, og skal stå ferdig i februar 2017.

Det bygges også nye boliger på deler av tomta til følkehøgskolen.

– Hva synes rektor om at skolen er så populær?

– Selvsagt glad og fornøyd. Og årets kull er en utrolig flott gjeng unge, sier Harsten.

LES OGSÅ: På Nydalen vgs. har elevene lagt igjen den tunge bagasjen, for godt!

Flyktninger inn på skolen

Tidligere i år fikk Rønningen besøk av både kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) og innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp), da de som første folkehøgskole i landet tok i mot en gruppe yngre flyktninger.

LES BAKGRUNNEN: Folkehøgskolene: – Det ligger i vårt DNA å bidra der det trengs

De skal bo på skolen og delta i undervisningen på linje med de ordinære elevene. Tiltaket ble initiert av folkehøgskolene selv, og i alt 280 unge flyktninger skulle få bo på landets folkehøgskoler.

– Dette er en billig og god løsning for å integrere mindreårige flyktninger, sa Sylvi Listhaug da hun besøkte Rønningen i januar.

– Hvordan har mottakelsen av flyktningene vært?

– Dette går over all forventning. De er allerede godt integrert og med på alt som skjer, sier Harsten.

LES OGSÅ:

Nordre Aker Budstikke: Hold deg oppdatert med vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...