Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Opp av sofaen, opp til det grønne!

Boka Opptur Oslo byr på turopplevelser for enhver smak og fysisk tilstand

Erling Gunnufsen i "tjukke skauen", ti meter fra Pilestredet og på vei mot Blåsen, bak Stensparken. Foto: Ellen Rønning

To glade og kunnskapsrike vandrere deler sin turglede og sine erfaringer fra 105 turer i storbyen, på øyene og i markene omkring Oslo.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 19.09.2014 kl 15:32

BLÅSEN: De har gått noen mil de siste par årene, geolog Knut Sørgaard og naturforvalter Erling Gunnufsen. De to står bak boka Opptur Oslo, som byr på 47 turer innenfor kommunegrensen samt 58 turer i kommunene som omkranser byen.

Ola Narr og Malmøya

- Jo mere vi har gått jo mer inspirerte har vi blitt til å lage denne boka. Byen vår er jo full av spektakulære utsiktspunkter, skog og villmark, elver og vann. Det er bare å ta for seg.

Erling Gunnufsen smiler og forteller at det har utpekt seg noen favoritturer under jobbingen med boka.

- Turen rundt Malmøya, med pit-stop for et rekesmørbrød på Solvik kafé, og utsikten fra sørspissen - man får en "verdens ende-følelse" der.

Blant forfatterens sentrumsfavoritter troner Ola Narr på toppen.

- Med svaberg, kalktørreng og mange sjeldne planter er Ola Narr toppen av kransekaka i bykjernen, synes nå jeg, sier Gunnufsen, som selv bor på Grefsen og dermed får minst en daglig topptur.

 

HVA MED ET GODT GLASS ETTER TUREN? Prøv appen som hjelper deg i polhyllene

Informativ og innbydende

Forfatterne av Opptur Oslo har virkelig lagt seg i selen for å friste folk opp av sofaen.

Samtlige 105 turer er fotografert fra luften, og stiene med stedsnavn er tegnet inn på samtlige foto. I tillegg får man omfang av turen i distanse, tid og vanskelighetsgrad, og informasjon om atkomst til startpunkt, nummer på buss og bane for eksempel. Og de to kjentmennene byr på mer.

- Vi "småsnakker" og forteller litt om hver enkelt tur, historie rundt steder som passeres underveis, natur- og kulturforhold, geologi og egne tips og erfaringer ut ifra våre egne turopplevelser. Det kan være alt fra ting å legge ekstra merke til, til advarsler om kronglete passasjer underveis, forteller Gunnufsen.

 

GODSTEMNING PÅ EDDERKOPPEN: Møt damene med Mot i Brøsta

Lavterskel og milsluking

Forfatterne er enige om at det har vært en særdeles lystbetont del av jobben å gå alle disse 105 turene.

- En del turer har vi gått flere ganger også, og med hver vår fulle jobb ved siden av har vi tatt dette som en trivelig fritidssyssel.

Naturforvalter Gunnufsen smiler blidt og forteller at han hadde stor nytte av sin yrkeserfaring blant politikere og byråkrater da boka skulle skrives.

- Jeg har holdt mange foredrag for disse yrkesgruppene, ja, og da gjelder det å komme raskt til kjernen av budskapet for å nå frem.

Det har forfatterne lyktes med, Opptur Oslo, som er den åttende boka i Opptur-serien, frister til både nærturer og turer litt lenger utenfor bykjernen, med alt fra helt lavterskelturer til milsluking i marka.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...