Nordre Aker Budstikke

Hver enkelt skole avgjør hvordan første skoledag blir

Koronaviruset legger en demper på første skoledag. Her fra første skoledag på Kringsjå skole i 2017. Foto: Karl Andreas Kjelstrup (arkivfoto)

Det er opp til hver enkelt Oslo-skole å avgjøre om de nye førsteklassingene får holde mamma eller pappas trygge hånd første skoledag. Ingen av Nordre Aker-skolene Nordre Aker Budstikke har snakket med lar imidlertid foreldre bli med inn i skolebygget.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 13.08.2020 kl 11:14

NORDRE AKER: Når skolen starter neste uke, er det opp til hver enkelt skole hvordan første skoledag blir. Det bekrefter Heidi M. Skjebstad, kommunikasjonsrådgiver i Utdanningsetaten, overfor Nordre Aker Budstikke.

I Nordre Follo får ingen foreldre være med inn i klasserommene på første skoledag på noen av skolene i kommunen, skriver Østlandets Blad (bak betalingsmur).

Én ting er sikkert, og det er at ingen vil håndhilse på rektor første skoledag, slik Nordre Aker Budstikke skrev mandag.

Ingen foreldre i klasserommene

På Kringsjå skole er det kun foresatte som kan følge elevene første skoledag.

– Vi holder god avstand når vi møtes for opprop av klasser og kontaktlærere ved flaggstangen i skolegården. Faddere fra 5. trinn vil synge for elevene og vi vil tilrettelegge for fotografering av klassene ute. Det vil ikke være mulig for foresatte å bli med inn i klasserommet, skriver rektor Jannicke Eriksdatter Argren på skolens nettside.

Rektor på Kringsjå skole, Jannicke Eriksdatter Argren, ved skolestart for tre år siden. Foto: Karl Andreas Kjelstrup (arkivfoto)

Samtidig oppfordrer skolen de foresatte til å bli bedre kjent med hverandre, lage følgegrupper og velge foreldrekontakt mens elevene er i klasserommet.


Nasjonale retningslinjer

– Skolene har fått beskjed om å følge nasjonale smittevernregler og må vurdere hva som gjelder og kan tillates på egne skoler, sier kommunikasjonsrådgiver i Utdanningsetaten, Heidi M. Skjebstad, til Nordre Aker Budstikke.

Det er tiltatt med foreldre i klasserommet på gult nivå. Det er imidlertid nødvendig å opprettholde minst én meters avstand i klasserommene.

– Det vil være vanskelig på mange skoler, medgir Skjebstad.


Kommunikasjonsrådgiveren opplyser videre at det henne bekjent ikke vil bli gitt føringer fra Utdanningsetaten til skolene senere denne uken i forbindelse med skolestarten.

Kjelsås

– På Kjelsås skole blir første skoledag litt annerledes. Elevene på 2.-7. trinn starter til to ulike tider: enten 8.30 eller 8.45, sier rektor Henriette Randsborg og legger til at det vil bli slik frem til høstferien og kanskje lenger.

Første skoledag blir elevene på 1. trinn delt inn i to grupper og møter enten 12.00 eller 12.30.

– Foreldre kan være med inn i skolegården, men ikke inn i skolebygget, opplyser hun.

Kjelsås skole. Foto: Kristin Tufte Haga (arkivfoto)


Utover høsten vil følgende regler gjelde:

  • Elevene får friminutt til ulike tider slik at det er færre elever ute av gangen.
  • Håndvask og sprit i henhold til reglene.
  • Ingen klemming eller håndhilsing.
  • Lekser som vanlig.
  • Uteskoledag etter behov.

Hun viser forøvrig til mer informasjon på skolens nettside.

Maridalen

– For Maridalen skole gjelder det samme som på Kjelsås: Foreldre kan være med i skolegården, men ikke inn i bygget, sier Randsborg, som også er rektor på Maridalen skole.

Henriette Randsborg er ny rektor ved både Kjelsås og Maridalen skoler. Foto: Privat

For de som har meldt seg på skolebussen, vil den gå som normalt.

Elevene i førsteklasse vil ha skoledag fra 11.00 til 14.15. Resten av skolens elever fra 08.30 til 14.15.

Mer informasjon om skolestart på Maridalen skole finnes her.

Ullevål

Det er fortsatt bare elevene og personalet som får gå inn i bygget på Ullevål skole.

– Førstetrinn, som teller 55 elever, begynner klokken 10 første skoledag og da møter vi ute i skolegård. Det er maks to voksne per elev og vi minner om å holde avstand, sier rektor Maria Hägnefelt.

2.-7. trinn begynner klokken 8.30 og møter kassevis i skolegården på egne områder for å gå direkte inn i bygget sammen med kontaktlærer.

Første skoledag er slutt klokken 12.

– Normalt pleier vi å samle hele skolen felles hver morgen første skoleuke med sang og dans. Det gjør vi ikke nå, forklarer rektoren.

Olaf ble tatt godt imot av rektor Maria Hägnefelt på Ullevål skole i fjor. Foto: Karl Andreas Kjelstrup (arkivfoto)

Hun forteller at en utfordring er at det vil ta ekstra tid før og etter friminuttene for håndvask og desinfisering. Dessuten kan de ikke bruke garderober i gymsalen og kommer ikke å bruke rommet til kunst- og håndverk i begynnelsen.

– Ellers er vi godt vant til gult nivå fra vårsemester.

Korsvoll

– Vi må tenke nytt om alle arrangementer som vanligvis ligger på høsten, blant annet første skoledag, informerer rektor Olav Knutsen.

– Første skoledag blir annerledes for alle elever på Korsvoll skole. Vi pleier vanligvis å samle alle elever i skolegården. Det går ikke i år. Klassene møter sin lærer på samme oppmøtested som de brukte før ferien.

Det er tre klasser på det som utgjør kommende års førstetrinn.

– Vi har merking i skolegården slik at vi unngår trengsel. Foresatte til skolestarterne kan dessverre ikke bli med inn i klasserommet. Alle foresatte får informasjon om dette før helgen, sier Knutsen.

Korsvoll skole ved en tidligere anledning. Foto: Karl Andreas Kjelstrup (arkivfoto)

Skolen ber i et skriv om at det kun er foresatte som møter opp med eleven første skoledag.

Disen

Rektor Birgitte Stub opplyser at skolestarterne har oppstart klokken 10 på fotballbanen. Ingen foreldre får bli med inn i klasserommene. Det vil bli fast uteskole en dag i uken.

Disen-rektor Brigitte Stub. Foto: Kristin Tufte Haga (arkivfoto)

Resten av skolen starter klokken 09. Heller ikke der får foreldre bli med inn.

Videre utover høsten vil alle elevene starte til samme tid - 08.15 - hver morgen. Elevene vil bli fordelt på 14 innganger. Det vil være oppdelte friminutt, så det er færre elever ute av gangen. Uteskole vil bli gjennomført ved behov, og det vil være lekser som vanlig.

Stub opplyser at det kan bli foretatt endringer senere.

Berg

– Foreldre kan ikke være med inn i klasserommet i år. De pleier vanligvis å kunne være med inn første del av skoledagen. Vanligvis pleier alle skolens elever synge «Bergsangen» for skolestarterne som en velkommen. I år bli elevene spredt med god avstand mellom trinnene når de synger for skolestarterne, sier rektor Yngvil Hestenes.

Hun mener skolen er heldig som har et stor uteareal rundt skolen. Det gjør at elevene kan ha friminutt til samme tid.

Berg-rektor Yngvil Hestnes fotografert i anledning skolestart for to år siden. Foto: Karl Andreas Kjelstrup (arkivfoto)

– Trinnene oppholder seg på egne områder. Elevene blander seg ikke på tvers av trinn. De har faste innganger inn i bygget. Vi fortsetter med de samme håndvaskerutinene som ble innført før sommeren.

Elevene vil ikke benytte seg av kollektivtransport når de er på utflukter.

– Dette skal gå fint, beroliger Hestnes.

Det har ikke lykkes Nordre Aker Budstikke å få svar fra Grefsen og Tåsen skoler.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...