Nordre Aker Budstikke

Nytt toppår for Universitetet i Oslo

Studiestart høsten 2020. Foto: Jarli&Jordan

UiO er førstevalget for et stort antall søkere. Nye tverrfaglige studietilbud er populære.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 25.04.2021 kl 09:32

BLINDERN: – Vi skal utdanne studenter med kunnskap, evne og vilje til å forandre verden. Det er gledelig å se at søkerne strømmer til våre nye studieprogrammer, samtidig som våre profesjonsstudier som jus, medisin og odontologi som vanlig har svært mange gode søkere, sier rektor Svein Stølen i en pressemelding.

Årets søkertall gjennom Samordna opptak er lavere enn toppåret 2020, men likevel høyere sammenlignet med årene før korona. I 2020 var det en stor økning i søkertall til studier nasjonalt, og en enda større økning ved UiO. I 2021 er det totalt 19.483 søkere som har UiO som sitt førstevalg.

Svein Stølen er rektor på Universitetet i Oslo. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Hovedtall for Universitetet i Oslo:

  • 19.483 søkere har UiO som sitt førstevalg
  • 7,3 prosent økning sammenlignet med 2019, men en nedgang på 7,5 prosent sammenlignet med 2020.
  • 3 søkere per studieplass

Stor interesse for tverrfaglige studieprogrammer

Det tverrfaglige Honours-programmet har hatt høye søkertall hvert år siden det ble opprettet.


I år kunne søkerne for første gang velge en studieretning innen samfunnsvitenskap – noe svært mange ønsker. Søkertallene viser at den nye studieretningen har hele 14,5 søkere per studieplass.

Studieprogrammet Filosofi, politikk og økonomi (FPØ) ble startet opp i fjor og har også i år gode søkertall med 11,4 søkere per plass.

– Arbeidet med å fornye studietilbudet vårt er godt i gang, og vi er glad for at søkerne viser så stor interesse for nye studietilbud som Honours-programmet og FPØ. Vår styrke er den store faglige bredden, som gjør at vi kan sette sammen forskning og utdanning fra ulike fagfelt og gi studentene utdanninger som forbereder dem godt til framtidens arbeidsliv, sier Stølen.

Helsefag og juridiske fag er populært

Profesjonsutdanningene i psykologi og medisin, det femårige masterstudiet i odontologi og bachelorstudiet i tannpleie har mange søkere per studieplass også i år.

  • Psykologi (høst): 17 søkere per plass
  • Medisin (høst): 9,6 søkere per plass
  • Tannpleie: 6,3 søkere per plass
  • Odontologi: 5,2 søkere per plass


Det femårige masterstudiet i farmasi har en økning i søkertall på 30 prosent fra fjoråret.

Det er også stor interesse for studieprogram på Det juridiske fakultet:

  • Kriminologi (årsenhet): 13,6 søkere per plass
  • Kriminologi (bachelor): 13,2 søkere per plass
  • Rettsvitenskap, høst (5-årig master) (høst): 8,2 søkere per plass

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...