Avvikler barnehageplasser:
– En gullkanta sak!

Øverst fra venstre: Sognsveien, Tåsenløkka og Tåsen barnehager. Nederst: Gulldalen, Haugensjordet og Nordberg barnehager. Foto: Arkivfoto
Torsdag ga bydelsutvalget sin velsignelse til bydelsadministrasjonens plan for å redusere antallet barnehageplasser i Nordre Aker - slik byrådsavdlingen krever. At det har kostet over 600.000 kroner mener de det er verdt.
Publisert: 13.02.2021 kl 08:46
NORDRE AKER: Dermed avvikles enkeltavdelinger i to barnehager (Tåsen og Haugensjordet), samt at kapasiteten reduseres i ytterligere fire barnehager (Gulldalen, Nordberg, Sognsveien og Tåsenløkka, som i dag har avdelinger med utvidet barnetall) fra høsten 2021. Men ingen barnehage blir lagt ned, slik planen først var.
Det staret i Gulldalen
Saken skapte enormt mye oppmerksomhet på tampen av 2020. Først informerte bydelsadministrasjonen i oktober at de kom til å avvikle Gulldalen barnehage fra høsten 2021. Årsaken var en bestilling fra byrådsavdelingen for Oppvekst og kunnskap (OVK) om å redusere antallet kommunale barnehageplasser i bydelen med tilsvarende 72 ekvivalenter (som er storebarns-plasser) – eller fire avdelinger.
Oslo har full barnehagedekning, men den er skjevt fordelt, og derfor skal kommunale barnehageplasser "flyttes" fra bydeler med overkapasitet, til bydeler med underkapasitet, uten at totalantallet plasser i byen øker.
Meldingen om å legge ned Gulldalen barnehage falt ikke i god jord, foreldre og støttespillere protesterte høylydt, og bydelspolitikerne stanset bydelsadminiastrasjonens vedtak, og ba om en bredere utredning. Resultatet ble at bydelsadministrasjonen kom opp med seks barnehager som alle svarte på bestillingen fra OVK som mulige nedleggingskanidater.
Fikk tommel ned
Bydelspolitikerne var fortsatt ikke fornøyde, og i desember 2020 vedtok de like godt at ingen enkeltbarnehage skulle legges ned, men at bydelsadministrasjonen skulle kartlegge muligheten for å ta ned kapasitet tilsvarende fire avdelinger i fire ulike barnehager. Resultatet av dette ville være at den forventede innsparingen ved nedleggelse – 610.000 kroner i 2021 – ikke ble noe av. Bydelspolitikerne flyttet derfor penger da de vedtok 2021-budsjettet på tampen av fjoråret. Det var viktigere for dem å beholde alle de kommunale barnehagene i bydelen, enn å spare penger. Bestillingen fra OVK gikk da også bare på å redusere barnehageplasser, ikke på økonomisk innsparing.
Rett over nyttår startet arbeidet i Bydel Nordre Aker med å kartlegge hvordan oppdraget fra bydelspolitikerne kunne løses, og likevel være innenfor bestillingen fra OVK. Og i begynnelsen av februar var løsningen på plass, slik Nordre Aker Budstikke presenterte 2. februar:
Bydelsadministrasjonen hadde gjort en vri på bestillingen, og kommet med en løsning som omfattet seks – ikke fire – barnehager.
– Bydelsdirektøren mener reduksjonen av kapasitet bør gjøres i form av at det fastsettes et redusert antall ledige plasser tilsvarende 72 ekvivalenter ved oppstarten av årets hovedopptak. Denne løsningen vil sikre at ingen barn med plass pr. i dag vil måtte bytte barnehage som følge av reduksjonen, sto det i saksfremlegget.
Totalt fører endringene til reduksjon av tolv årsverk i de aktuelle barnehagene. Så langt det er mulig benyttes naturlig avgang, eventuelt tilbud om ny jobb i en annen kommunal barnehage.
– Gullkanta sak
Slik gjøres nedtaket i den enkelte barnehage:
Dette siste forslaget fra bydelsadministrasjonen kunne lokalpolitikerne stille seg bak da saken endelig skulle avgjøres i bydelsutvalget (BU) 11. februar. Og det var en samling godt fornøyde lokalpolitikere:
– Det er kjempebra at vi har fått det til. Og vi må ha lov til å skryte av oss selv, som fikk til denne løsningen, mot administrasjonens innstilling. Når ingen må bytte barnehage, og det løser seg bemanningsmessig med naturlig avgang, så er dette en gullkanta sak, sa Rødt-representant Petter Færevaag.
– Vi skal være veldig glade som bor i en bydel der vi har økonomi til å takle det, for den har kostet, sa Høyres Sidsel Kjeldaas Salte, med henvisning til budsjettjusteringene som måtte foretas i desember. Men hun understreket at det var veldig fint at bydelsutvalget hadde dette handlingsrommet for å få det til .
BU-leder Bente M. Larsen (Ap) var enig i at alt lå til rette for en god løsning i denne saken.
– Nå går vi videre med Gulldalen barnehage som en del av den kommunale porteføljen i bydelen. Takk for god jobbing fra BU, komité (Kultur- og oppvekst, journ.anm,) og administrasjon.
Nyhetsbrev:
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!