Ønsker kulturhus, men eier har helt andre planer

Lokalmiljøet har drømt om kulturhus i Vestrensa 2, gamle Ullevål kino. Colletts hus er opprettet som organisasjon, men nå blir det studentboliger. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Arkitektfirmaet forteller at også selve kinosalen kan brukes til leiligheter.
Publisert: 11.12.2018 kl 13:15
Sist oppdatert: 11.12.2018 kl 16:49
ULLEVÅL: Edd Martin Traaseth kjøpte i vår Vestgrensa 2 og 4 sammen med eiendomsinvestor Pål Gundersen (de eier 50/50 hver), og nå har de også kjøpt Niels Henrik Abels vei 2 med unntak av lokalene til legesenteret.
– Vi ønsker å få til noe her som blir bra for alle som bor i området. Vi jobber med forskjellige scenarioer, blant annet hvilke aktiviteter som skal inn i den store salen i Kinobygningen, sa Traaseth i et intervju med Hagebybladet i høst, som ble gjengitt i Nordre Aker Budstikke.
– Vi er i gang med å kontakte profesjonelle drivere for å vurdere hvilke muligheter som finnes, sa han, og påpekte at det er viktig å få til noe som ikke bare er en fin idé, men som vil gå rundt økonomisk.
På direkte spørsmål om hva han hadde å si til ryktene om at de nye eierne vil omgjøre Kinobygningen til leiligheter, svarte Traaseth til Hagebybladet:
– De ryktene kommer i alle fall ikke fra oss. Vi har overhodet ikke tatt noen beslutning om hva vi kommer til å gjøre. Vi går sakte fram, og jobber nå med å bli mer kjent med området, sa han, og la til at de var opptatt av å analysere hva nærmiljøet trenger.
– Det er viktig at beboere i området er engasjert i hva de trenger.

Eiendommene Vestgrensa 2 (kinobygget, til venstre) og 4 (bygget med leiligheter og bl.a. Bicks kafé), ble solgt tidligere i år. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Publisert på Instagram
Mandag denne uken ble det publisert flere illustrasjoner på arkitektkontoret Skapas instagramprofil, over hvordan det er tenkt studenthybler i kinobygget på John Colletts plass.
Arkitekt Peder Skavlan i Skapa bekrefter at det planlegges rundt 20 studentboliger i kinobygget.
– Det er i planene studentboliger i andre og tredje etasje, og kafé og butikker i første etasje. Det blir også studentboliger i selve kinosalen, vi vil søke Byantikvaren om løsning om vinduer, sier han.
Arkitekten er kjent med at det er gjort forsøk på kulturhusdrift, men at så langt har ingen vært villig til å gå inn på en avtale om å betale markedsleie.
Han legger til at det er en prosess med både Plan- og bygningsetaten og Byantikvaren frem til studioleilighetene eventuelt kan stå klare.
Bygget er uregulert, så det holder med en bruksendring. Dette vil det bli søkt om opplyser arkitekten.
Slik presenterer arkitektkontoret Skapa prosjektet på Instagram:
Arbeidsgruppe for kulturhus
Det har også blitt nedfelt en arbeidsgruppe som ønsker et Colletts kulturhus i lokalene. I november ble det arrangert en stor kulturkveld i kinobygget, med blant annet filmvisning, musikk, dans og foredrag.
Byggeier Traaseth hadde også i begynnelsen av september et møte med Geir Knudsen, som er leder for arbeidsgruppa for Colletts kulturhus. De diskuterte forskjellige innspill fra arbeidsgruppa om å gjøre kinobygningen om til et kulturhus.

Geir Knudsen i arbeidsgruppa for Colletts kulturhus, fortalte i høst at han har hatt konstruktiv kontakt med de nye eierne av bygningene rundt John Colletts plass. Ett av temaene var bruken av kinosalen. Nå har eierne bestemt seg for boliger. Foto: Olav Rokseth
– Det var et veldig positivt møte med tanke på den videre utvikling av stedet, sa Knudsen.
Men nå kan det se ganske mørkt ut for drømmene om kulturhus i den gamle kinosalen:
– Dette er bare trist, vi føler at vi har hatt en positiv dialog med eier, og så får vi nå informasjon om at det planlegges leiligheter i bygget i stedet. Vi har heller aldri mottatt noe forslag til avtale om å leie kinosalen og Abelloftet til et Colletts Kulturhus, sier en oppgitt Geir Knudsen.
Som kommentar til Knudsen, svarer arkitekten følgende: – Det jeg kan kommentere i den anledning er at bygget har ligget ute i det åpne markedet.
Oppgradering av John Colletts plass
Bydel Nordre Aker er på sin side i gang med et prosjekt for å oppgradere John Colletts plass til torg og møteplass, med midler fra Oslo kommune.

Bydel Nordre Aker skal ruste opp John Colletts plass som lokalt torg og møteplass. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Etter en arkitektkonkurranse var det Dronninga Landskap som fikk jobben med å tegne plassen på nytt. Prosjektet har en prislapp på 10 millioner kroner. I høst ble det klart at bydelen bare får bevilget 4 millioner, etter allerede å ha brukt 3,2 millioner på forarbeidene.
I september vedtok bydelsuvalget i Nordre Aker å gå videre med en nedskalert plan. Bydelsutvalgets nestleder, Ingeborg Briseid Kraft (V) rettet sterkt kritikk mot eget utvalg for at man hadde brukt så mye penger før spaden var stukket i jorden. En kritikk lederen i bydelens miljø-, plan- og samferdelskomité mente var urettmessig. Les mer om prosessen, og planene for John Colletts plass, her.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!