Nordre Aker Budstikke

Ønsker seg to svømmeanlegg i Nordre Aker

BU vil ha et svømmeanlegg for Oslo vest i Sognsveien 80, og et bydelsbad på Engebråten skole. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Bydelspolitikerne vil prioritere nytt bydelsbad på Engebråten, og et større svømmeanlegg for Oslo vest på Sogn-tomta. Her kan du se alle de lokale ønskene til Behovsplan for idrett og friluftsliv, som nå er på høring.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 16.04.2020 kl 13:37

NORDRE AKER: Behovsplan for idrett og friluftsliv 2021-2030 er ute på høring med frist for innspill 19. april. Behovsplanen, som kommer på høring hvert annet år, har til hensikt å kartlegge behovene for nye idretts- og friluftsanlegg i Oslo, samt behov for vedlikehold og oppgraderinger.

I utkastet til planen skriver byrådet: «Behovsplan for idrett og friluftsliv 2021-2030 viser at utfordringene knyttet til Oslo kommunes anlegg og arealer for idrett og friluftsliv øker som følge av befolkningsvekst og økt mangfold i kommunens befolkningssammensetning. Vedlikeholdsetterslep på både anleggsmassen, infrastruktur og grunnleggende funksjoner slik som garderobeanlegg, belysning og toaletter preger tilbudene innen både idrett og friluftsliv. Det er behov for økt vedlikehold av eksisterende anlegg, infrastruktur og funksjoner. I tillegg er det et stort behov for investeringer og rehabilitering på friluftslivsområdet. Som følge av behov for oppgraderinger og nyinvesteringer er utredningsbehovet gjennomgående stort på idrett-og friluftslivsområdet».

Idrett i Nordre Aker

Bydelsutvalget i Nordre Aker avga sin høringsuttalelse tidligere i april. Innenfor idrettsfeltet fremhever bydelspolitikerne at Bydel Nordre Aker er blant bydelene i Oslo med høyest medlemstall. Her vises det til at idrettsklubbene hadde 21.000 medlemmer i 2016, der barn i alderen 6-12 år utgjorde ca. 6500 medlemmer. I gruppen 26 år og oppover var det ca. 8000 medlemmer.

– Oslo kommune må prioritere bygging av kunstgressbaner og idrettshaller for å dekke behovet i bydelen, skriver bydelspolitikerne i høringssvaret sitt.

I planen går det frem at en utvidelse av Sogn bad i Sognsveien 80, med tanke på et badeanlegg som kan betjene Oslo vest, utredes. «Det er planlagt at nåværende Sogn bad skal erstattes med et moderne svømmeanlegg med et utvidet tilbud, i forbindelse med utviklingen av Sognsveien 80» står det i dokumentet.


Dette er bydelsutvalget helt enig i, samtidig som de mener det er behov for et mindre anlegg på Engebråten i tillegg: Der et større bad på Sogn vil kunne betjene større deler av byen, på grunn av sentral beliggenhet – noe som også vil gjøre økte åpningstider og et bredere tilbud regningssvarende – vil et mindre bad på Engebråten i større grad fungere som et bydelsbad og for svømmeundervisning, argumenteres det.

Bydelspolitikerne ønsker at følgende anlegg prioriteres i årene fremover:
(tidsanslagene under er hentet fra høringsutkastet)

 • Idrettshall på Korsvoll (nær oppstart - ferdigstillelse satt til 2022)
 • Basishall og klubbhus/garderober på Grefsen stadion (planlagt oppstart 2021, ferdigstillelse satt til 2026)
 • Flerbrukshall og/eller basishall Engebråten og Sogn (Sogn: ferdigstillelse planlagt 2026/2027. Engebråten ikke på planen)
 • Etablere svømmeanlegg nær trafikknutepunkt, f.eks. Sognsveien 80. (utvidelse av Sogn bad til et områdebad skal utredes)
 • Anlegg i Nydalen (uspesifisert)
 • Rehabilitering av Kunstgressbane 2 (9'er) på Kringsjå
 • Etablering av Kunstgressbane 4 (9'er) på Kringsjå (ferdigstilles 2022)
 • Rehabilitering av kunstgressdekke på Kjelsåsmyra (planlagt ferdigstillelse 2020)
 • Rulleskitrase på Kringsjå/Sognsvann Snøpark
 • Rulleskitrase på Linderudkollen
 • Ferdigstille Lysløype Sognsvann – Grinda
 • Tennisanlegg for helårsbruk
 • Kunstisflate på Nordre Åsen (også spilt inn fra Sagene bydel)
 • Støy- og støvskjerming av anlegg som ligger langs Ring 3, spesielt Bergbanen
 • Etablere nærmiljøanlegg som kan sambrukes av skole og idrett
 • Svømmebasseng på Engebråten

I høringsforslaget er ny flerbrukshall på en kommende Frysja skole løftet frem som positivt for kapasiteten i Nordre Aker. Bydelsutvalget peker imidlertid på at det kan ta lang tid å få på plass denne, ettersom skolen ikke skal bygges på mange år ennå – trolig ikke før nærmere 2030.

– En ny flerbrukshall og/eller basishall på Engebråten bør derfor prioriteres i forbindelse med pågående arbeid for utvidelse av skolen, påpeker BU i sitt høringssvar.


Videre viser de til at Nydalen er det området som i perioden vil oppleve størst befolkningsvekst.

– Det er viktig at det settes av plass til tilbud for denne befolkningen i nærmiljøet. Dette betyr at det må settes av plass til dette i tilknytning til de boligprosjektene som er under utvikling i området. Deler av Sandakerveien 121 (trykkeriet) og Vitaminveien 5 (Celsa) som også er under vurdering som skoletomt bør spesielt vurderes, sier BU.

Friluftsliv i Nordre Aker

– På grunn av bydelens hyppige bruk av turstier/løypenett og nærhet til marka er det behov for god tilgang (skilting) av traseer og turstier som leder til byggesoner - aktivitet i nærmiljøet, og god tilgang til marka fra knutepunktene i bydelen, uttaler bydelsutvalget, som videre tar til orde for å etablere et tydeligere samarbeid mellom kommunen og bydelene «da det er bydelene som kjenner nærmiljøet sitt best.»

Bydelsutvalget i Nordre Aker ønsker at følgende tiltak prioriteres i perioden:

 • Øke satsningen på merking av turstier og veinett i byggesonen i bydel Nordre Aker i samarbeid med bydelen
 • Øke tilgjengeligheten til marka for de som kommer utenfra bydelen i form av merking
 • Merking av snarveier og smett mellom husene
 • Møteplasser hvor det er anledning for å utøve aktivitet i tilknytning kollektivknutepunktene
 • Aktivitets- og møteplasser i tettbygde strøk som er tilrettelagt for flere aldergrupper
 • Etablere flere hundelufteområder i byggesonen
 • Bedre forholdene for sykkel og rulleski langs Maridalsveien fra Brekke til Skar
 • Tilrettelegging for toaletter og søppelhåndtering ved Brekkedammen
 • Aktivitetsarenaer for egenaktivitet i bydelen rettet mot de i aldersgruppen 13-19 år som ikke finner seg til rette i den organiserte idretten.
 • Utrede potensialet for allaktivitetshus i bydelen, etter inspirasjon fra Fysak i Bergen


Planen omhandler også etablering av nye friområder for lufting av hunder (hvor hunder kan slippes løs innenfor båndtvang-perioden), der det legges vekt på inngjerdede områder. Byde Nordre Aker har jobbet med dette i flere år, og spilte i fjor inn sine forslag til Bymiljøetaten. I planen er to av disse områdene foreslått. Les om forslagene her. Bydelsutvalget sier de ønsker flere slike områder i årene som kommer.

Vil endre navn på planen

I tillegg til prioriteringslistene, spiller bydelsutvalget i Nordre Aker inn at de ønsker at Behovsplan for idrett og friluftsliv, omdøpes til «Behovsplan for idrett, egenorganisert fysisk aktivitet og friluftsliv i Oslo». Det var Høyre som foreslo dette, som en støtte til Tverga (ressurssenter for egenorganisert idrett og fysisk aktivitet i Norge) som har tatt til orde for en «omdøping» av planen.

Bydelsutvalget fremholder også viktigheten av å prioritere midler til lavterskelaktivitet og breddeidrett, og at «tilbud om aktivitet ikke blir for dyrt, slik at alle kan delta uansett alder, etnisitet og økonomisk situasjon».

– Lavterskel aktivitet og tilgang på attraktive nærmiljøer fra byggesonen er nøkkelfaktor for å nå målene i klima- og miljøpolitikken og folkehelsepolitikken i Oslo kommune, sier BU. De ber også om at det ved bygging og rehabilitering av kunstgressbaner bør jobbes for å forhindre spredning av mikrogranulat og plast.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...