Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

Ønsker økt respekt for vern og fredning

Catrine Fladsrud Vold, styremedlem i Oslo Venstre, og furutreet som ble felt på en tomt på Kjelsås. Igangsettingstillatelsen for bygging av nye boliger ble gitt under forutsetning av at treet ble vernet. Likevel valgte utbygger å felle det. Foto: Privat

DEBATT: De siste månedene har vi sett flere lokale saker som viser at det er nødvendig å gjøre noe med dagens regelverk om fredede og vernede bygninger og vegetasjon.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 26.06.2018 kl 08:32

I Aftenposten 6. mars kunne det leses om tomta i Midtoddveien på Kjelsås, der en utbygger har tillatelse sette opp to nye hus på en tomt hvor det tidligere sto ett. I igangsettingstillatelsen var kravet at «furutreet ikke skulle berøres». Etter at treet blir felt, får utbyggeren plass til hus nummer tre på tomten.

LES BAKGRUNN: Stoppordre fra Plan- og bygningsetaten etter at gammel furu likevel ble felt i Midtoddveien

Rett over påske, kom folk på Vålerenga hjem etter påskeferie og kunne konstatere at nok et vernet hus var revet. Byggherre hadde tillatelse til rehabilitering og påbygg, men valgte likevel å rive. Resultatet blir kanskje at det nå kan settes opp større hus slik at utbygger tjener mere penger.

I følge Plan- og bygningsetaten finnes det pr. i dag ca. 20 saker hvor det i ulik grad er foretatt ulovlig hogst, og årlig foreligger det ca. 400 ulovlighetssaker. Venstre har spurt om Plan- og bygningsetatens tilsynsarbeid er godt nok til å oppdage alle tilfellene av ulovligheter i Oslos byggesone. Også Byantikvaren har etterlyst strengere retningslinjer og forskrifter.

Venstre mener at det er viktig å ta vare på vår felles kulturarv og natur. Når lokale myndigheter har konkludert med at en bygning eller vegetasjon er verneverdig, er det tatt på en faglig og kulturhistorisk bakgrunn. Det er viktig for lokalmiljøet og historien vår at dette respekteres. For å gjøre det lettere å ta vare på fredede hus, må man øke tilskuddet til eiere av slike hus og bygninger slik at man får hjelp til å ta vare på vår felles kulturarv.


Noe av det vi i Oslo Venstre vil jobbe for, er at det skal kunne utstedes større bøter når verneverdige bygninger, trær eller annet blir ødelagt eller revet. Det går imot folks allminnelige rettsoppfattelse at de involverte tjener penger på å bevisst bryte loven.

Vi må også sørge for at rivning av fredede og bevaringsregulerte bygninger ikke gir rom for økt utnyttelse av tomter eller dispensasjoner fra planen som følge av endrede forutsetninger.

Det er ikke alle som ønsker å sladre på naboene sine når navnet på varsler blir stående i sakspapirene. Det er en mulighet i dag for å varsle Plan- og bygningsetaten anonymt dersom man mistenker ulovligheter, men det kan virke som om ikke alle i Plan- og bygg er klar over det. Uansett hvordan innsigelser og bekymringsmeldinger kommer inn, må Plan- og bygningsetaten ha plikt til å sjekke ut bekymringsmeldinger. De kan ikke overlate kontrollen til utbygger selv.

Venstre mener at det aldri skal lønne seg å rive vernede bygg og trær ulovlig, og ønsker derfor at det skal igangsettes et arbeid med å gjennomgå regler som gir kommunale og statlige etater samt politi og påtalemyndigheter sanksjonsmuligheter når utbyggere og privatpersoner bevisst trosser lovlige vedtak. Hjemlene må være tydelige nok og de må strammes inn hvis det er behov for det. Vi må sørge for at etatene tar disse hjemlene i bruk mot useriøse utbyggere. Dagens regelverk fungerer åpenbart ikke godt nok.

DELTA I DEBATTEN! Send ditt innlegg til meninger@nab.no!


LES OGSÅ:

Skal innbyggerne bli inkludert i utviklingen av Nydalen?

Full seier etter to års intens kamp for småhusområdet

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...