Nordre Aker Budstikke

Oppsigelsen av demenstilbudet på Skjerven blir politisk sak

Tori og Jon Ivar Bakke (bak), med datteren Marte og fire av de fem brukerne som har dagtilbud på Skjerven gård tre dager i uka. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Lederen i bystyrets Helse- og sosialutvalg, Aina Stenersen (Frp), sier det gjør inntrykk å lese historiene til de pårørende til demenstilbudet på Skjerven gård, som bydelen nå har sagt opp. Også lokalpolitikerne i Nordre Aker vil se nærmere på oppsigelsen av Inn på Tunet-plassene for personer med demens.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

MARIDALEN: Fredag fortalte Nordre Aker Budstikke at de pårørende til de tre brukerne av dagtilbudet på Skjerven går – Inn på Tunet – har fått oppsigelse av plassene fra og med januar 2021.

Bakgrunnen er at bydelen har fått avslag på søknaden om midler fra Helsedirektoratet, om innkjøp av dagtilbud for innbyggere med demens. Dermed vil bydelen heller tilby dagtilbud i egenregi. Det er totalt fem plasser for Inn på Tunet på Skjerven, de to siste plassene kjøpes av Bydel Vestre Aker og en privatperson i Nordre Aker.

Anne-Britt Østborg og Anne Karin Næss er pårørende til brukere på Inn på Tunet som nå mister plassene sine. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– I ytterste konsekvens vil det bli lagt ned. Da er det ikke et levebrød av det lenger, sa Tori Bakke, som driver tilbudet sammen med ektemannen Jon Ivar, i saken i forrige uke.

– Da Ole Jørgen fikk diagnosen demens, 56 år gammel, var jeg tross alt glad for at vi bor i det som profilerer seg som en demensvennlig bydel. Derfor var det et stort sjokk da beskjeden om oppsigelsen kom, sa Anne Karin Næss, pårørende til en av brukerne av Inn på Tunet.


– Det er beintøft, la hun til.

Frp: En selvfølge med varierte tilbud

Aina Stenersen (Frp) er leder av bystyrets helse- og sosialutvalg, og engasjerte seg for Inn på Tunet på Skjerven da Skjerven og Bymisjonen i 2017 tapte anbudskonkurransen om å levere demenstilbud til Oslo kommune.

Aina Stenersen (Frp). Foto: Oslo kommune / Sturlason

Hun er kritisk til at tilbudet nok en gang står i fare.


– Inn på Tunet på Skjerven gård er et fantastisk viktig og meget godt dagtilbud for personer med demens. Og det gjør sterkt inntrykk på meg når Anne-Britt Østborg og Anne Karin Næss forteller sine erfaringer som pårørende til sine ektemenn, som bruker Inn på Tunet, og at disse står i fare for å miste dette livsviktige tilbudet, sier Stenersen.

– Her er det snakk om tre plasser, og for bydelen er det langt mer effektivt på sikt å opprettholde disse tre plassene, enn at bydelen må stå for for eksempel sykehjemsplasser. I ordet «demensvennlig bydel» legger vi til grunn at det er en selvfølge at demente skal ha variasjon av tiltak, og tilbydere, ikke bare bydelens egne.

Hun sier at Fremskrittspartiet i sitt alternative Oslo-budsjettet for 2021, vil reversere byrådets rammekutt innen eldreomsorgen på 34,6 millioner kroner.

– Slik at bydelene får en romsligere økonomi, og kan prioritere eldre, og herunder demente. Vi kan ikke bygge ned tiltak innen helse- og omsorg, dette skal prioriteres, og er en av bydelenes kjerneoppgaver, sier Stenersen.

Budsjettbehandlingen i bydelen

Beri Riise Kåvik (SV). Foto: Karl Andreas Kjelstrup


– På et generelt grunnlag kan vi si at bydelens tilbud til demente er godt og variert, og at de totalt sett er i tråd med ønsket om en aldersvennlig by og demensplan, sier Berit Kåvik (SV), som er ny leder av bydelens Helse- og sosialkomité.

Bydel Nordre Akers budsjett for 2021 skal vedtas av bydelsutvalget 17. desember. Kåvik sier at saken vil bli vurdert i forbindelse med budsjettforhandlingene, men at det er for tidlig å si hvordan utfallet blir.

– Vi har mange gode saker som må vurderes og prioriteres. Men jeg synes det er bra at saken er grundig beskrevet i NAB og tar det med meg i det videre arbeidet.

Erik Kreyberg Normann (H). Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Helse- og sosialkomiteens nestleder, Erik K. Normann (H), sier han vil ta saken opp i komitemøtet 8. desember, der budsjettforslaget fra bydelsdirektøren også skal diskuteres.


– Jeg kjenner ikke tilbudet på Skjerven godt nok, men generelt kan jeg si at det er synd at et godt tilbud til demenspasienter i nærheten av der de bor, forsvinner. Lokale tilbud er verdifullt å opprettholde, sier Normann til Nordre Aker Budstikke.

BU-leder Bente M. Larsen skriver til NAB at den politiske behandlingen av budsjettet starter i Helse- og sosialkomiteen og Kultur- og oppvekstkomitéen den 8. desember. Deretter vil partigruppene jobbe med sine forslag frem til budsjettet vedtas i bydelsutvalget 17. desember.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...