Om ikke lenge kan du kjøre ut her

Her planlegger Sporveien å åpne opp, fra snuplassen i Kjelsåsveien og ut i Grefsenveien (ved krysset Grefsenveien/Midtoddveien/Kjelsåsveien.) Men Sporveien presiserer at åpningen er midlertidig. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA
Men det er en midlertidig løsning, presiserer Sporveien, som i tillegg nå åpner opp for at biler kan kjøre der bussen får trasé, i øverste delen av Grefsenveien.
Publisert: 30.10.2018 kl 11:24
Sist oppdatert: 08.01.2019 kl 15:54
KJELSÅS: Sporarbeidet på Grefsenplatået starter utpå nyåret, den nedslitte trikkestrekningen mellom Platåveien og Midtoddveien ved Kjelsåsalleen holdeplass skal få en kraftig oppgradering. Oppstart på anleggsperioden er i uke 2 i 2019.
Sporveien forteller følgende:
«Når prosjektet er ferdig i begynnelsen av 2020 har strekningen nye trikkespor, nytt gatedekke og et utvidet fortau fra Myrerskogveien til Kjelsåsalléen holdeplass. Sporveiens prosjekt mellom Storo og Disen gjør det nødvendig å erstatte trikk med buss. Når trikken er borte er det viktig å få utført annet skinnearbeid i Grefsenveien. Sporveien samkjører derfor skifte av 1,2 kilometer trikkespor i begge retninger i denne perioden. Prosjektet skal være ferdigstilt til de første nye trikker settes i drift.»
Selv om dette prosjektet ikke medfører vann- og avløpsarbeid, tilsvarende det som skal gjøres mellom Storo og Disen, medfører omfanget og kompleksiteten i arbeidet en anleggsperiode på rundt ett år, opplyser Sporveien.
Nytt utvidet fortau
Sporveien kan videre fortelle at fra Myrerskogveien til Midtoddveien og Kjelsåsalleen holdeplass blir det full utskifting av begge spor.
Trikkespor fra sentrum flyttes 15-20 centimeter sideveis slik at nye trikker kan passere hverandre uten møteforbud og i henhold til dagens regelverk. Det betyr ny fundamentplate samt ny kjørebane felles med trikken, inkludert nytt utvidet fortau langs trikkespor mot Kjelsås. Trikkespor mot sentrum vil gå i egen trasé som i dag. Dette er en endring fra dagens situasjon hvor trikken går i egen trase i begge retninger.
«Det er flere årsaker til anleggsperioden antas å ta nærmere ett år. Trikkestrekningen her er mye lengre, nesten tre ganger så lang som strekningen mellom Storo og Disen. Det skal også lages nye føringsveier for kabler under betongplata, samt nye tilkoblinger for overvann i henhold til dagens regelverk,» forklarer Sporveien videre.
Nye nasjonale krav til elsikkerhet
Sammenlignet med hvordan trikkeskinner ble lagt tidligere er det også nye nasjonale krav, som gjør at det må etableres jordingssystem for trikken med jording av noen objekter nær trikketraseen.
«Dette krever graving for etablering av kabelrør og kummer mellom sporene og langs sporene. Det skal også utføres arbeider med delvis utskifting av master og ny kontaktledning. I tillegg skal det foregå arbeid med noen av holdeplassene, i hovedsak er dette justering av kantlinjen. Sporveien tør ikke planlegge for at arbeidet tar kortere tid. Jobben må gjøres grundig og vi vet ikke hva vi møter i bakken før vi begynner å grave. Når det er sagt så gjør prosjektet det de kan for å opprettholde god fremdrift slik at beboerne raskest mulig får tilbake strekningen og som da vil fremstå helt annerledes enn i dag,» skriver Sporveien om prosjektet.
Biler og buss deler trasé i sydgående retning
Det fortelles videre at siden det bor mange i dette området, og at disse har Grefsenveien som hovedvei, har prosjektet lagt ned mye ressurser i å finne en god løsning både for bilister og kollektivreisende.
Tidligere har Sporveien varslet Grefsenveien stengt fra nyåret, fra Platåveien til Kjelsåsalléen for biler.
«Likevel er det ikke til å unngå at det blir begrensninger i fremkommelighet for biler. Prosjektet skal jobbe i hele veiens bredde og i tillegg handler det om å tilrettelegge for god fremdrift. I motsetning til strekningen mellom Storo og Disen som kun blir åpen for buss og utrykningskjøretøy, ønsker imidlertid dette prosjektet å tillate både privatbiler og buss i den ene retningen.»
Det planlegges å utføre arbeidene i to etapper per strekning:
Sporveien skal ta halve gatebredden i hver etappe. Trafikken på denne strekningen i Grefsenveien blir i sydgående retning, altså fra Kjelsåsalléen holdeplass og ned til Platåveien. Buss- og biltrafikk i motsatt retning ledes over til Kjelsåsveien, via Glads vei.
«Sporveien har sett grundig på muligheten for buss i begge retninger men får det ikke til uten å omgjøre fortau til midlertidig vei. Løsningen med trafikk i begge retninger gjør også anleggsarbeidet mindre effektivt, og dermed anleggsperioden lengre – trolig en økning på tre-fire måneder. Det er også strenge krav til sikring av anleggsområdet i gjennomføringsfasen.» Prosjektet sier det blir mulig å fjerne enveiskjørende løp etter hvert som delparsellene blir ferdigstilt.
Åpner Kjelsåsveien
Den nordgående trafikken opp Kjelsåsveien krever at det opparbeides en midlertidig veiforbindelse mellom Kjelsåsveien og Grefsenveien, slik at bussen kan snu der oppe og deretter kjøre ned Grefsenveien. Sporveien erkjenner at en åpning her gir noen sikkerhetsutfordringer, og dette tar prosjektet på høyeste alvor.
– Med anleggsarbeid i tettbebygde strøk og hvor det er mye biltrafikk, er det viktig å finne en god balanse mellom fremkommelighet, anleggsgjennomføring og sikring av myke trafikanter. Sikkerheten må alltid komme foran. Det arbeides nå med lysregulering i «Prix-krysset», men utover dette vurderer dette prosjektet å bruke trafikkvakter på morgenen og på ettermiddagen, slik at skolebarna kan ferdes trygt, sier kommunikasjonsansvarlig for prosjektet i Grefsenveien, Sven Øvergaard.
Nøyaktig hvordan trafikken vil forløpe seg er vanskelig å vite nå, men Øvergaard forsikrer alle beboerne som blir berørt at de vil følge situasjonen tett. Spesielt i begynnelsen av anleggsperioden, til trafikken har fått «satt seg». Prosjektet er åpne for å se på nye tiltak dersom situasjonen krever det.
– Prosjektet arbeider nå med en trafikkanalyse for å simulere hvilke konsekvenser dette vil få for andre veier. Når vi har resultatet av analysen og valget av entreprenør er klart ønsker vi en dialog med skoler i nærområdet og FAU. Målet er å finne de beste veiene for skolebarna i anleggsperioden, sier Øvergaard.
DELTA I NETTMØTE: De vil ha innspill fra deg om nye Storokrysset
Nordre Aker Budstikke har fått bekreftet av Ødegaard at det ikke bare er bussen som skal få kjøre gjennom en åpnet Kjelsåsvei over Grefsenveien, men også biler.
– Planen er altså å lage en midlertidig veiforbindelse fra Kjelsåsveien til Grefsenveien, der hvor det i dag bare er en snuplass. Da vil også privatbiler kunne kjøre ut i Grefsenveien der, men strekningen fra krysset Kjelsåsveien og Myrerskogveien og ut på Grefsenveien gjennom denne midlertidige åpningen blir enveiskjørt, utdyper Øvergaard.
Det betyr at biler som kommer ned Grefsenveien nordfra ikke kan kjøre inn der. De må kjøre ned Grefsenveien, i samme sydgående trasé som bussen og deretter lengre nede i Grefsenveien, i Glads vei, kjøre over til Kjelsåsveien og eventuelt oppover igjen.
Slik er det tenkt fra uke 2 i 2019 og frem til Vann- og avløpsetaten er ferdig med arbeidet i Myrerskogveien, etter planen er det til sommeren. Så gjenstår å se hva som skjer deretter. Øvergaard presiserer at åpningen er høyst midlertidig, det betyr så lenge det er behov for å ha det åpent i Kjelsåsveien mot Grefsenveien.

Stengt - her jobber Vann- og avløpsetaten, i Myrerskogveien fra Kjelsåsveien og ned til Grefsenveien. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!