Nordre Aker Budstikke

Ordføreren åpner elvefesten

Ordfører Marianne Borgen står for den offisielle åpningen av elvelangs ved Brekkedammen torsdag 20. september. Her fra Elvelangs i 2016. Foto: Karl Andreas Kjelstrup (Arkivfoto)

Torsdag 20. september slukkes det elektriske lyset, og over 30.000 mennesker er ventet å ta turen nedover langs Akerselva. Her er hele programmet!

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 13.09.2018 kl 13:13

AKERSELVA: «Elvelangs i Fakkellys», kalt høstens vakreste eventyr, arrangeres i år for 19. gang. Det som startet som et jubileumsarrangement i forbindelse med Oslos 1000-årsfeiring, har blitt en kjær tradisjon for veldig mange oslofolk. Og deltakelse er helt gratis.

Torsdag 20. september bidrar profesjonelle og amatører med sang, dans, musikk, performance, installasjoner og mye mer langs hele den omlag 8 kilometer lange turveien langs Akerselva, fra Brekkedammen på Kjelsås til Vaterland på Grønland.

Bydelene Nordre Aker, Sagene, Grünerløkka og Gamle Oslo står sammen om arrangementet som de siste årene har samlet 30-40.000 mennesker i lyset av 4000 fakler.

Åpnes av ordføreren

Elvelangs starter torsdag klokken 20, og har seks hovedscener der ulike åpningsarrangementer starter samtidig.

Ved Brekkedammen i Nordre Aker er det ordfører Marianne Borgen som også i år foretar den offisielle åpningen av arrangementet.


Her blir det også en forestilling med konsertperformance fra KompaniUT. Den er beskrevet slik: Døra åpner seg - Hvor går du? Hvem er du? En poetisk vandring i rom og tid, musikk og dans. Vi møter Fredrik Høier som gammel, hans gange, hans hode, hans kropp, hans historie.

KompaniUT. Foto: Elin Osjord

Mens Elvelangs varer fra kl. 20-23, vises innslagene mellom Brekkedammen og Nydalen frem til kl. 22. Åpningsforestillingen ved Brekkedammen er imidlertid kun en enkeltforestilling.

Nordre Aker: I og ned mot Nydalen

Fra kl. 20 kan du se Teater Okolo med gjester ved elva i Nydalen, foran Nydalsveien 12- 26. De viser Waves of fire - et spektakulært lysshow inspirert av dramatikken i møtet mellom ild og vann.

Teater Okolo. Foto: Christian Quezeeda


Utover dette kan man i Nordre Aker blant annet oppleve følgende, hvis man tar turen fra Brekkedammen og gjennom Nydalen:

Lysinstallasjoner i Kjelsås-området:

 • Rachel Wolfe med installasjonen «Vesper Monumenter»
 • Elever fra Engebråten skole med flytende lysinstallasjoner i elva
 • Lysende instrumenter- en lyd og lys installasjon av kunstkollektivet EpEu.

Under Nydalsbrua/ Ring 3 - «Elvelangs Exit Dream Lounge»:
Ellen Lande og Sebastian Sanders har utdanning og virke i film, dramaproduksjon og samtidkunst og deres erfaring flettes sammen i dette prosjektet som inviterer publikum til et avbrekk fra stimen, et fredeligere opphold hvor man kan rense paletten, roe ned før neste opplevelse - en mulighet til å henge litt mellom trærne, eller kikke fra en stol opp på det filmiske meditative verket, eller ta inn omgivelsene. Kanskje blir det klar himmel?

Nydalen ved Riksteatret:
Klokkespill ved klokkespiller Vegar Sandholt. Nordic Carillion kommer fra Danmark med sitt transportable klokkespill.

Foto: Vibeke Christensen.


Øvrige lokale bidrag:

 • Musikkorpsenes år: Nordre Aker Janitsjar, Korsvoll Skolekorps og Ullevål Skolekorps deltar på Elvelangs.
 • En rekke lokale orkestre og kor: Nordre Skøyen Hovedgårds promenadeorkester, damekoret Bylyd, Sognbirds, Garderobefosilene, Drops, Kringsjå Spilleri og Maridalen Torader og Trekkspillklubb
 • Oslokassa: Oslokassa er et aktiviseringstiltak hvor brukere dekorerer fuglekasser som henges opp blant annet langs Akerselva. Under Elvelangs blir kassene til en lys- og lydinstallasjon.
 • Dataspill-installasjonen BLINK: Billedkunstner og spillutvikler Christian Bøen utfordrer publikum til å komme og prøve dataspill-installasjonen BLINK, som er inspirert av klassiske arkadespill fra 70- og 80-tallet. Målet i BLINK er å overleve lengst mulig og få høyest poengsum.

 • Rønningen Folkehøgskole stiller med musikk og dans ved Nydalen
 • Flammekunst og dans
 • Fløytespill og trekkspill, vikingbåter på Nydalsdammen
 • Dans fra elever fra Den Norske Ballettskole
 • Fotokunst projisert i elva

Se bilder fra Elvelangs 2017 her!

Hovedprogrammet

Det er fritt frem for å gå et lite stykke, eller hele Akerselva ned. Det er viktig å huske å gå nedover, med strømmen. Over 100 ulike kulturinnslag kan oppleves underveis.

– Lokale krefter deltar med fakkeltenning, vakthold og kunstneriske innslag. Vi regner med at det er involvert nær 1000 frivillige. Normalt regner vi med at 30-40.000 mennesker går Elvelangs, sier Liv Husby i kulturenheten i Bydel Nordre Aker.

Hovedaktører i 2018 er KompaniUT, Teater Okolo, Pain Solution, Kunsthøgskolen i Oslo og Open Xpressions, og rundt 20 installasjoner og en rekke installasjoner av studenter ved Westerdals Oslo ACT.

Under kan du se programmet ved hovedscenene langs elva.

Hovedscener kl. 20.00 på seks steder:

Brekkedammen, Frysja kl. 20.00:
Offisiell åpning av Elvelangs ved Oslos ordfører Marianne Borgen. KompaniUT med konsertperformance: Døra åpner seg- Hvor går du? Hvem er du? En poetisk vandring i rom og tid, musikk og dans. Vi møter Fredrik Høier som gammel, hans gange, hans hode, hans kropp, hans historie.
Kompnert musikk: Fredrik Høier, Lyd: Jon Mihle, Jon Ola Østbye, Utøvere: Fredrik RÛTTER, Caroline Skjørshammer, Silje Michaela Kvalheim. Idè: Jon Mihle og Silje M. Kvalheim, Koreografi: Silje M. Kvalheim

Nydalen v/elva kl. 20.00:
Teater Okolo med gjester: Waves of fire- et spektakulært lysshow inspirert av dramatikken i møtet mellom ild og vann.

Musiker: Safaa Al-Saadi, Lyddesign: Kari-Helene Blystad fra Vakuum studio, Ildsjonglører: Diego Belda, Darina Cizkova, Geir Berge Ottersen, Slangedanser: Dorothea Lien

Myraløkka kl. 20.00:
Flammeshow, fakirer og sirkus! Pain Solution stiller også i å i kjent stil med brennheit underholdning! I år har de med seg The Firebugs fra Berlin, som byr på et gnistrende ild-show og luftakrobatene Elise Reine og Mike McCallum som presenterer sirkusferdigheter i lufta

Kunsthøgskolen i Oslo kl. 20.00:
Musikk, dans, performance, installasjoner, lysdesign, ild og flammer, kunstverksteder og lyssetting av fossen, brua og bygningene

Nedre Foss Park kl 19.00:
Musikkorpsenes år med Sofienberg musikkorps, Grünerløkka skoles musikkorps, Lakkegata skoles musikkorps
Kl 20.00: Lur- og bukkehornlaget og koret Kortado. Ild- og flammekunstnere, Panta Rei Danseteater/ Dansens Hus, Guldbergs Akademiske Sangselskab, Inkululeko, Odins Ravner, Kunstdans

Avslutningsscene ved Vaterland hele kvelden: Open Xpressions i samarbeid med Cafeteatret En rekke artister på scenen.

Alt fortsetter utover kvelden bortsett fra åpningen på Frysja som er en enkelt forestilling. I øverste del av løypa mellom Kjelsås og Nydalen avsluttes det meste rundt kl. 22. Start hvor du vil men gå NEDOVER.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...