Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

«Og så sitter du og gjemmer deg bak den lille skjermen din, og tråkker disse unge jentene på tærne?»

Camilla Linberg (20) er Lyn-spiller, og ikke minst med egen blogg. Foto: STØTT NORSK KVINNEFOTBALL

KOMMENTAR: Hvorfor gidder noen å ha slike meninger og utsagn?

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 01.05.2019 kl 10:01

Camilla Linberg (20) spiller for Lyn, som er i Toppserien.Dette innlegget ble først publisert på Camillas blogg.

I dag tidlig var alt slik det pleide å være, jeg stod opp, spiste frokost og jeg «scrollet» som vanlig nedover Facebook på mobilen min. Så kom jeg over denne annonsen;

Foto: SKJERMDUMP/TOPPFOTBALL KVINNER

18. - 19.mai spilles alle toppseriekampene på en og samme arena, Intility på Valle Hovin i Oslo. Dette er blant annet et tiltak for «kvinneløftet» innen norsk fotball der store aktører er inne i bildet. OBOS, Norsk Tipping og Coop sponser alle billettene - gratis inngang!

Kommentarfeltet i denne annonsen var åpen, og jeg kunne se at flere hadde delt sin mening om dette arrangementet. Som kvinnelig idrettsutøver ligger det alltid i underbevisstheten - nettroll finnes. Vi er «target» for enkelte. Men jeg scrollet nedover i kommentarfeltet og sjokket kom:

Foto: SKJERMDUMP/TOPPFOTBALL KVINNER

Reaksjonen min var blandet. Det var en blandet følelse av sinne og motivasjon. For det første må jeg bare si at jeg synes veldig synd på denne kar´n som har brukt tid på å publisere en slik ytring, du har vel bedre ting å gjøre?


For det andre så er dette «old school fashion», og som er gått ut på dato. Altså: Har du i det hele tatt hørt om likestilling? Men det var likevel et sjokk. Hvorfor gidder noen å ha slike meninger og utsagn?

Det som vekker sinnet i meg er at en slik ynkelig kommentar kan ha en enorm rekkevidde. For der ute - på facebook - sitter tusenvis av yngre jenter som drømmer om å spille fotball i toppserien. De drømmer om den hverdagen jeg har nå. De drømmer om å være en del av det kvinneløftet vi er inni i nå, i norsk fotball.

Og så sitter du og gjemmer deg bak den lille skjermen din, og tråkker disse unge jentene på tærne? Ikke overraskende er du av det andre kjønn, «det sterkeste kjønn». Si meg, sammenligner du Marit Bjørgen med Martin Johnsrud Sundby, med bakgrunn å latterliggjøre Bjørgen? Og håndballjentene med herrene? Neppe.

På ulike nettforumer finner vi diskusjonstråder der det er mye kvinneforakt. Her karakteriseres vi som treige, latterlige, stygge og null peiling på teknikk. Vi beskrives som så sykt dårlige at det bare er altfor irriterende å se på. I fotball er det herrene som er «målestokken». Kvinnefotball blir fremstilt som noe annet, basert på kvinners «manglende» kroppslige og mentale kapasitet - som ikke kan måles med menn.

Men nok om det, jeg registrerer at vi dette året også er kvalifisert til VM, og at vi har vunnet titler som europamesterskap, verdensmesterskap og OL. Herrelandslaget har på sin side aldri nådd helt opp i internasjonale mesterskap. Det nærmeste vi kommer er bronselaget. Bare nevner det.


Foto: PRIVAT

Det som gjør meg motivert, er at en slik kommentar først og fremst fremstår som kunnskapsløs og uvitende. Jeg er motivert til å vise frem vårt produkt og at vi kan spille fotball på vår måte.

Vi lar oss ikke stoppe av kvinneforakt på nettforumer, eller supportere som mener ditt og datt. Vi er ikke en gjeng med hengerumper som blir ydmyket av 14 årige-guttelag. Vi er jenter som spiller fartsfylt fotball. Vi har tråkket denne stien selv og fått til så mye allerede. Og vi stopper ikke her. Vi skal opp og frem!

(Red. anm.: STOR TAKK TIL STØTT NORSK KVINNEFOTBALL FOR UTLÅN AV BILDE)

DELTA I DEBATTEN! Send ditt innlegg til meninger@nab.no!

Meld deg på nyhetsbrev

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...