Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Om lekeplasser og helsefare

Under overskriften "giftige lekeplasser" skriver avisen den 20. april at miljøgifter som er funnet på lekeplasser i Oslo, kan representere en helsefar...

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 04.05.2006 kl 13:07

Under overskriften "giftige lekeplasser" skriver avisen den 20. april at miljøgifter som er funnet på lekeplasser i Oslo, kan representere en helsefare. Denne påstanden er naturligvis egnet til å skape frykt blant foreldre. Heldigvis er det liten grunn til slik frykt. Oslo kommune undersøkte nylig barnehagenes utearealer og fant en del forurensinger i grunnen. Siden ungene som regel er mye utendørs i barnehagehverdagen, er de mye i kontakt med den forurensede grunnen. Dette har kommunen tatt på alvor og brukt flere titalls millioner å fjerne forurensinger i barnehagene nær sentrum. I kjølvannet av denne barnehage-undersøkelsen har Friluftsetaten fått gjennomført en tilsvarende undersøkelse av grunnen på 27 kommunale lekeplasser i parker og friområder. Norges geologiske undersøkelser (NGU) gjorde studien for oss i fjor høst. På disse lekeplassene ble det ikke påvist verdier av kvikksølv, kadmium, nikkel, krom eller PCB over de anbefalte tiltaksgrensene. På 24 av dem er det imidlertid brukt trykkimpregnert trevirke, og på to plasser er det påvist kreosotimpregnert trevirke. På seks av lekeplassene ble det påvist blyinnhold i grunnen. De fleste av disse lekeplassene ligger i eller nær bysentrum. Barn oppholder seg ikke verken like ofte eller like lenge av gangen på en lekeplass i en park som i barnehagens uteområde. NGU mener at unger ikke utsettes for noen akutt helserisiko ved bruke lekeanleggene i parkene og på friområdene. Mindre barn som av og til spiser litt sand eller jord, vil ikke bli syke av det. Avisen skriver at Friluftsetaten ikke har tenkt å gjøre noe med problemet. Det er ikke riktig, men situasjonen krever ikke nødvendigvis strakstiltak. Dermed planlegger vi å skifte jorda på den enkelte lekeplassen når vi likevel gjør andre utbedringer der. Ett eksempel er at jorda skiftes ut på den store lekeplassen i Frognerparken i disse dager. Her har den populære gamle lekebåten Mathea måttet vike plassen for et nytt spennende lekeanlegg, og det har gitt oss en fornuftig anledning til samtidig å skifte ut jorda.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...