Hun har en kjent oldemor. Nå har hun selv blitt en av ordførerens hverdagshelter
«Ditt frivillige engasjement gjør at byen vår bli rausere og mer inkluderende!» sa ordføreren under overrekkelsen av heder, ære og blomster til Betzy Alexandra Kjelsberg Thangstad.
Publisert: 08.02.2021 kl 11:15
Sist oppdatert: 09.02.2021 kl 12:58
OSLO: Kun to veier i Nordre Aker er oppkalt etter kvinner. En av veiene er Betzy Kjelsbergs vei. Betzy Kjelsberg var oldemoren til Betzy Alexandra Kjelsberg Thangstad. Og akkurat som oldemor er også Kjelsberg Thangstad samfunnsengasjert. Onsdag ble hun hedret av ordfører Marianne Borgen som en av Oslos hverdagshelter.
– Det er veldig gøy å få en slik utmerkelse, i tillegg til utrolig mange positive tilbakemeldinger. Folk er veldig glad på mine vegne, og det er mange som ikke visste at jeg drev med dette, sier Betzy.
Betzy er initiativtager til «Folketur». Et initiativ hvor innvandrerkvinner blir tilbudt å bli med på søndagstur. På egen hjemmeside står det blant annet at målet med «Folketur» er at kvinnene skal forbedre fysisk og psykisk helse, øve på norsken, få økt kunnskap om helse, komme seg ut av isolasjon, og bli kjent med norsk natur og bygge nettverk.
– Jeg kom på ideen da jeg selv hadde lyst til å komme meg mer ut på tur. Jeg bor alene og det er ikke alltid så lett eller like forpliktende. Søndagstur alene er ikke helt meg. Så da presenterte jeg ideen for lokallaget Norsk Folkehjelp Kristiania, der jeg er nestleder, sier Betzy.
Hun forteller at «Folketur» nå har mange blide damer som det er spennende å bli kjent med, og tiltaket er støttet av Stiftelsen DAM.
– Føler at jeg går i hennes fotspor
Betzy har tidligere jobbet i næringslivet, vært frilansjournalist og startet restaurant.
– Det er akkurat nå jeg føler at jeg går i hennes fotspor, sier Betzy om oldemoren.
Betzy Kjelsberg var norsk Venstre-politiker, forkjemper for kvinnesaken og første kvinnelige fabrikkinspektør.
– Jeg har nok ikke fått det politiske genet hennes. Men jeg jobber jo på en måte innen samfunnspolitikken, mener Betzy som er kommunikasjonsrådgiver hos organisasjonen NOAH (Norsk organisasjon for asylsøkere).
Betzy vet godt at en vei ved Lillo Terasse i Nordre Aker, er oppkalt etter hennes oldemor.
– Det er veldig kult. Jeg ble oppmerksom på det da jeg bodde i Bergen. Det var en kjæreste av meg som viste meg veien. Også bor min søster i Kjelsåsveien.
Rakk aldri å møte henne
Betzy rakk aldri å møte oldemor.
– Jeg har jo hele navnet hennes så det er jo spesielt, og noe jeg er stolt av.
Hun forteller at hun ennå ikke har tatt med «Folketur»-gruppen opp til Betzy Kjelsbergs vei.
– Jeg har ikke tatt dem med dit ennå, men vi har vært innom minnesmerket hennes ved Vøienbrua. Aller første tur gikk vi langs Akerselva, og da stoppet vi der. Da fortalte jeg gjengen om min oldemor, hva hun har gjort og at hun var kjent i sin tid, sier Betzy.
Betzy Kjelsberg var også kjent for sitt gode humør.
– Det gode humøret har nok fulgt meg, jeg har fått høre at jeg er en gledesspreder på jobb og av venner.
Selv om Betzy aldri fikk møtt oldemor, har hun hørt flere historier.
– Under andre verdenskrig bodde hun i Bergen ved en gård. Tyskerne ville beslaglegge gården og gjøre det om til deres hovedkvarter i Bergen. Da hadde oldemor stått på dørstokken med armene i kryss og sagt at det ikke var tale om. Så da skjønte nok tyskerne at det var et "no-go"!
Kjelsberg på Facebook
Betzy vokste selv opp i Nederland og Belgia. Hennes far, Betzy Kjelsbergs barnebarn, jobbet innenfor shipping og det var sånn hun endte opp i Nederland. Han hadde tett bånd med mormor og at de sendte mange brev til hverandre.
– Farmoren min gikk samme vei som oldemor. Men pappa gikk en helt annen vei.
Betzy forteller at det skjer i ny og ne at folk spør om hun er i slekt med oldemor.
– Særlig via Facebook, når man får nye venner der. Da blir det noen meldinger og spørsmål.
Nyhetsbrev:
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!