BU-leder om sykkelutspill i Grefsenveien:
– Oppsiktsvekkende, trist og kritikkverdig
Bydelsutvalgsleder Per H. Christiansen (H) i Nordre Aker mener Bymiljøetaten snakker mot bedre vitende når de sier at sykkeltilpasningen i Grefsenveien er «godt forankret lokalt».
Publisert: 02.03.2018 kl 16:08
Sist oppdatert: 08.03.2018 kl 17:03
Denne saken har skapt mye debatt den siste uken. Her kan du lese debattinnlegg:
SV: «Sykkelen er ikke problemet i Grefsenveien!»
Venstre: «Lokale innbyggere opplever å ikke ha blitt lyttet til»
STORO / GREFSEN: – Bymiljøetaten begår en kardinalfeil når de hevder at dette er lokalt forankret. Da har de ikke sett, eller skjønt, hvilke innspill som har kommet fra lokalmiljøet.
BU-leder Per H. Christiansen er mildt sagt irritert etter oppslaget i Nordre Aker Budstikke torsdag, der sykkeldirektør i Bymiljøetaten, Rune Gjøs, sier sykkelplanene som foreligger for Grefsenveien er forankret lokalt.
LES OM PLANENE HER: Bymiljøetaten mener sykkeltiltakene i Grefsenveien er godt forankret lokalt. Permanent løsning én vei - Sykkelfelt også fra Disen og oppover.
Gjøs viser til vedtak i bydelsutvalget i Nordre Aker fra 2011, 2014 og 2016, som han mener fastslår at bydelen ønsker sykkeltiltak i veien.

Sykkeldirektør Rune Gjøs, her sammen med Liv Jorun Andenes i Sykkelprosjektet i Bymiljøetaten. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP
Glemmer vedtaket fra 2017
BU-leder Christiansen sier planene for Grefsenveien, som ble presentert som en ren byggesak, ble fremlagt for bydelsutvalget først høsten 2016.
– Det var da vi ble klar over hva Bymiljøetaten så for seg, og vi mente at de var på helt ville veier, sier han.
– Derfor mener jeg Bymiljøetaten nå snakker mot bedre vitende. Det er oppsiktsvekkende og sterkt kritikkverdig at de påstår forslaget de nå presenterer er godt forankret lokalt. De har valgt å se helt bort fra vedtaket i bydelsutvalget fra mars i fjor, der et nesten samlet BU sier at vi er usikre på om Grefsenveien er egnet som en del av sykkelveinettet, sier Christiansen.
Han er mener etaten heller ikke kan se bort fra innbyggerinitiativet som på kort tid samlet flere hundre underskrifter, og som nå skal behandles i bystyret.
– Jeg er forbauset over, og synes det er trist, at Bymiljøetaten likevel kan si at de har god forankring for planene sine i lokalmiljøet, sier Christiansen.
INNBYGGERINITIATIVET: Beboerne bringer Grefsenveien inn for Oslo bystyre
Ba om alternativ sykkeltrasé
I det samme BU-vedtaket fra 2017 ba lokalpolitikerne «Bymiljøetaten om at det utarbeides et nytt forslag for sykkelløsning basert på lokalt sykkelbruksmønster, der alternative sykkeltraseer til Storo blir vurdert, og at bydelen får dette forslaget til høring».
– Vi ba dem komme med et alternativt forslag, men det har vi aldri fått svar på. De står fast på at det skal være sykkelvei i Grefsenveien, sier Christiansen.
Hovedprioritet: Trikken

Bymiljøetatens skjematiske inndeling av trafikantgruppene i Grefsenveien, slik den vil bli etter oppgraderingen. Midtrabatten på 2 meter er helt nødvendig for fotgjengerkryssing av veien, fordi veien er så bred, opplyser etaten. I prosjektets siste fase skal det lages en ny regulering for at det skal bli plass til sykler også nedover mot Storo.
Han mener den viktigste prioriteringen i Grefsenveien må være fremkommeligheten for trikken, og at den ikke blir hindret av bilkø.
– Det tror jeg alle er enige om. Den midlertidige løsningen Bymiljøetaten presenterer på strekningen inn mot Storokrysset, gir en dårlig situasjon for trikken, fordi bilene får svinge til venstre i krysset. Dermed vil trikken fortsatt bli stående i bilkøen.
– Innbyggerinitiativet ber om en helhetlig planlegging av Storokrysset og Grefsenveien. Nå gjør man det heller etappevis, med en permanent løsning på den ene siden (retning Disen, journ. anm.), mens man står uten en plan på den andre siden av veien. Dermed blir det ikke en ordentlig sykkelvei på begge sider av veien, og bare en halvveisløsning for trikken, fordi det ikke er nok plass i veien, legger Christiansen til.

Slik ser planen ut for nedre del av Grefsenveien. Kollektivfeltet opphører de siste 100 m før Storokrysset.
Omregulering?
Også Christiansen etterlyser en helhetlig plan, og ber Bymiljøetaten være åpen om hva den egentlig vil.
– Det er for trangt til at man får plass til alt man ønsker innenfor rammene av en byggesak. For å få plass til trikk, sykkel og bil må man omregulere, og kanskje rive hus langs veien. Hvis det er det de ønsker, synes jeg de skal komme ut av gropene sine og si at det er det de vil. Da tror jeg det blir enda mer oppstyr lokalt.
Christiansen minner om at det også er mange som kjører bil i Grefsenveien.
– Og det må være plass til noen biler her. Jeg mener det er urealistisk å tro at ingen skal kjøre bil i dette området. Bymiljøetaten og byrådet er på ville veier når de ikke tar hensyn til det, ser BU-lederen.
Men det er ikke slik å forstå at bydelsutvalget ikke ønsker bedre sykkelvilkår for bydelens innbyggere, forsikrer BU-lederen.
– Vi vil gjerne ha sykkel, men det må legges til andre steder enn nedre del av Grefsenveien inn mot Storokrysset, hvor det blir for trangt. Det har vi bedt om, men ikke fått svar på. Den midlertidige løsningen Bymiljøetaten nå presenterer på denne strekningen gir en dårlig situasjon for trikken, og en dårlig situasjon for syklistene.

Grefsenveien mellom Storo og Disen holdeplass. Bymiljøetaten vil lage permanent sykkelfelt på høyre side, arbeidene starter senere i år. De venter med å avgjøre hva som skjer på venstre side til Storokrysset skal omreguleres. Byggestart er tidligst i 2022. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP
b]LES OM PLANENE HER: Bymiljøetaten mener sykkeltiltakene i Grefsenveien er godt forankret lokalt. Permanent løsning én vei - Sykkelfelt også fra Disen og oppover.
LES OM INNBYGGERINITIATIVET: Beboerne bringer Grefsenveien inn for Oslo bystyre
LES SPORVEIENS KOMMENTAR TIL INNBYGGERINITIATIVET: Det dreier seg om to dispensasjoner i Grefsenveien
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!