Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Oppfordrer rulleski-brukere og syklister til å ligge midt i veien

Journalist Petter Soleng Skinstad i Langrenn.com mener dette er sunn fornuft.

Foto: Foto: Sindre Selvig, Team Veidekke Innlandet

Journalist Petter Soleng Skinstad i Langrenn.com har følgende budskap til rulleskiløpere: «Gå midt i veibanen», samme gjelder for syklister.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 30.04.2014 kl 11:48

OSLO: Langrenn.com er et populært nettsted for blant annet langrennsløpere, rulleskiløpere, syklister og andre sprekinger. I forrige uke la nettstedet ut oppfordring til rulleskiløpere om å «Gå midt i veibanen». Samme anbefaling gis til syklister, «... av hensyn til både egen og andres sikkerhet ...».

I tillegg skriver nettstedet at om man går sammen med andre, bør syklist og klassisk rulleskiløper gå to i bredden, slik at innerste løper får god nok avstand til veiskulderen.

Les også: Magnus & co gir trimråd til helseministeren

Ønsker mer tilpasset lovverk

Avisen har vært i kontakt med journalisten, Petter Soleng Skinstad. Han sier han håper å kunne dra i gang en debatt, som resulterer i et mer tilpasset og tydeligere lovverk, færre dødsfall ogskader.

- Bare det at rulleskibrukere i hht. Loven er å anse som «gående», og helst bør gå på venstre side, sier jo mye om hvor lite realistisk loven er. Rulleskibrukere kan jo komme opp i 60 - 70 km i timen - det har vel ingenting med «gående» å gjøre, sier Skinstad.

Han er selv aktiv langrennsløper og sønn av Norges langrennssjef Åge Skinstad.

Les også: Her ruller Therese Johaug og Kristin Størmer Steira

- Full forståelse for at noen blir provosert

Petter Soleng Skinstad legger til at han har vært i kontakt med blant annet folk som driver med kjøreopplæring, og som er helt enig i at rulleskibrukere og syklister bør ligge midt i veien.

- Da er terskelen for å kjøre forbi større, samt kan det hindre at syklister og rulleskibrukere blir presset av veien.  Men selvsagt skal alle vise aktsomhet og hensyn i trafikken, sier han.

For Skinstad er det uvesentlig hva som står i vegtrafikkloven om hvor rulleskiløpere burde gå.

- Dette handler om sunn fornuft og om hensynet til både bilistene og rulleskiløpernes sikkerhet, og det mener jeg tas best hensyn til ved at rulleskiløperne tar god plass i trafikken, sier han.

- Jeg har full forståelse for at noen kommer til å bli kraftig provosert av dette - kommer ingen vei uten friksjon, legger Skinstad til.

Hva loven sier

Vegtrafikkloven sier altså at syklende, som anses som kjørende, skal ferdes langs høyre side av veien. De som bruker rulleski, er i følge trafikkreglene § 2 nr. 3 bokstav a å anse som gående.

- Gående har en viss mulighet til å velge side, men utgangspunktet er at en skal gå langs venstre side av veien, for derved å kunne oppdage kjørende som kommer imot, forteller juridisk seniorrådgiver Harald Gjelsvik.

Videre forteller han at rulleskiløpere, som trafikanter ellers, må oppføre seg på et slikt vis at de ikke kommer i konflikt med vegtrafikkloven § 3 som angir: Enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret. Vegfarene skal også vise hensyn mot dem som bor eller oppholder seg ved veien.

Les også: "Langsetløkka Terrengsykkelpark"

- Etter trafikkreglene § 19 nr. 1 annet ledd kan «gående» nytte den høyre siden av vegen når de ellers ville bli utsatt for fare, eller hvis særlige forhold tilsier det. Etter denne bestemmelsen vil rulleskiløpere kunne benytte høyre side av vegen. De bør derfor når de ferdes i selve vegens kjørebane, ferdes langs høyre side av vegen, sier Gjelsvik i Statens vegvesen.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...