Begrensninger for bryllup og begravelser:
– Også kirken må bidra til å hindre smittespredning

ILLUSTRASJONSFOTO (Foto: carolynabooth / Pixabay
Det er begrenset hvor mange som kan komme i begravelse og bryllup. Alle ordinære gudstjenester er også avlyst. Likevel; sokneprest Kristin Stang Meløe vil gjerne at folk skal føle at kirken er tilstede.
Publisert: 23.03.2020 kl 17:05
Sist oppdatert: 23.03.2020 kl 21:06
NORDBERG: Koronaviruset berører alle, også Den norske kirke:
– Kirken er lokal, har god kjennskap til lokalsamfunnet. Vi som jobber i kirken, vet ganske mye om hva som rører seg i lokalsamfunnet. Mange tar kontakt og savner kirken. Ikke bare for gudstjenestene på søndager, men for alt det som skjer i løpet av uka - kirken er en viktig møteplass for mange mennesker, sier sokneprest Kristin Stang Meløe i Nordberg kirke.
På dagtid ellers brukes for eksempel kirkestua og rommene i Nordberg kirke til alt fra babysang, konfirmantvirksomhet og korøvelser, til seniorsamlinger og mer. I tillegg brukes huset av lag og foreninger som leier kirkestua til sine samlinger. Ikke bare i Nordberg, men i de fleste kirker er det aktivitet uka igjennom. Alt dette er avlyst nå.

Dørene er stengt, i Nordberg kirke og resten av landets kirker. Men kirken vil likevel være en møteplass – påa andre arenaer. Foto: Karl Andreas Kjelstrup (Arkivfoto)
Begrensninger
– Gudstjenestene på søndager og alt som ellers skjer i kirkebygget, representerer fellesskapsarenaer som et lokalsamfunn trenger. Og kanskje trenger vi det aller mest nå som mange av oss føler oss engstelige og usikre på hva som vil skje framover. Men nå kan vi ikke møtes. Nå oppfordres vi til å holde avstand, og det skal vi gjøre. Omsorg nå er å ikke komme nær hverandre fysisk.

Sogneprest Kristin Stang Meløe forteller at det kan gjennomføres både bryllup og begravelser, men at det er strenge begrensninger for hvor mange som kan være tilstede i kirken, og at man må holde avstand. Foto: Kristin Tufte Haga (Arkivfoto)
Men hun vil gjerne at folk skal føle at kirken likevel er tilstede, ansatte er tilgjengelige for samtaler. Mange menigheter er på Facebook, og der finner man informasjon og ideer til hva man kan gjøre. På Kirken.no får man informasjon om dåp bryllup og begravelser og om gudstjenester på nett, radio og TV.
– Også kirken må bidra til å hindre smittespredning. Dette gjør at det ligger sterke begrensninger på hvor mange som kan delta i for eksempel en gravferd. Oslo kommune har satt 50 personer som et maksimumstall. Når anbefalingen er at det skal være to meters avstand mellom mennesker, vil størrelsen på rommet i seg selv også sette begrensninger. Vi må huske på at alt vi gjør skal tjene hensikten om å ikke spre smitte – av hensyn til andre og oss selv. Det er en moralsk plikt som ligger på oss alle nå.
Gravferd, dåp og bryllup
Stang Meløe synes det er både sårt og vanskelig å ikke kunne samle alle som ønsker det til gravferd og avskjed.
– Det er jo alltid ellers viktig å støtte hverandre, og det gjør vi jo når vi går i gravferder, selv om vi ikke hører med blant de aller nærmeste. Noen velger nå å utsette bisettelsen til etter kremasjon, og da holde en gravferdsseremoni før urnenedsettelse. Noen velger å gjennomføre en gravferd med få tilstede, og så ha et minnesamvær siden.
Hun forteller at dåp også gjennomføres, men da i en enklere seremoni.
– Det kan bli en fin stund likevel, og så kan man samles til feiring når vi er tilbake til mer normale tilstander. Noe som også er mulig, er hjemmedåp. Det er noe jeg er godt kjent med fra min tid i Troms. Da har man dåpen hjemme hos seg selv, og så kommer man i kirken siden og stadfester dåpen i en gudstjeneste – kledd i dåpsklær og med faddere og familie tilstede som ved enn vanlig dåp. Hvis noen vil gjøre dette, må de ta kontakt med kirken for veiledning og råd.
Foreløpig er det én avbestilling på bryllup.
– Brudepar har gjerne lagt mye ressurser, tid og penger i å arrangere et minneverdig bryllup. Å gifte seg er jo å ta en av de viktigste avgjørelsene i livet, og brudepar vil ofte dele den lykkelige dagen med mange mennesker. De kan fremdeles gifte seg i kirken, men også her gjelder de strenge begrensningene med tanke på antall deltakere.
– Landet i krise
Sogneprest Stang Meløe understreker at kirkens kanskje viktigste oppgave nå, er å være der for folk.
– Landet vårt er i krise, og kirken må også da kunne være der for mennesker som trenger det. Nå er ikke nestekjærlighet bare fromme og vakre ord, nå er det handling. Da betyr det å være et medmenneske som ser hva andre trenger. I Nordberg menighet ser vi at mange melder seg og gjerne vil hjelpe med å handle eller være med i ringe-grupper som tar en telefon eller fler til mennesker som bor alene. Men jeg lurer på om det er en viss tilbakeholdenhet hos mange mennesker når det gjelder å melde behov for litt hjelp?
Hun tror at mange ofte tenker at det å klare seg selv i alt gir verdi som menneske, at man da beholder selvfølgelsen og selvstendigheten.
– Jeg kan tenke sånn selv: Jeg vil gjerne gjøre tingene selv, slik jeg er vant til. Jeg kan synes det er vanskelig å være den som ber om hjelp. Men nå er jeg i karantene, og har fått kjenne hvor viktig det er at andre er der for meg. Så vi skal ikke skamme oss over å spørre andre. Vi finnes jo her for hverandre. I vekselvirkningen mellom å gi og å ta imot bygger vi samhold og fellesskap. Det trenger vi nå. Så min oppfordring er: Spør om hjelp – gi hjelp!
Soknepresten minner om at kirken har en ressurs som alle kan ta del i: Bønn.
– Det er ingen «quick fix» som løser alle problemer, men det er en måte å finne ro i seg selv på til å se utenfor og utover seg selv. Da kan nye perspektiver åpne seg og vise nye måter å være der for hverandre på. Kanskje dette kan være tiden for mange til å hente fram Fadervåret igjen?
Påske
Det er snart påske. Det blir ingen gudstjenester å gå til i år. Men påske blir det likevel:
– Påsken er feiringen av håpet, livet og kjærligheten. Og vi kan feire påske i fellesskap ved å høre kirkeklokkene ringe påsken inn påskeaften klokken 17.00, ved å være sammen digitalt, ved å ringe til noen og ønske god påske. Og i år trenger vi virkelig å feire håpet, livet og kjærligheten.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!