Nordre Aker Budstikke

Onsdag vedtar bystyret et nytt, stort sykehjem – mot naboenes vilje

«Månelandskapet» der det gamle Tåsenhjemmet lå, og hvor det nye skal bygges. Men hvor stort skal det bli? Foto: Kristin Tufte Haga

Onsdag skal bystyret vedta detaljregulering for tomta hvor nye Tåsenhjemmet skal bygges. Etter massive nabolagsprotester fremmer Høyre et alternativt, og redusert, forslag i tråd med bydelsutvalgets anbefaling. Men om det får flertall er usikkert.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 22.04.2020 kl 18:18

TÅSEN: Prestisjeprosjektet nye Tåsenhjemmet, et BREEM-sertifisert FutureBuilt forbilde- og nullutslippsbygg, ble stanset av Fylkesmannen i 2018 etter at vedtaket fra Oslo kommune, som ga Omsorgsbygg rammetillatelse og dispensasjon fra reguleringsplanen, ble klaget inn til statens representant. Fylkesmannen mente nemlig at prosjektets over 14.000 kvadratmeter, er for mye – reguleringsplanen fra 1969 gir kun adgang til 8000 kvadratmeter. Fylkesmannen mente også at grøntarealene er for små. Det til tross for at det i planene sto at kvaliteten på utearealene skulle økes.

Det er bakgrunnen for at Omsorgsbygg har søkt omregulering av eiendommen, slik at sykehjemmet kan bygges slik det er planlagt. Det vil få et større fotavtrykk og bli høyere (oppgitt til ca. 4,3 meter) enn det gamle Tåsenhjemmet. Plan- og bygningsetaten anbefaler forslaget fra Omsorgsbygg, og når detaljreguleringen nå skal opp i bystyret onsdag, er det også med byrådets velsignelse.

Nye Tåsenhjemmet:

  • Pastor Fangens vei 26 og 28
  • Omreguleres fra hovedsakelig tomt for offentlig bygning (pleiehjem med betjeningsboliger) til helse-/omsorgsinstitusjon
  • Et nytt sykehjem med plass til ca. 130 beboere og dagsenter.
  • Bygget foreslås i 3 til 4 etasjer over terreng, med fasader i tre og glass.
  • Maksimalt bruksareal (BRA) for formålet 14.475 kvadratmeter (BRA).
  • Minimum 35 kvadratmeter uteoppholdsareal per beboer, hvorav minimum 4000 kvadratmeter skal være på terreng.
  • Parkeringsarealene foreslås primært anlagt under terreng. Antall biloppstillingsplasser oppfyller minimumskravet i Oslo kommunes midlertidige parkeringsnorm. Antall sykkeloppstillingsplasser er høyere (75) enn minimumskravet i midlertidig norm.
  • Planforslaget sikrer også at det opparbeides en gangforbindelse langs parkeringsplassen i Vinkelveien 5-7.

Klikk for mer...

Klikk for mindre...

I nabolaget har dette vakt harme. Det er ikke sykehjemmet, som jo har holdt til på tomta i Pastor Fangens vei i mange år som er problemet, understreker de, men at det blir for ruvende i et nabolag med småhus – samt at trafikksituasjonen vil bli forverret.

For det er ikke bare det nye Tåsenhjemmet – med leveranser, besøkende, ansatte og pasienttransporter – i gata. I Pastor Fangens vei og Vinkelveien ligger det en rekke institusjoner, samt at Bydel Nordre Aker nylig har samlet hele hjemmetjenesten der.

– Utbyggingen av Tåsenhjemmet er ikke sett i sammenheng med de eksisterende institusjonene, og hjemmetjenestens 55 biler som er stasjonert her. Med alle vaktene i løpet av et døgn er det daglig 300 biler på småveiene i nabolaget, bare fra hjemmetjenesten, sier Espen Brandt, en av naboene som har engasjert seg i nabolagsaksjonen.


I høringsrunden uttalte naboer blant annet at trafikksikkerheten ikke tas på alvor, og at veiene i området allerede er overbelastet som følge av trafikken de eksisterende institusjonene i Vinkelveien og Pastor Fangens vei generer. De påpeker at trafikkanalysen ikke er sett i sammenheng med øvrig aktivitet i området. De mener også at bygget vil kaste uønsket skygge på naboeiendommene.

Bydelsutvalget ønsker reduksjon

Naboene har jobbet iherdig med å redusere byggeprosjektet, og har i to omganger fått støtte fra bydelsutvalget i Nordre Aker. Senest da planene var på høring i fjor høst. Bydelsutvalget uttalte da at en reduksjon av det nordre tverrvolumet, som da var foretatt, var positivt, men at det fortsatt var behov for en reduksjon, eller nedtrapping, også av det søndre tverrvolumet. Dette for å redusere avstand og volum mot naboer i Pastor Fangens vei.

– Foreslått utbygging er for høy i forhold til omkringliggende boliger. Bydelsutvalget mener at utnyttelsesgraden (119,5%, journ.anm.) for prosjektet ikke skal overskride det PBE har lagt til grunn for tilsvarende tomter i området, uttalte BU, med henvisning til at PBE ikke tillot en så høy utnyttelse på Voldsløkka skole, et "steinkast" unna.

Planene for det nye Tåsenhjemmet. Illustrasjon: Omsorgsbygg Oslo KF/Arkitema Architects AS.


Også trafikksituasjonen bekymret lokalpolitikerne:

– Bydelen registrerer at trafikkanalyser indikerer at det ikke vil bli en vesentlig trafikkøkning i området som følge av utbyggingen og at det derfor ikke vil være behov for spesielle tiltak. Bydelen vil allikevel fremholde at det bør gjøres en gjennomgang av trafikksikkerheten med spesiell vekt på skolebarn og andre myke trafikanter for Vinkelveien, Østhellinga og Pastor Fangens vei. Bydelen ber om at det vurderes en bedre parkeringsdekning for prosjektet sett i lys av at sykehjemmet er byomfattende, het det i vedtaket, som også fikk en flertallsmerknad om at det var urealistisk å tro at «besøkende i alle aldre skal benytte sykkel».

Forslagsstiller bekrefter at planforslaget innebærer en trafikkøkning på enkelte av de omkringliggende veiene, men trafikkanalysen konkluderer med at trafikkmengdene generelt sett vil være forholdsvis lave også i fremtiden. Etter de mange tilbakemeldingene om trafikksituasjonen da planforslaget var ute på offentlig ettersyn, har Multiconsult foretatt en «tredjepartskontroll av trafikkanalysen» som ifølge tiltakshaver skal vise at denne er riktig.

Forslagsstiller bemerker at det er sikret kompenserende tiltak for trafikkøkningen, i henhold til anbefalingene i trafikkanalysene, og at det er sikret tiltak for å ivareta og styrke eksisterende snarveier i området.

Endringsforslag fra Høyre

Nye Tåsenhjemmet: Det er den sydlige tverrfløyen (til venstre på bygningskroppen), Høyre foreslår å fjerne, i tråd med bydelsutvalgets tidligere vedtak. Illustrasjon: Omsorgsbygg Oslo KF/Arkitema Architects AS.


Etter innspillene fra naboer og bydel vil Høyre i bystyret onsdag legge frem et alternativt forslag: «Høyre foreslår at reguleringsplanen sendes tilbake til byrådet med henstilling om at reguleringssaken innen utgangen av mai sendes tilbake til bystyret med reduserte størrelser på byggets utstikkende nordre og søndre fløy.»

– Vi er enige med naboene om at omfanget blir for stort. Dette er en mastodont av et bygg som ikke passer inn i småhusbebyggelsen, og derfor foreslår vi å fjerne den ene fløyen. Vi ville ikke ha godkjent et næringsbygg av denne størrelsen her, og derfor bør heller ikke det nye Tåsenhjemmet bli så stort, sier Øystein Sundelin (H), som leder bystyrets byutviklingsutvalg.

Ifølge kontakt naboene har hatt med partiene på rådhuset, vil Høyres forslag kunne vente støtte fra Venstre, FNB, og trolig Senterpartiet og KrF. Det betyr at Rødt sitter på vippen - og avgjør om detaljreguleringen vil gå i favør Omsorgsbygg, eller lokalmiljøet. Det har tirsdag ikke lyktes Nordre Aker Budstikke å komme i kontakt med Rødts representant i byutviklingsutvalget.

Aina Stenersen (Frp), leder av Helse- og sosialutvalget i Oslo bystyre, bekrefter at partiet støtter naboene:

– Det nye bygget er tegnet med en plassering i et rolig villaområde, og vi har registret at flere naboer har uttrykt bekymring for trafikksituasjonen. Vi er opptatt av å lytte til innbyggerne, og deres tilbakemeldinger. Bydelsutvalget har også et enstemmig vedtak, som peker på at blant annet fartsgrenser, fartsregulerende tiltak må vurderes for å bedre trafikksikkerheten. Det er viktig for Fremskrittspartiet at det nye Tåsenhjemmet sees i sammenheng med nærområdet, og at man ivaretar trygge, gode og sikre trafikale forhold for både besøkende, beboere og naboer, sier Stenersen.

Byrådets vurdering

I saksfremstillingen til bystyret, skriver byrådet:

«Byrådet konstaterer at planforslaget tilrettelegger for et sykehjemsbygg som er høyere og som har et større fotavtrykk enn tidligere sykehjem på tomten. Ved offentlig ettersyn har flere naboer påpekt at bygget vil bli svært dominerende, og at utformingen av bygget vil gi dårligere solforhold for nærliggende bebyggelse, særlig som en følge av tverrfløy i øst. Byrådet konstaterer at foreslått bebyggelse er endret underveis i planprosessen, og forstår at bygget i nærmiljøet vil oppleves som stort i forhold til det man er vant til. Byrådet forstår at blant annet noe reduserte solforhold kan oppleves som en ulempe for naboer til det nye sykehjemmet. Samtidig vil bebyggelsen oppfylle kravene for nye sykehjem i Oslo kommune, og det tilrettelegges for et bygg som skal dekke behovene til beboerne på en god måte. I en avveining mellom ulike interesser vektlegger byrådet at det etableres et funksjonelt sykehjem der det tilrettelegges for god bokvalitet for beboere.»

Byrådet er også tilfreds med de trafikktiltakene som er lagt inn i planen.

Saksdokumentene til bystyrebehandlingen, kan leses her.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...