Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Og hva skal den nye skolen hete? Det er flere forslag på pulten...

Hva skal den nye skolen hete? Foto: UTDANNINGSETATEN/ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE

Tidligere Blindernveien skole flytter inn på Kringsjå- og Nordberg skole-området. Men med ny adresse, så trenger innflytteren nytt navn.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 09.02.2016 kl 08:33

KRINGSJÅ: Blindernveien skole - en spesialskole for 27 elever - skal flyttes og samlokaliseres med Kringsjå skole. Siden nåværende navn er knyttet opp til en spesiell vei, så bør skolen få nytt navn.

Neste torsdag er det bydelsutvalgsmøte, og navneforslagene skal behandles.

LES OGSÅ: Slik blir det plass til 150 flere elever

Elverhøy?

Nordre Aker SV - ved Heidi Rømming - mener Elverhøy er et bra forslag.

Hun forteller at et par hundre meter sørvest for den nye skolebygningen på Kringsjå lå en liten plass som ble kalt Elverhøy. I boken ”Stedet hvor alle trives. Sognsvann og omegn” skrevet av Tor Børsting og Bodil Moum Børsting står det blant annet om denne plassen: Denne husmannsplassen lå nydelig til mellom løvtrærne på en liten høyde over Sognsvannsbekken vest for Haugerud gård.

– Da Sogn bydelsutvalg en gang på 1990-tallet skulle navnsette de nye skolene på Kringsjå, ble navnet ”Elverhøy skole” foreslått som navn på den da nye barneskolen. Imidlertid var benevnelsen Kringsjå skole allerede brukt, så bydelsutvalget den gang mente det var lite hensiktsmessig å endre dette, forteller Rømming videre.

På et lite høydedrag

Hun og SV mener at Elverhøy stemmer godt overens med beliggenheten til skolebygningen, som nå er under oppføring, og som fysisk blir en del av Kringsjå barneskole. Den ligger på et lite høydedrag noen hundre meter fra Sognsvannsbekken, og den gamle husmannsplassen som bar dette navnet.

Plassen Elverhøy var bebodd fra ca. 1876 blant annet av til dels store barnefamilier. Hovedhuset ble revet på begynnelsen av 1980 – tallet etter å ha stått ubebodd i mange år. Rester av grunnmuren står fremdeles i det lille skogholtet og er lett å finne.

– Denne lille skogen mellom Kringsjå skole og Sognsvannsbekken blir idag flittig brukt av elever, turfolk og beboere. Her er det bygget hytte i trærne, det finnes et tildels rikt plante – og fugleliv, og den ligger lett tilgjengelig og bilfritt til for skole-elever og barna i nærområdet. Kanskje vil navnet Elverhøy skole bidra til at flere blir nysgjerrige på navnevalg og lokalhistorien? tror Rømming og SV.

LES OGSÅ: Blir det forbud med mobilbruk i friminuttene også?

Solvangtoppen?

Fra sakspapirene til kommende bydelsutvalgsmøte står det videre at flere av de geografiske navnene i området kan ikke brukes fordi de knytter skolen for tett til andre skoler (Kringsjå, Sogn). Området sør for skolen heter Solvang, her ligger kolonihagene Solvanglia og busstoppet Solvang.

Utdanningsetaten foreslår at den nye skolen får navnet Solvangtoppen skole.

– Dette er en geografisk god betegnelse og har i tillegg like mange stavelser som Blindernveien. Et alternativt forslag kan være Solvang skole, ifølge sakspapirene til Nordre Aker Bydel.

Sogn kultur- og historielag mener Utdanningsetatens forslag savner både lokal-, historisk og topografisk tilknytning til det stedet hvor skolen skal ligge.

– Solvang Kolonihager ligger riktignok i Nordre Aker bydel, men litt utenfor området. Navnet ble vedtatt i 1929, men har ikke noe lokalhistorisk tilknytning utover dette. Solvangtoppen er ikke og har heller ikke tidligere vært noe stedsnavn i vårt område, ifølge sakspapirene og historielaget.

Som videre redegjør for bakgrunnen til egne forslag.

Haugerud?

– Skolen bygges på Haugerudjordene på sletta vest for Kringsjå og nord for Flesåsen. Skolen blir liggende på gården Haugeruds grunn. Det naturlige hadde derfor vært å kalle den Haugerud skole. Imidlertid er det allerede en Haugerud skole i Groruddalen.

Historielaget nevner også at Sogn som skolenavn er ledig, etter at tidligere Sogn Yrkesskole er nedlagt.

Lille Sogn?

– Gården Nordberg het Lille Sogn frem til 1810. Dette kan derfor være en idé til navn på skolen. I og med dette skal være skole for klassetrinn 1-4, får Lille Sogn skole et hyggelig preg. Sogn var jo også navnet på hele den tidligere bydelen her, ifølge historielaget.

Flesåsen?

Som også nevner Flesåsen. Thorleif Maudal som har bodd på åsen siden Flesåsveien ble bygget, og to forklaringer på opprinnelsen til navnet. Ifølge Store Norske Leksikon har forstavelsen flesher betydningen fjellknatter og berg som stikker opp av jorden.

Det andre forklaringen er knyttet til skogsarbeid. Før i tiden kjørte man tømmer med hest, og de trakk to sleder, bukk og geit. Tømmerstokkene lå oppe en «planke» på tvers av doningen, og den kunne rotere ved svinger. Denne planken heter fles.

Sogenberg

Videre forslås også Sogenberg, med referanse til Sogneberg Jernbrug eller Sogenb(j)erg Gruber er, så vidt vites, de eldste jerngruver i Norge.

– Driften kan ha startet så tidlig som i 1538, muligens enda tidligere. Dette er derfor kulturminner av høy lokal så vel som nasjonal rang. Gruvene på østsiden av Sognsvann ble bygd ut først, deretter fulgte gruvene vest for vannet. Skolen blir beliggende sørlig midt mellom disse gruvene. Gruvegangene er et eldorado for småskolebarn.

– Skole med navn knyttet til denne virksomheten, kan skape nysgjerrighet og interesse hos elevene. Vi tror derfor at Sogenberg skole eller Sogneberg skole vil være et spennende valg på skolen, ifølge sakspapirene og historielaget.

Flest kringsjåelever

Selv om det er Blinderveien skole som flytter til Kringsjå, vil det nye bygget ha flest kringsjåelever. Ifølge Utdanningsetaten skal det nye skolebygget huse i alt 120 elever fra barneskolen som allerede er der, og i tillegg 12 autist-elevplasser fra Kringsjå.

LES OGSÅ:

Nordre Aker Budstikke: Hold deg oppdatert med vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...