Skiller syklende og gående på utfordrende strekning
Og i tråd med Plan for sykkelveinettet i Oslo, der strekningen er del av sykkelekspressveinettet - det betyr separat anlegg for henholdsvis syklister og gående.
Publisert: 29.04.2019 kl 08:40
Sist oppdatert: 29.04.2019 kl 09:29
SINSEN: Nordre Aker Budstikke har tidligere skrevet om sykkel- og gangveien - ved Riksvei 4 og forbi blant annet Disen Borettslag.
– Vi har fått flere henvendelser til styret, fra flere beboere i borettslaget som rett og slett ikke tør å gå på gangveien her. Alternativet er å gå på gresset. Men når det er sagt, denne turveien er jo også for de gående. Stien blir jo også gjørmete og glatt ved nedbør, sa beboere til Nordre Aker Budstikke i august 2016.
De hadde også på egenhånd målt farten til enkelte syklister, og mente at noen kjørte i mer enn 50 km/t på gangveien, og det var der det er flatt.
– Vi har tidligere utbedret deler av strekningen, og i Plan for nytt sykkelnett i Oslo ligger det planer for utbedring av hele strekingen mot 2025, ifølge Christian Claussen, sykkelkontakt i Oslo for Statens Vegvesen i samme sak fra august 2016.
Oppgraderes
Og nå kan det bli en bedring for både syklister og gående. Statens Vegvesen har i brev av 11. april 2019 invitert til oppstartsmøte, og foreslår å oppgradere dagens gang- og sykkelvei fra Årvoll skole til Sinsenkrysset. Fra saken i Plan- og bygningsetaten står det at nytt anlegg enten blir sykkelvei med fortau, eller sykkelvei og gangvei. Dette er i tråd med Plan for sykkelveinettet i Oslo, der strekningen er del av sykkelekspressveinettet - det betyr separat anlegg for henholdsvis syklister og gående.
Plan- og bygningsetaten skriver også i saken:
«For å sikre gode krysninger for fotgjengere og syklister under Ring 3, og en god oppkobling mot eksisterende og fremtidige gang- og sykkelløsninger i området, foreslår vi at planavgrensningen utvides frem mot reguleringsplan S-4792 som regulerer fortau og sykkelvei i Hans Nielsen Hauges gate, og at planavgrensningen legges inntil dagens sykkelvei med fortau i retning Storo.

Gang og sykkelveien i Muselunden, og forbi blant annet Disen Borettslag. Foto: ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE
Begge disse strekningene skal ifølge Plan for sykkelveinettet tilrettelegges for sykling i eget anlegg, så her er det ønskelig å redusere systemskifter og sikre gode krysningsløsninger for syklister og fotgjengere. Det bør vurderes hvorvidt man kan sikre krysning over brua ved Bjerke i eget anlegg, og vi anbefaler derfor at planavgrensningen utvides til å dekke brua. Det må gis gode nok marginer for å sikre god tilrettelegging for syklister i eget anlegg gjennom rundkjøringen på sørsiden av brua, og gode påkoblinger til eksisterende og fremtidig situasjon i Refstadveien. Ved de andre krysningspunktene (gangbru og undergang), bør det være tydelig systemskifter for syklister og en klar prioritering av fotgjengere, ettersom det ikke er plass til sykling i eget anlegg over brua eller i undergangen. Gangbrua og undergangen skal ikke tilrettelegges for syklister, og disse trenger dermed ikke inngå i planavgrensningen.»
Til behandling hos lokalpolitikerne
Nå skal saken også opp til politisk behandling i Bydel Nordre Aker, mandag kveld behandler bydelsutvalgets miljø, plan- og samferdselskomité saken. Fra sammendraget står det blant annet:
«Sykkeltiltaket har som mål å øke trafikksikkerheten og fremkommeligheten for syklende og gående langs sykkelrute Rv 4. Det er et høyt antall syklister og fotgjengere på strekningen, og det er et stort behov for å skille gående og syklende. For å nå målene om økt sykkelandel må det tilrettelegges og andelen syklister må dobles. Da er det viktig å skille gående og syklende for å minimere konfliktnivået mellom disse trafikantgruppene. Strekningen er også skolevei.»
Det står også at prosjektet vil berøre bussholdeplass Bjerke, retning sentrum nord for krysset. Denne bussholdeplassen betjenes i dag av flybussen og en mindre oppgradering påregnes.
Bydelsdirektørens forslag til vedtak i saken er følgende:
Bydelsutvalget ser frem til en oppgradering av sykkelveien langs Rv4 mellom Årvoll og Sinsenkrysset. Bydelsutvalget støtter de betraktningene som PBE har gjort vedrørende behov for kobling mot andre gang- og sykkelveier og boligområder langs sykkelveien. Bydelsutvalget ber om at det legges spesiell vekt på å skape sikre forhold også for gående. Sykkel og gange bør skilles i størst mulig grad for å unngå konflikt. Bydelsutvalget ber om at prinsipper for universell utforming benyttes ved utforming av gang- og sykkelveien slik at den kan benyttes av alle brukergrupper.
HER KAN DU FØLGE SAKEN I PLAN- OG BYGNINGSETATENS SAKSINNSYN
Meld deg på nyhetsbrev
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!