Oppdaget omstridte karikaturer langs turveien

Det ble oppdaget karikaturtegninger på turveien fra Hammeren mot Brekke, og videre til Sognsvann. Bildet viser et tilfeldig valgt sted på strekningen, og bildet med politibilen er tatt ved en tidligere anledning. Politiet bekrefter at de ikke har vært involvert i denne saken. Foto: Karl Andreas Kjelstrup (Illustrasjonsfoto)
Kopier av den danske karikaturtegneren Kurt Westergaards Muhammed-tegninger var i morges hengt opp langs turveien mellom Hammeren og Sognsvann.
Publisert: 05.11.2020 kl 16:40
Sist oppdatert: 05.11.2020 kl 16:47
MARIDALEN /SOGNSVANN: Torsdag morgen fikk Nordre Aker Budstikke hendvendelser fra folk som hadde oppdaget karikaturtegningene.
Det skal i alt være oppdaget ti laminerte plakater med karikaturen av profeten Muhammed, festet på lyktestolper langs turveien.
Det skal være karikaturen som den danske tegneren Kurt Westergaard tegnet for Morgenavisen Jyllands-Posten høsten 2005, der profeten har en bombe i turbanen. Tegningen førte til kraftige protester fra opprørte muslimer rundt om i verden. Karikaturene ble også publisert i noen norske aviser.
I oktober ble den franske læreren Samuel Paty drept etter å ha vist frem Muhammed-karikaturer i undervisningen, og i 2015 ble tolv mennesker drept i et terrorangrepet mot satiremagasinet Charlie Hebdo, etter at de hadde publisert egne karikaturer av profeten.
I slutten av oktober ble det hengt opp Muhammed-karikaturer ved tre forretningsadresser i Røros, blant annet utenfor avisene Arbeidets Rett og Rørosnytt.
Bymiljøetaten: Fjernes
Bymiljøetaten bekrefter at de er kjent med plakatobservasjonene torsdag. I en kommentar til Nordre Aker Budstikke, sier etatens kommunikasjonsdirektør Richard Kongsteien:
– Vi tillater ikke plakater og reklame i marka. Disse vil bli fjernet så snart vi har kapasitet til å ta de ned.
Oslopolitiet opplyser til Nordre Aker Budstikke at de juridisk sett ikke har noen mulighet til å gripe inn mot slike hendelser, med mindre det anmeldes av grunneier som brudd på politivedtektene om oppklistring av plakater. Alternativt om saken anmeldes av andre som opplever det som en særlig skremmende handling eller ytring. I slike tilfeller kan det strafferettslig forfølges, ifølge politiet.
Bymiljøetaten svarer på spørsmål fra Nordre Aker Budstikke at de sjelden involverer politiet i denne typen saker, så lenge ikke budskap eller handling er knyttet opp mot alvorlig kriminalitet.
Politiet: Har skjedd tidligere i høst
Politiinspektør Johan Fredriksen i Oslopolitiet sier til Nordre Aker Budstikke at de har sett to tilfeller av at karikaturtegninger av profeten Muhammed har blitt hengt opp på offentlig sted, tidligere i høst. Dette har skjedd på Oslo Øst.
– Politiet vurderer dette til å være innenfor rammen av ytringsfriheten i et velfungerende demokrati. Samtidig skjønner vi at det kan være støtende for enkeltpersoner eller grupper. Men vi er ikke et meningspoliti, vi er satt til å håndheve norsk lov. Kommer det anmeldelser vil vi allikevel vurdere hver enkelt anmeldelse spesifikt, da det kan være særlige forhold som påvirker helheten i henhold til straffbarhet, sier Fredriksen.
– Ser dere en sammenheng mellom tilfellene av opphengte karikaturtegninger den siste tiden?
– Nei, det har jeg ikke belegg for å si. Men vi er ikke overrasket over at dette skjer, og det kan nok bli flere tilfeller i tiden fremover. Vi jobber forebyggende på flere felt, men ser at noen ønsker å markere seg på denne måten.
Trusselvurdering
Karikaturtegningene dukket opp samme dag som Politidirektoratet har bestemt at politiets innsatspersonell i tre uker skal være bevæpnet. Det skjer på grunn av en skjerpet trusselvurdering fra PST, skriver NTB. Fredag forrige uke offentliggjorde PST en oppdatert trusselvurdering hvor trusselnivået er uendret, men trusselen fra ekstrem islamisme er skjerpet.
Det foreligger ikke noen konkret trussel mot Norge, men «hendelsene i Europa den senere tiden er en påminnelse om at politiet alltid må ta høyde for at uønskede hendelser kan inntreffe», opplyser politiet.
På spørsmål om politiet ser hendelsen i dag i sammenheng med den skjerpede trusselvurderingen, svarer Fredriksen at trusselvurderingene fra Politidirektoratet og PST er gjort på bakgrunn av en større og helhetlig vurdering.
– Men vi vet hva som har skjedd i Europa for øvrig. Når politiet nå blir midlertidig bevæpnet, er det et forebyggende tiltak, for å korte ned politiets responstid ved skarpe oppdrag. Det er ingen konkrete opplysninger som tilsier at det er en økt trussel mot Norge, men det er helheten i situasjonen som ligger til grunn.
Nyhetsbrev:
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!