Utelukker ikke nytt flytte-forslag:
Kunne ha spilt en større og viktigere rolle i sentrum

Teknisk museum har ligget på Kjelsås siden 1986. Nå tas flytteplanene opp igjen. Foto: Christian Fredrik Borg
– I en verden preget av tekniske omveltninger i raskere og raskere tempo vet vi at vi kunne spilt en større og viktigere rolle som formidler, arena og deltaker i samfunnsdebatten ikke minst, ved en mer sentral plassering, sier museumsdirektør Frode Meinich. Nå ligger forslag om Grønland på bordet.
Publisert: 16.03.2020 kl 15:23
KJELSÅS: Det er arkitekten bak BI-bygget i Nydalen, flyplassen på Gardermoen, Aker brygge og Tjuvholmen, Niels Torp, som i Aftenposten søndag mener at Grønland trenger et kulturbygg som Teknisk Museum.
– I dag mangler Grønland et besøksmål, en identitetsskaper, som får folk til å strømme til området. I dag mangler Grønland et slikt nav, sier Torp til Aftenposten, og viser til at Grønland «sliter med mye kriminalitet og en ensartet befolkningsgruppe.»
Han foreslår å rive Nylandsveien fra rundkjøringen bak Oslo Plaza og videre langs elven og forbi det hvite kontorbygget i Lakkegata 23, som Torp for øvrig beskriver som en mur mot Grønland. Rett ved dette bygget ligger tomten Torp mener ville vært ideell for Teknisk Museum.
Jobbet med idéen siden 2007
Direktør ved Teknisk Museum, Frode Meinich synes at forslaget er spennende.
– Teknisk museum har siden 2007 jobbet med ideen om å flytte til en mer sentrumsnær posisjon for å kunne utføre sitt samfunnsoppdrag enda bedre. Det er god offentlig kommunikasjon til Kjelsås, men mange oppfatter det som langt utenfor sentrum selv om toget til Oslo S bare tar 12 minutter og vi har to bussruter og en trikk rett utenfor døren i tillegg, sier Meinich til Nordre Aker Budstikke.
– I en verden preget av tekniske omveltninger i raskere og raskere tempo vet vi at vi kunne spilt en større og viktigere rolle som formidler, arena og deltaker i samfunnsdebatten ikke minst, ved en mer sentral plassering. Teknisk museum forvalter en kulturarv som bl.a. består av mange fysiske store gjenstander som også skal formidles.

Direktør ved Teknisk Museum, Frode Meinich, og ved den nye modelljernbanen museet åpnet for kort tid siden. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP
25.000 kvadratmeter
Kombinert med moderne museumsfasiliteter betyr det at Teknisk museum trenger et stort bygg, minst 25.000 kvardratmeter, for å relokalisere.
– Det er omtrent hva vi har i dag og litt over halvparten av dette er utstillingsareal. Området vi hittil har vurdert for en sentrumslokalisering har vært Vippetangen. Områdeprogrammet der legger opp til en stor publikumsrelatert aktivitet og selve området gir gode muligheter. I vår ferske strategi har vi ikke gitt opp flytteplanene til sentrum, men lagt dem litt på is, fordi vi tror det kan bli vanskelig å finansiere en flytting når det nå skal åpne flere andre store nye kulturbygg i Oslo sentrum, sier Meinich.
Han tror at hvis man skal vurdere Grønland, så er det i praksis muligens bare områdene knyttet til Oslo Fengsel og Galleri Oslo som er store nok, men at bevaringsforhold gjør Oslo fengsel uaktuelt.
– Men Galleri Oslo er en spennende mulighet og det kunne vært løst på en slik måte at man fikk knyttet Grønland til resten av Oslo sentrum på en bedre måte samtidig som tilbudet til Grønland som bydel ville vært flott. Vi har faktisk allerede et spennende studentprosjekt fra Arkitekthøgskolen som illustrerer nettopp flytting av Teknisk museum til Galleri Oslo, sier museumsdirektøren.
Bikube
Mange av museets besøkende kommer fra nærområdet, og Meinich sier Teknisk museum definitivt ønsker å være en viktig arena for beboere, skoler og bydelen.
– Vi føler oss litt som en bikube på Frysja.
Flere utstillinger, foredrag og vandringer er nettopp knyttet til industrien og Akerselva, og dette var også en av grunnene til at man i sin tid lokaliserte museet inntil Akerselva.
– Men vi kan sikkert utnytte plasseringen enda bedre. Det har tidligere vært oppe et forslag om å flytte Teknisk museum til Tøyen. Museet og departementet var da lite positive til dette, fordi man ikke ønsket å bli hverken et trekkplaster eller gissel i Tøyenløftet. Dessuten ville det også der bli en arealutfordring siden det gamle Munchmuseet er altfor lite. Museet mente den gang at skulle man først bruke store summer på å flytte, så skulle man enda nærmere sentrum enn Tøyen. Grønland er en god tanke i så henseende, sier Meinich.
Han understreker at selv om musset selv gjerne vil flytte til Oslo sentrum, vil det komme helt an på den politiske viljen om man får det til.
– Det er ingen tvil om at vårt hus og eiendom på Frysja utgjør en stor verdi som kan bidra finansielt, men en flytting vil kreve betydelige offentlige midler i tillegg.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!