Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

OL stoppet i startgropa

Høyre sa nei, Oslo kommune stopper arbeidet.

Slik kunne deltaker- og medielandsbyen blitt seende ut. Det blir med planene. Foto: Illustrasjon: Oslo2022/Snøhetta/Cowi/MIR

Høyres stortingsgruppe sier nei til OL. Dermed ser ikke Oslo kommune noen grunn til å fortsette arbeidet med en OL-søknad.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 01.10.2014 kl 20:12

OSLO: På en pressekonferanse på Stortinget klokken 18.00 onsdag kommer det frem at Høyre er delt på midten når det kommer til å si ja eller nei til OL i Oslo i 2022. Det endelige resultatet er likevel at Høyres stortingsgruppe sier nei til OL.

Nye planer om et billigere OL var dermed ikke nok til å overbevise politikerne.

- Vi mener det er riktig å stoppe prosessen som er nå, så blir det opp til regjerningen å bestemme om de likevel ønsker å gå videre, sa parlamentarisk leder i Høyre Trond Helleland.

De 48 stortingsrepresentantene, de 10 Høyre-statsrådene og statsminister Erna Solberg (H) skal alle ha fått komme med sine synspunkter om saken, før det ble tatt en beslutning.

- Men vi regner med at når vi nå sier nei, så vil regjeringen også konkludere deretter, sa Helleland.

- Måtte hatt bred støtte

- Jeg sa tidlig i prosessen at det er viktig med bred støtte. Det er ikke til stede, sier Erna Solberg (H) etter at stortingsgruppens vedtak er kjent.

- OL hadde vært kjempeflott og gøy, men det må være noe folket ønsker. Vi har også mye annet å bruke pengene på. Hadde det vært Lillehammer-stemning, ville det vært riktig å gå videre.

Partifelle og kulturminister Thorhild Widvey sier også at det ikke er grunnlag for å gå videre med så stor motstand. Også regjeringspartner Fremskrittspartiet slutter seg til det synet.

- Saken bør være ute av verden. Det vil være umulig for regjeringen å gå videre med dette nå, sier parlamentarisk Harald Tom Nesvik i Frp.

Les også: Mener Oslo vil tape på billig-OL

Oslo kommune stanser OL-arbeidet

Det gikk ikke mange minuttene fra Høyres gruppemøte var over, til Oslo kommune kunngjorde at søknaden om statsgaranti og statstilskudd trekkes. Kommunene mener det ikke lenger er noen realistisk mulighet for at Stortinget vil gå inn for et Oslo-OL i 2022.

- Oslo2022 er et prosjekt som har hatt overveldende støtte i Oslo bystyre og som har fått tilslutning av byens befolkning gjennom den lokale folkeavstemningen i 2013. Jeg hadde håpet på et annet resultat i kveld og er selvfølgelig skuffet, sier byrådsleder Stian Berger Røsland.

Byrådslederen legger til at planene for å utvikle byen fram mot 2022 og etterpå, skal gjennomføres.

- Mitt utgangspunkt er at planene for samferdselsprosjekter, byutviklingstiltak og idrettsanlegg som er blitt utviklet gjennom Oslo2022-prosessen, skal realiseres. Med et OL ville alt ha vært ferdig til 2022, men nå vil noe ta litt lengre tid, sier han.

Flere har snudd

Før møtet var det i hovedsak ordknappe politikere på vei inn til det avgjørende møtet, som startet klokken 15.

Flere i Høyres stortingsgruppe skal ha endret standpunkt fra ja til nei til Oslo-OL de siste dagene, ifølge stortingsrepresentant Arve Kambe.

- Spenningen er til å ta og føle på. Jeg opplever at nei-siden er betydelig større i dag enn i går, sa Kambe til NTB.

- Jeg regner med at vi får en ok debatt nå, var det knappe budskapet fra parlamentarisk leder Trond Helleland før han forsvant inn på møtet.

Les også: Bare tre av ti sier ja til OL

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...