Nordre Aker Budstikke

Ønsker seg vertsfamilier fra Nordre Aker

Mange utenlandske studenter skal tilbringe det kommende året i Norge, men AFS mangler vertsfamilier. Foto: AFS

129 utvekslingsstudenter kommer til Norge gjennom AFS etter ferien. Fortsatt mangler organisasjonen 63 vertsfamilier. Matilde fra Italia og Mauricio fra Argentina ønsker spesielt å få bo hos familier i Nordre Aker.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 18.07.2018 kl 09:25

NORDRE AKER: 18. august ankommer 129 utvekslingselever Norge gjennom AFS Norge Internasjonal Utveksling. De skal gå på en norsk videregående skole og bo hos en vanlig norsk familie.

De fleste vet hvor de skal bo. Dessverre gjelder ikke dette alle. Over 90 av dem mangler fortsatt vertsfamilie, og lurer veldig på hvor de skal bo når de kommer til Norge i august.

Oppfyller en annens drøm

AFS Norge Internasjonal Utveksling er nå på leting etter familier – spesielt i Norde Aker – som er villig til å åpne sin dør og dele sin hverdag og familie med en utvekslingselev neste skoleår!

– Det er et spennende år både for henne og oss. Vi lærer like mye som utvekslingselevene. Det er jo fantastisk for oss å komme tett på en ny kultur fra et annet land,» sier Ingebjørg Felde som var vertsmor for Zhora fra Frankrike i 2016.

Det er mange gode grunner til å være vertsfamilie, men en av de beste er nok at du oppfyller drømmen til en ungdom som vil lære om den norske kulturen samtidig som du selv også får en opplevelse for livet, skriver AFS.


En helt vanlig hverdag blir plutselig litt spesiell når du deler den med noen som ikke er vant til den. Plutselig er det å gå på ski noe helt nytt og utfordrende, og brunost er utenkelig.

Man lærer om sin egen kultur og seg selv samtidig som man lærer om en annen kultur fra studenten. Utvekslingselevene kommer til Norge for å bli kjent med norsk språk, familieliv og kultur. Det betyr at det mest spennende for utvekslingselever er helt vanlige familier som gjør helt vanlige ting! De skal lære seg norsk, og kommunikasjonen i hjemmet skal foregå på norsk, skriver AFS.

Les om thailandske Yong som fikk et uforglemmlig møte med Norge, og ble glad i å gå på ski, da hun var utvekslingsstudent i Oslo.

Ingen forhåndskrav

Det er ingen krav til hvordan vertsfamilien må være. Den kan komme i alle størrelser og sammensetning, her er det bare kreativiteten som setter grenser.

– Det viktigste er at du er åpen for å ta imot en student inn i livet ditt, og ikke minst i hjertet ditt. Å være vertsfamilie knytter bånd som varer livet ut, så selv om det kan virke tøft å skulle ha noen boende hos seg i 10 måneder for så å si farvel er det viktig å tenke at det ikke er slutten. Som vertsfamilie må du stille med kost og losji, og hjerterom. Ellers kan du bare være så vanlig nordmann du vil, skriver AFS.


– Å være vertsfamilie er en spennende opplevelse, du blir bedre kjent både med verden og deg selv. Utvekslingselevene skal bli en del av familien, og delta i familielivet på samme måte som de andre familiemedlemmene, forteller Jonas Ørnesen Andersen, Generalsekretær i AFS Norge.

– Nesten 2000 norske videregåendeelever drar ut i verden på utveksling hvert år. Utenlandske ungdommer bør få den samme muligheten til å komme på utveksling til Norge. Utveksling må bygge på gjensidighet, da er det viktig at også norske familier stiller opp!

Utvekslingselevene som kommer er fra land over hele verden, og har ulike interesser og personligheter. Som vertsfamilie får man komme med sin «ønskeliste» både med hensyn til kjønn, land og interesser, før man sammen med AFS Norge velger elev.

Matilde og Mauricio trenger et hjem

Matilde og Mauricio er to av utvekslingselevene som gjerne vil bo i Nordre Aker til høsten.

Matilde.


Matilde er en veldig snill og uselvisk jente fra Italia. Hun beskrives også som nysgjerrig og hjelpsom av familien. Matilde gjør det litt bedre enn gjennomsnittet på skolen, og hun synes det til tider er litt vanskeligere, men dette gjør bare at hun prøver hardere.

Hun ønsker å bli barneskolelærer eller studere matematikk, og er allerede nå godt i gang med å hjelpe andre med lekser. Matilde bor sammen med mor, far og to små søsken, som hun ofte passer på. Hun beskrives som rolig og tålmodig i omgang med andre, men kan også være engasjert i dans og musikk på fritiden. Hun spiller blant annet trombone på skolen og i korps, og går på såkalt Afro-dans. Matilde ønsker å utveksle til Norge for å bli bedre kjent med seg selv, med andre mennesker, og med et nytt språk.

Mauricio.

Mauricio fra Argentina beskriver seg selv som en glad, men litt sjenert gutt. Han elsker å snakke med folk og smiler nesten hele tiden, men kan til tider være lett distrahert og glemsom.

Mauricio er en veldig flink elev og beskrives av læreren blant annet som ansvarsfull og interessert, selv om han kan være litt stille til tider. I fremtiden ser han for seg å studere medisin, da han ønsker å kunne hjelpe andre. Men hvis det blir for vanskelig vil han i hvert fall studere noe han liker.


Mauricio er glad i både familie og venner, og liker å tilbringe helger med vennene på kjøpesenteret eller på kino. Han er også veldig glad i å spille piano, og tar timer flere ganger i uken. Han er også glad i dyr. Mauricio ønsker å dra på utveksling for blant annet å bli mer moden, selvsikker og selvstendig, og er åpen for å gjøre det meste, kanskje til og med lære et nytt instrument.

Dersom noen er interessert i å være vertsfamilie for Matilde eller Mauricio eller noen andre AFS-elever kan de ta kontakt med AFS Norge på 22 31 79 00 for en uforpliktende prat, eller se www.afs.no.

AFS Norge Internasjonal Utveksling

 • AFS er en internasjonal, ideell, frivillig medlemsorganisasjon, som har 70 års erfaring med utveksling
 • Ved å bringe mennesker fra ulike kulturer sammen, ønsker AFS å gi dem mulighet til å utvikle kunnskap og forståelse som er nødvendig for å skape en mer rettferdig og fredelig verden.
 • Rundt 130 AFS-elever fra hele verden kommer til Norge hvert skoleår. Samtidig er ca. 220 norske ungdommer på utveksling i ulike land.
 • Med AFS kan du ta et skoleår i utlandet eller du kan dra på kortere utvekslingsprogram om sommeren.
 • Når du reiser med AFS kan du søke om stipend fra Lånekassen, i tillegg til at AFS Norge har egne stipender du kan søke på.
 • AFS Norge har hovedkontor i Oslo, i tillegg til frivillige lokallag rundt omkring i landet.
 • Det finnes AFS-kontorer i nesten 60 land, og organisasjonen har ingen politisk eller religiøs tilknytning.

Hvorfor bli vertsfamilie?

 • Dere får være med på en fantastisk, kulturell reise uten å dra hjemmefra.
 • Dere får en spennende opplevelse hvor dere ikke bare lærer om en annen person og en annen kultur, men også om dere selv og deres egen kultur.
 • Dere får en morsom og givende opplevelse som gir minner for livet.
 • Dere gir en ungdom mulighet til å oppnå sine drømmer og ambisjoner.
 • Som vertsfamilie med AFS blir dere med i et fellesskap som jobber for å skape en mer rettferdig og fredelig verden.
 • Dere får ett nytt familiemedlem å dele hverdagen med.

Kilde/mer informasjon: www.afs.no

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...