
Skissen viser Gaustad fra vest, med nytt bygg og sikt over byen. Kronikkforfatteren, arkitekt og sykehusplanlegger Tor I. Winsnes, innfelt. Han har arbeidet med planlegging og byggesaker ved sykehus siden 70-tallet, særlig Oslo-sykehusene. De siste par årene har han vært aktiv i aksjonene Nei til nedleggelse av Ullevål sykehus og Redd Ullevål sykehus. Foto: Ratio/ARKITEMA (Illustrasjon) / Privat
Nytt Oslo universitetssykehus. Vår største planleggingsskandale?
KRONIKK: Oslo universitetssykehus (OUS) skal omorganiseres ved å utvide Rikshospitalet (RH) og bygge nytt sykehus på Aker. Ullevål skal selges. Sykehusstrukturen ble vedtatt av helseministeren sommeren 2016, uten tilstrekkelig beregning av behov og tomtekapasitet.
Publisert: 09.01.2020 kl 13:50
Sist oppdatert: 09.01.2020 kl 14:00
Direktøren i OUS hadde først en drøm om å bygge ut RH over Ring 3 og ned mot Blindern. Drømmen ble planlagt i to år før Statens Vegvesen konkluderte med at det var umulig å legge Ring 3 under bakken.
Når tomta på Gaustad forsvant, kunne det være naturlig å revurdere Ullevål sykehus med sin enorme, flate og sentrale tomt. Tomta ble forkastet med konklusjoner som; gammeldags, dårlige grunnforhold, utdatert infrastruktur og at det var et sykehus i drift.

HSØs planer for en storutbygging på Gaustad, over Ring 3, i 2014. Illustrasjoner ved Nordic Arkitekter.
Rundt dagens RH finnes ingen sykehustomt. Eieren Helse sør-øst (HSØ), satser derfor på å omregulere parker, friområder og å ødelegge det fredete Gaustad sykehus for å kunne bygge ut RH til dobbel størrelse.
Likevel blir det ikke plass til alt, i tillegg skal det bygges et sykehus på Aker. Nå viser det seg at tomta er for liten også der. Til overmål eier ikke HSØ den viktigste delen av tomta, men de kan få kjøpe de 30 målene for kr 1,7 milliarder.
Plan- og bygningsetaten (PBE) og Riksantikvaren er avvisende til omreguleringen av Gaustad. PBE anbefaler bare sitt eget reguleringsforslag som ikke imøtekommer behovet til HSØ. Høsten 2018 presenterte HSØ et 76 m høyt tilbygg på plassen foran hovedinngangen på RH. PBE leste om saken i Aftenposten og krevde umiddelbart bygningen senket ned til kommunens høydebegrensning. Høyhuset er senket, men arealtapet er kompensert med bygninger i den vernede parken mellom RH og Gaustad sykehus.

Arkitekt Tor I. Wisnes og Dag Hovland presenterte plukket fra hverandre begrunnelsen for å bygge nytt sykehus på Gaustad, under et møte i regi av Redd Ullevål sykehus i 2018. Her Hovland. Foto: Karl Andreas Kjelstrup (Arkivfoto)
HSØ følte seg politisk presset til å «belyse» Ullevål for allmenheten. Det ble imidlertid, lagt inn et par premisser.
- Rikshospitalet skulle flyttes til Ullevål i første byggetrinn til en kostnad av 22 milliarder kr.
RH har en effektiv størrelse og sykehuset kan drives som spesialisert enhet frem til det må fornyes rundt 2050. Når den tid kommer, vil det være enklere å bygge nytt på Ullevål fremfor å renovere dagens RH mens det er i full drift.
- Virksomheten ved Aker sykehus skulle ikke endres.
Plassmangelen på Aker og Gaustad fører til oppsplittingen av sentrale funksjoner og skaper kolossale konflikter. Den store tomta på Ullevål kunne ha løst problemene.
Taktikken til HSØ lyktes. Innsparing ble snudd til kostnadsøkning.
Kommunen krever utredet en utbygging av RH som imøtekommer kravene PBE og Byantikvaren har satt. I stedet for å utrede et realistisk alternativ, foreslår HSØ å rive Universitetets Domus Medica som ligger syd for RH for å bygge der. Domus Medica skal flyttes til der SINTEF har sine forskningsbygg og SINTEF skal flyttes til?
Det betyr utsatt byggestart i opptil 10 år og minst 3 milliarder kr i økte kostnader. Taktikken er den samme. Legg inn umulige forutsetninger og lag tilsynelatende, grundige rapporter. Da er det ingen fare for at alternativet blir tatt til følge.
Sikkerhetsmyndighetene krever en nødadkomst til det nye RH dersom hovedadkomsten fra Ring 3 blir blokkert. Nødveien føres kant-i-kant med Sognsvannsbekken mellom Gaustadkrysset på Ring 3 og det nye akuttmottaket. Veiføringen vil være enkel og sikker for ambulansene i motsetning til hovedadkomsten fra Universitetskrysset som går gjennom to rundkjøringer og over en trikkeholdeplass.
Trafikken på nødveien vil rasere turveidraget og bekken. Da kan likegodt bekken legges i rør og dalen fylles opp med utgravde masser. Resultatet blir en fin utvidelse av sykehustomten. Spekulasjon? Når tomta er fullt utbygget allerede i første byggetrinn og 20 milliarder kr er brukt, vil Staten da ta hensyn til et lite turveiparti ned mot Ring 3?
Regional sikkerhetsavdeling i psykiatri er planlagt inne i Bærumsmarka, nær Løvenskioldbanen. Utbygging i Marka provoserer, så reguleringssaken går trått. Nå har «noen» hørt skudd fra Løvenskioldbanen. De sårbare pasientene tåler ikke den støyen. Planleggingen av det høyt prioriterte anlegget er stoppet.
HSØ vil effektivisere laboratoriedriften med et sentralt laboratoriebygg på 50.000 m2. Dette får ikke plass på verken Gaustad eller Aker. Det moderne laboratoriebygget på Ullevål kan lett utvides, men skal selges. HSØ vil heller kjøpe tomta etter Veterinærhøgskolen til formålet.
HSØ ønsker ikke et frittstående RH fordi det gir fire sykehus (Radium, RH, Ullevål, Aker), og ikke tre (Radium, RH, Aker). Likevel skriver de i forslaget til reguleringsplan for Gaustad at RH ikke skal utvides etter 2. byggetrinn. Ekspansjon etter 2035, skal skje som et fjerde sykehus på en innkjøpt tomt. Da er vi like langt til en uhorvelig pris.
Nytt OUS er sannsynligvis landets største planleggingsskandale noensinne.
DELTA I DEBATTEN! Send ditt innlegg til meninger@nab.no.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!