Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Oslo-folk får stadig mindre tilgang til strandsonen

Oslo har minst strandsone i Norge, viser ny rapport fra SSB.

MINDRE TILGANG: - Strandsonen forblir konstant, men arealet for publikum blir stadig mindre, konstaterer Ola Erik Nordbeck i Statistisk Sentralbyrå om tilgang til strandsonen for Oslo-folk. Foto: Halvor Solhjem Njerve

Kun to kvadratmeter strandsone per innbygger er igjen. Fersk rapport fra SSB konkluderer med at Oslo kun har halvparten av strandsonen fri for friluftsarealer - resten er bygg og anlegg.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 04.07.2014 kl 15:20

OSLOFJORDEN: Langs Oslofjorden er 52 prosent av strandsonearealet i kommunene bygningsnært (som vil si at det er bygninger nærmere enn 50 meter fra den aktuelle strandsonen), kommer det frem i en rapport Statistisk Sentralbyrå (SSB) publiserte fredag formiddag.

Mindre friluftsliv

Ut fra rapporten kan man lese at «den viktigste drivkraften bak arealbruksendringer i strandsonen er byggevirksomhet». Oslo er en av kommunene med minst strandsone, men flest innbyggere.

- På tross av at det er mindre utbygging de siste årene, er det fortsatt en forminsking av friluftsarealer hvert år. I Oslo er det mange som ønsker å bruke strandsonen, både til friluft og til bygging. Strandsonen forblir konstant, men arealet for publikum blir stadig mindre, konstaterer Ola Erik Nordbeck i Statistisk Sentralbyrå.

- På lokalt nivå var arealbruksendringene størst i indre deler av Oslofjorden. Arealer påvirket av bygninger, jernbane, vei eller dyrket mark økte med 5,4 prosent i Oslo i perioden mellom 2000 og 2013, sier Nordbeck.

For Oslo resulterte disse arealbruksendringene i at det kun var to kvadratmeter tilgjengelig per kommuneinnbygger i starten av 2013, konkluderer rapporten.

Til tross for mindre bygging krymper fortsatt de deler av strandsonearealene som er til bruk for friluftsliv. Det minsker muligheten for å nyte naturen i Oslofjorden. Bymiljøetaten har i senere tid kjøpt opp tomter langs strandsonen.

- Det har vi gjort for å bevare en viss andel som skal være til bruk for publikum, sier pressekontakt i Bymiljøetaten, Odd Olav Bratteberg. Han ønsker videre, på vegne av etaten, ikke å kommentere saken på spørsmål om hvilke konsekvenser dette har for Oslo-folket. Samtidig peker han på Tjuvholmen som et sted hvor både bygg og publikum får bruke strandsonen effektivt.

I en 13-årsperiode har strandsonearealene som det bygges i økt tilsvarende Østfolds og Akershus' samlete strandsoneareal, står det i SSBs rapport.

Dette resulterer i at en tredel av Norges strandsoneareal i starten av 2013 var påvirket av menneskelige inngrep.

Befolkningsforskjeller skyldig

«Forskjellene i utbyggingspresset mellom de ulike pressområdene fremgår tydelig ved sammenlikning med befolkningstall. Av de ikke alt for bratte strandsonearealene er 40 kvadratmeter tilgjengelig per innbygger langs Oslofjorden», skriver SSB.

- Det er flest mennesker som bor i Oslo, og dermed også flest som ønsker å bruke strandsonen til noe annet enn bygg og annlegg, sier Ola Erik Nordbeck i SSB.

Til sammenligning er det ellers i landet 1800 kvadratmeter tilgjengelig per person opplyser rapporten. Men dersom Oslos befolkning skulle vært flyttet til en annen kommune, ville det vært mer strandsone per innbygger enn det er i Oslo nå, bekrefter Nordbeck.

Positiv utvikling

Statisktisk sentralbyrå opplyser at «allment tilgjengelig strandsone krymper fortsatt, men i mindre grad enn i tidligere år. I 2012 avtok arealbruksendringene i strandsonen som et resultat av minsket byggeaktivitet».

- Denne trenden har pågått siden 2009, skrives det i rapporten.

Som for strandsonen er vassdragene bebygde i større grad i Oslofjordområdet enn i andre deler av landet, men i 2010 ble det igangsatt 5.450 bygninger, mens det i 2012 kun ble igangsatt 4.770. Dermed har det bremset opp det siste tiåret for Oslos del. På landsbasis derimot øker fortsatt bygninger i strandsonen med nesten 10% det siste tiåret.

LES OGSÅ:

DEBATT: "Jublet seilforeningen alt for tidlig?"

Engangsgriller og hundebæsj lever på lånt tid

http://www.dittoslo.no/ullern-avis-akersposten/nyheter-akersposten/gamle-engangsgriller-og-hundebesj-lever-pa-lant-tid-1.8395539

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...