«Ønsker du park i Nydalen?»
– Send inn kommentar til PBE innen fredag.

Nydalen-beboere og parkforkjempere: Benjamin, Sturla Frøyland og Caroline Jevanord Frøyland, Jon Holm (Nydalen Velforening) og Are Qvale (Heilo Vel). Foto: Karl Andreas Kjelstrup
MENINGER: Dessverre har PBE glemt den viktigste ingrediensen som Nordre Akers betonggryte mangler: En stor grønn park.
Publisert: 20.08.2019 kl 11:30
Sist oppdatert: 22.08.2019 kl 09:49
Plan- og bygningsetaten (PBE) vil høre hva du mener om deres forslag til møteplasser i Nydalen innen fredag 23. august. Den såkalte tiltaksliste for offentlige rom (TOR) i Nydalen har mange fine tanker om hvordan knytte Nydalen sammen. Dessverre har PBE glemt den viktigste ingrediensen som Nordre Akers betonggryte mangler: En stor grønn park.
Aksjonsgruppen Ja til stor park i Nydalen oppfordrer derfor alle til å sende inn sine ønsker om park og hva den skal inneholde.
Avantor ved havresekken
I innledningen av TOR leser vi at dokumentet Nydalen+ har vært et viktig bakgrunnsmateriale for PBE. Dokumentet er ført i pennen av Avantor og deres foreslåtte grønne akse gjennom Nydalen fortjener ikke betegnelsen park. Avantor er som kjent hovedutbygger og "eier" av hele Nydalen.
Avantor eier også parkeringsplassen på t-banetomten (Sandakerveien 113-119), den siste egnede tomten for park. Tomten kjøpte de for 170 mill. kr i 2006 og har gitt Avantor ca 2 millioner kr årlig i inntekter for parkering og for deponi av snø som er for giftig for fjorden. Bare i fjor hentet firmaet ut en avkastning på 200 millioner kroner totalt fra Nydalen som de kunne sende til kontoret i Kristiansand.
At PBE har brukt Avantor sin våte drøm om Nydalen som en viktig del i utarbeidelsen av tiltak for offentlige rom, blir som å sette bukken til å passe havresekken. Vi kan ikke la et privat eiendomsselskap passe på at det blir tilstrekkelige parkområder for menneskene i Nydalen.
LES OGSÅ: Venstre lover grønn park i Nydalen. Slik skal de få det til
Aksjonsgruppen har hatt flere møter med mange hyggelige politikere på Rådhuset den siste tiden. Der har vi ikke fått presentert en helhetlig plan for utvikling av Nydalen - for det eksister ikke. Istedet har vi blitt vist Nydalen+. Avantor har trykket opp drømmen sin i en stor vakker innbundet bok på størrelse med et lite badehåndkle. Firmaet har gode kontakter langt inn i bystyrets komiteer. Aksjonsgruppen oppfordrer derfor på det sterkeste at alle som bryr seg om bydelen, sender inn sine kommentarer og behov for stor grønn park i Nydalen. La ikke Avantors Nydalen+ bli den eneste drømmen kommunen får lese. Send inn ditt svar på TOR.
Tiltakslisten tilbyr riktignok en park på 5 dekar i Nydalen (tomten eid av Bonum). Men park-flekken plassert i skyggen av Storosenteret vil ikke være i nærheten av å dekke behovet for grøntarealer i Nydalen. Helsedirektoratet anbefaler utearealer i skole og barnehager på minimum 25-50 kvm per barn. Tilsammen mangler barnehagene og skolene i området minst 16 dekar uteområder - altså en hel t-banetomt. Om man inkluderer parkbehovet for de resterende 30.000 som jobber, bor eller studerer i Nydalen i dag, eller de 50.000 det er estimert til om 10 år, bør det ikke være tvil om at kommunen må anskaffe tomten og lage park. La derfor kommunen få høre at vi er mange som trenger grøntarealer. Send inn din mening om hva som mangler i TOR.
Mange vil nå kanskje spørre seg: Hvorfor skal jeg igjen engasjere meg i parksaken i Nydalen og sende inn kommentar på TOR? Holder det ikke med at jeg har signert på underskriftskampanjen for stor park i Nydalen?

Parkforkjempere: Peter Kolstad, styremedlem Sameiet Nydalen Kvarter, Torger Kjeldstad, Aksjonsgruppen Ja til stor grønn park i Nydalen, Rune Arctander Heilo Vel og Dorte Vedal, Nydalen Velforening. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Det er vi helt enige i. Det burde være unødvendig at vi som beboere må legge betydelig arbeid i få tilgang på friarealer i en allerede overbygd del av byen. Områdeutnyttelsen av Nydalen var i 2016 på 139%. I kommuneplanen Oslo mot 2030 legges det til grunn en høy områdeutnyttelse på 125% i Nydalen både som et kollektivknutepunkt og som et utviklingsområde i indre by. Til sammenlikning er utnyttelsen i Bjørvika 120-130%. Nydalen var altså mer enn fullt utnyttet allerede i 2016 etter kommunens egne begreper, - det har bare blitt tettere i siden da.
Aksjonsgruppen har fått det tydelige råd fra politikerne på rådhuset om å bruke denne sjansen som TOR er til å skrive inn hva vi savner i Nydalen. Gressplen til piknik, sted å lufte hunden, lekeplass eller rom for idrettsplass? Send det inn, jo flere jo bedre for dette må PBE og kommunen ta med videre i sin behandlingen og av offentlige rom i Nydalen.
Nydalen trenger en park. Send inn ditt svar på TOR innen fredag 23. august.
Av Aksjonskommiteen for stor park i Nydalen.
DELTA I DEBATTEN! Send ditt innlegg til meninger@nab.no!