Nordre Aker Budstikke

Fortviler over støy:

– Nytteløst å prate når t-banen kjører forbi

Det gjør den 480 ganger i døgnet.

Tor Audun Sørensen i Norges Bandyforbund. Foto: Christian Fredrik Borg

På Ullevaal stadion har flere ansatte slått alarm om det de mener er for høye støyverdier fra t-banen. – Alt er normalt, svarte Sporveien.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 23.12.2019 kl 11:59

ULLEVÅL: Tor Audun Sørensen er utviklingssjef i Norges Bandyforbund og har kontor rett ved t-banelinja på Ullevaal stadion. På den korte spaserturen fra Bergbanen, hvor han parkerer bilen, til kontoret, er det ett sted han mener støyen fra t-banen er unormalt høy.

– Det er for høyt, det er ikke mulig å snakke sammen, forteller han til Nordre Aker Budstikke rett utenfor kontoret sitt.

Tor Audun Sørensen i Norges Bandyforbund utenfor kontoret sitt på Ullevål stadion. I tillegg til bandy- og fotballforbundet er det også noen andre særforbund tilsluttet Norges Idrettsforbund som holder til i bygget. Foto: Christian Fredrik Borg

Må stoppe samtalen

Han mener støyen har vært problematisk høy i flere år, men i sommer begynte han å snakke med Lasse Jensen om støyen. Jensen jobber i første etasje i Norges Fotballforbunds kontor på Ullevaal stadion, og deler samme oppfatning som Sørensen.

– Hvis jeg står her inne og prater med en annen, og det passerer det en t-bane, må vi stoppe å prate. Det blir for høyt, sier Jensen.

Lasse Jensen jobber i første etasje på Ullevål stadion og forteller at det er nytteløst å prate når T-Banen passerer. Foto: Christian Fredrik Borg

– Alt normalt

Utviklingssjef Sørensen i Norges Bandyforbund begynte å reagere på støyen for flere år siden.

– Jeg begynte å reagere på det for tre år siden. Det var fordi jeg parkerer ved Bergbanen og går alltid forbi her hver morgen og ettermiddag. Jeg tenkte at jeg fikk gjøre noe med det, og ikke bare gå og sutre.

Sørensen forteller at han for noen år siden skrev et brev til Sporveien der han beskrev situasjonen, og ba dem om å foreta en støymåling.

– Jeg fikk svar om at det ikke var høyere enn normalen. Det er noe de sier, men andre jeg snakker med som jobber på Ullevaal stadion, reagerer på samme måte som meg.


Lasse Jensen er en av de andre som reagerer:

– Vi vet ikke hvem vi skal tro på hvis de sier det er normalt. Støyen er forstyrrende, og vi har mange besøkende innom her hver dag, forteller han.

Kan ikke ha vinduene åpne

Sørensen forteller at han har kontor i femte etasje, og at litt av lyden forsvinner som en følge av avstanden.

– Føler du at støyen går utover arbeidet du gjør?

– Jeg hører det jo, men det er alltid sånn at man kan ignorere det. Har du øresus, er det beste rådet å tenke på noe annet. Selv lever jeg med det, men jeg kan ikke ha vinduet oppe. Jeg kan lufte, men så må jeg så lukke det igjen. Om sommeren kan jeg ikke ha det åpent hele dagen, det går ikke, det bråker for mye, fastslår Sørensen.


Han mener det er skinneskjøtene som er problemet.

– Det må være noe feil med skinneskjøtene her. Dessuten virker det på meg som skinnen som kommer fra Sognsvann og Ullevål, er verre enn motsatt retning.

Klarer å jobbe uten

Jensen i første etasje klarer i likhet med Sørensen å jobbe selv, men i samtaler med de besøkende i resepsjonen, blir støyen fra de passerende t-banene et problem.

– Når jeg sitter og jobber, blir jeg ikke like oppmerksom på støyen. Det er verre når vi har noen innom. Dørene er mye åpne, og det er nytteløst å prate når lyden kommer inn.

Han peker også på at de ofte har arrangementer utenfor eller må ta i mot vareleveringer.


Tor Audun Sørensen i Norges Bandyforbund og Lasse Jensen i Norges Fotballforbund mener støyen fra T-Banen er for høy, og etterlyser tiltak fra Sporveien. Foto: Christian Fredrik Borg

I kontakt med Sporveien

I høst tok Sørensen opp arbeidet med å få Sporveien til å ta ansvar igjen. Etter å ha fått tips, sendte han også e-postene med kopi til bydelsoverlege Bjørn Sletvold. Nordre Aker Budstikke har sett e-postene, men Sporveien har foreløpig bare svart at de skal se på saken. Så langt har det gått to måneder siden Sporveien lovte å se på saken.

Forurensning

Støy er en type forurensning, og det er Miljødirektoratet som er forurensningsmyndighet i Norge. I samråd med en rekke andre statlige aktører har de utarbeidet et kart over forurensning i Norge, blant annet støy.

Nordre Aker Budstikke har forsøkt å få resultater fra målingene gjort ved arbeidsplassen til Sørensen og Jensen fra Sporveien, uten å lykkes.

– Pliktige til å gjøre tiltak

Seniorrådgiver Merete Gynnhild i Miljødirektoratet, skriver i en e-post til Nordre Aker Budstikke at det ikke er grenseverdier for utendørs støy fra bane, men at anleggseier er pliktig til å gjennomføre tiltak om innenivået overstiger grenseverdien, som er 42 dB.

– For eksisterende bebyggelse er det forurensningsforskriften som angir støygrensene. Forurensningsforskriften har kun krav om innendørs støynivå. Dersom innendørs støynivå er over 42 dB, er det krav om at anleggseier skal gjøre tiltak for å redusere støynivået. Dette kan ofte være gjennom å sette opp skjermer, skifte vinduer og ventiler. I all hovedsak vil dette gjelde bygninger som ligger i rød støysone med utendørs støynivå over 68 dB.

Området utenfor arbeidsplassen til Sørensen og Jensen overstiger 68 dB. Store deler av området utenfor inngangen kvalifiserer også til den høyeste måleskalaen, lilla nivå. Det tilsvarer et støynivå på 70 til 75 dB.

Kartet fra Miljødirektoratet indikerer også at støynivået i resepsjonen er på nærmere dobbelt så høyt nivå som tillatt.

Svarer ikke

Nordre Aker Budstikke sendte fredag 6. desember en beskrivelse av situasjonen og flere spørsmål til Sporveiens kommunikasjonsavdeling. Etter at Nordre Aker Budstikke ringte en uke senere for å høre hva status var, svarte en av kommunikasjonsrådgiverne i Sporveien følgende:

– Jeg nøster videre i forhold til infrastruktur, og regner med å ha den informasjonen vi måtte inneha tilgjengelig en av de første dagene i neste uke.

Nordre Aker Budstikke kontaktet igjen Sporveien på tirsdag, men onsdag svarte de at ansvarshavende for støymålinger ble purret tirsdag, og at tilbakemeldinger forhåpentligvis ville komme på plass om ikke lenge.

Etter at den tredje kommunikasjonsrådgiveren i Sporveien ble involvert fredag, to uker etter den første henvendelsen, ble det helt stille.

Dette er spørsmålene Sporveien ikke har besvart:

  • Hvilke verdier har blitt målt ved arbeidsplassen hans som tilsier at det ikke er nødvendig med tiltak og alt er normalt?
  • Hva anser dere som årsaken til at det oppleves som veldig støyende?
  • Hvilke tiltak kan bli aktuelle å gjennomføre?
  • Det blir sagt at dette er "normalt". Hva er "normalt" og hvilket regleverk retter Sporveien seg etter?
  • Hva tenker dere om at ansatte på Ullevaal stadion opplever at de ikke kan snakke sammen og ha vinduet åpent?
  • Er det byggeier som må ta ansvar her?

Klikk for mer...

Klikk for mindre...

Nordre Aker Budstikke kommer tilbake med mer om Sporveien svarer.

Vestgrensa

I sommer fortalte Nordre Aker Budstikke om Carl Ludvig Ekloe som bor mellom t-banestasjonene Ullevål og Forskningsparken. Han fortalte om det han opplever som høy støy og rystelser i huset sitt på Vestgrensa. I likhet med Sørensen, mener Ekloe det er skinneskjøtene som skaper støyen. Ekloe hadde i to år prøvd å kontakte Sporveien, uten at de svarte ham og kunne utføre tiltak som hjalp.

Opplever du høy støy fra t-banen? Tips Nordre Aker Budstikke her.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...