Nordre Aker Budstikke

Økte bompriser har gitt færre passeringer

Kjøremønsteret vårt er endret etter at bomringen fikk nytt takstsystem. Foto: STATENS VEGVESEN

Det viser tall fra Fjellinjen, etter to måneder med miljø- og tidsdifferensierte fartsgrenser i Oslo.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 04.12.2017 kl 11:09

OSLO: Tids- og miljødifferensierte takster i bomringen i Oslo ble innført 1. oktober. Etter to hele måneders drift, viser Fjellinjens tall at totalvolumet av passerende biler er redusert sammenlignet med tilsvarende periode i 2016.

Slik ble prisene endret.

Den største nedgangen er i rushtiden og andelen nullutslippsbiler fortsetter å øke.

Tallene er hentet ut fra passeringer i bomstasjonene i Oslo og Bærum i perioden 1. november og frem til og med 30. november. Tallene er sammenlignet med samme periode i fjor.

Totalvolum

Totalt viser passeringstallene i Oslo og Bærum for november 2017 en nedgang på 4,1% sammenliknet med november 2016.


Effekten har noen geografiske nyanser i Osloringen:

Ifølge Fjellinjen viser alle innfartsårene samme tendens, men trafikkreduksjonen er størst i vest. Det kan være flere årsaker enn tids- og miljødifferensierte takster som gir trafikknedgang, som økt kapasitet på kollektivtilbudet i området.

Gallup

Har det nye takstsystemet påvirket ditt kjøremønster?

Vis resultat

Rushtid

På dagene med rushtidsavgift viser tallene en reduksjon på 4,7% i timene med rushtidsavgift mellom kl. 06.30 og 09.00.

  • Det er en økning i trafikken i halvtimen mellom kl. 06.00 og 06.30, før rushtiden begynner på morgenen, på 7,4%.
  • I halvtimen mellom kl. 09.00 til 09.30, etter rushtidsavgiftsperioden, fortsetter trafikkvolumet på et lavere nivå med en nedgang i trafikken på 4,5%.

LES OGSÅ: I vinter kan prisene i bomringen bli tredoblet på de verste dagene

Fordeling på drivstoffgrupper

Fordeling på drivstoffgruppene bensin, diesel og nullutslipp (el- og hydrogen) er målt for hele døgnet. L står for lett kjøretøy og T står for tungt kjøretøy.

LES OGSÅ: Her kan Oslos nesten 60 nye bomstasjoner bli plassert


Oslo:

Bærum:

Tallene viser en nedgang i andel lette dieselkjøretøy fra 49,7% til 47,3% i Oslo fra april til november.


Tilsvarende for Bærum er en nedgang fra 49,5% til 47,0% for lette dieselkjøretøy.

Passeringer med nullutslippsbiler øker fra 10,2% til 14,0% i Oslo og fra 11,4% til 15,2% i Bærum.

Andelen nullutslippsbiler går noe ned i juli. Dette er i tråd med normal sesongvariasjon og hovedsakelig skyldes dette avvikling av sommerferie.

Tallene viser at trenden med nedgang i andel diesel- og bensinbiler og økning i andel elbiler fortsetter, men uten store utslag, også i november.

Alle tall kommer fra Fjellinjen, som gjør oppmerksom på at tallene er basert på foreløpig tallmateriale. Fjellinjen AS eies av Oslo kommune (60 %) og Akershus fylkeskommune (40 %).
Selskapet har cirka 600.000 avtalekunder og registrerer omkring 113 millioner passeringer i året. I 2016 gikk cirka 2,4 milliarder kroner fra passeringer i bomringen i Oslo og Akershus til vei- og kollektivprosjekter i regionen.

LES OGSÅ:

Det kan bli endringer i beboerparkeringen

Hvor ble det av ladepunktene? Da sykkelfeltene kom, forsvant mulighet for elbil-lading

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...