Nordre Aker Budstikke

Oslo hadde minst 271 barneparker. I dag er det én igjen

Byantikvar Janne Wilberg lanserte boka i Kløverveien barnepark fredag 27. september. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Vi trodde ikke at vi visste så lite om barneparkene, sier byantikvar Janne Wilberg. Nå har endelig boka om Oslos barneparker kommet, og den ble lansert i den eneste barneparken som fortsatt er i drift.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 30.09.2019 kl 16:24

BERG: I et skikkelig "parkvær", øs pøs regnvær, ble den lille parkhytta i Kløverveien 5 fylt til randen da den fredag formiddag var arena for lansering av en helt spesiell bok. Byantikvaren og Omsorgsbygg har sammen jobbet med å samle inn historien om barneparkene i Oslo. Og det startet ganske tilfeldig: I 2014 søkte Omsorgsbygg om å få rive 23 gamle, nedlagte barneparker rundt om i byen.

– «Det kan dere kanskje få gjøre,» svarte vi. «Men vi vet ikke noe om disse parkene.» Vi trodde faktisk ikke at vi visste så lite som vi faktisk gjorde, sier byantikvar Janne Wilberg.

Boka som ble lansert fredag. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

271 barneparker

Dermed startet et prosjekt litt utenom det byantikvaren og Omsorgsbygg driver med til vanlig. Man startet med å lete i arkiver, og hente inn informasjon fra tidligere parkbarn, foreldre som hadde hatt barn i parker, og ikke minst parktantene - kvinnene som jobbet i de mange parkene rundt omkring i byen.

– Og hvor mange barneparker fant vi? Vi tror ikke at vi har klart å avdekke alle, men vi har kartlagt 271 barneparker i Oslo. Det er helt voldsomt, og de lå spredt over hele byen, sier Wilberg.

Byantikvar Janne Wilberg. Foto: Karl Andreas Kjelstrup


Den første ble etablert i Frognerparken i 1923. Og deretter ble det flere. Barneparker er ikke enestående for Oslo, vi finner dem i hele landet, men det er et helt særnorsk fenomen, ifølge byantikvaren:

– Det var parktanter som tok seg av barna, de var ute hele året, og hadde et pedagogisk opplegg.

Det skal ha resultert i at BBC på et tidspunkt lagde et program om de norske barneparkene, og de ble omtalt i reisebrosjyrer (!).

Kvinnehistorie

Tove Solbakken hos byantikvaren har jobbet med boka. Og hun minnet om at selv om barneparkenes tid ligger i fortiden, lever begrepet fortsatt, bl.a. gjennom plagg som "parkdressen". Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Boka har fått navnet «Barneparken – Arbeid og frihet for kvinner». For barneparkhistorien er barnas og byens historie, og også kvinnenes historie. Fra 1923 skapte kvinner sin egen arbeidsplass – ved å starte barneparker ble de selvstendig næringsdrivende. Samtidig ga de hjemmeværende mødre noen timer fri.


Det handler om kvinnekamp og –frigjøring, bruk av byens grøntarealer, og om eiendomsforvaltning. Som en følge av kartleggingen er i dag er flere av parkhyttene, eller "parktantehyttene" som de ble kalt, oppført på byantikvarens gule liste. I tillegg er noen også fredet som kulturminner.

Byggene startet som Kryp-Inn - tre vegger og et gitter, uten oppvarming eller noen særlige fasiliteter i det hele tatt. Etterhvert ble hyttene oppgradert. Fra 1970-tallet engasjerte Oslo kommune arkitekt Alf Hansen til å tegne et parktantehus, som ble oppført som typehus for mange barneparker rundt i byen, og som inneholdt ett stort oppholdsrom, toalett og lagerrom.

Lars Henrik Bøhler, adm. dir. i Osorgsbygg Oslo KF. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Kløverveien

Det var over 200 barneparker i drift rundt i byen, mange av dem i Groruddalen, helt opp til vår egen tid, men etter 2004 ble en del av dem raskt nedlagt. I Nordre Aker levde parkene lenge, og i 2004 var følgende parker i drift i bydel Nordre Aker (dato for nedleggelse er ukjent for flere av dem):

Damefallet, Speider og barn, Kløverveien, Nordberg, Maridalen, Disenstua, Grefsenplatået, Lofthus terrasse, Langlia, Lilloparken, Grefsen stadion og Godalsparken. Nordberg, Damefallet og Disenstua holdt på lengst, og Kløverveien på Berg eksisterer altså fremdeles.


Liv Bull har vært parktante i Kløverveien i 23 år. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Den er foreldredrevet, og Liv Bull har vært "parktanten" der i omlag 23 år. Men Kløverveien barneparks røtter går trolig tilbake til til 1940- og 50-tallet. Her har både bydelsutvalgsleder Per H. Christiansen gått, kunne han fortelle i forbindelse med boklanseringen, og det har også den nå avdøde kunstneren Hariton Pushwagner (Terje Brofos), som vokste opp i Humleveien. Det kommer frem i Petter Mejlænders Pushwagner-biografi som kom ut i fjor.

I Kløverveien barnepark fikk de ny hytte i 2016, en ren kopi til det 60 år gamle bygget som ble revet grunnet dårlig tilstand.

Kløverveien barnepark på Tåsen/Berg – den aller siste i Oslo kommune som er i drift. Foto: Sofie Løchen Smedsrud (arkivfoto)

Som "parktante" i den siste gjenværende barneparken i Oslo, kan Bull fortelle om at det fortsatt er interesse for ordningen, der barnet kan være mellom klokken 10 og 14. Her er det mindre forhold enn i en barnehage, og man er ute året rundt.


I skrivende stund er det to barn i Kløverveien barnepark, og seks barn venter på å starte – men for å ta dem inn trenger Liv en kollega. Styreleder Siri Haavie forteller at parken gjerne tar imot søknader fra lokale parktanter eller -onkler som kunne tenke seg jobb i den aller siste barneparken i Oslo. Det er bare å ringe parken i åpningstiden.

Det nye bygget fra 2016 er identisk til det gamle, som er bevart av Byantikvaren for dets tydelige 50-tallsstil. Foto: Sofie Løchen Smedsrud (arkivfoto)

Tante Marit

En som mange kjenner i vårt område, er Tante Marit. Hun jobbet i Damefallet barnepark i 47 år, fra 1961 til 2008.

– Jeg møter fortsatt mange som ikke kjenner etternavnet mitt. Jeg er bare Tante Marit for absolutt alle, sier Marit Christoffersen.

Tante Marit: Marit Christoffersen var parktante i Damefallet barnepark i nesten 50 år, og har bidratt til boka. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Hun mener barneparkene var og er en fantastisk start på livet for barna.

– Som det at vi er ute hele tiden. Jeg husker barnehagene på et tidspunkt skulle starte med en utedag i uka. Det hadde jo jeg på det tidspunktet gjort i 20 år! Og jeg husker det var en sykepleier som kartla hvor ofte barn i barnehager og i barneparker var syke. Barneparkene vant overlegent, barna holdt seg friske mye mer enn barnehagebarn som var mye inne og kunne smitte hverandre. Dessuten, mine barn som var ute fikk god trening i koordinasjon, og visste hvor de skulle sette armer og ben, sier Tante Marit, som ble belønnet med Sognprisen for sin parkinnsats.

Damefallet barnepark. Faksimile fra boka.

Damefallet barnepark har forresten nylig blitt pusset opp, og tatt i bruk av Den tyske-norske barnehages skogsgruppe.

Organiserte parktantene

Til boklanseringen kom også 95 år gamle Ellen Rydningen fra Ullevål. Hun har en fortid på barnehagekontoret i kommunen, og hadde en tid ansvaret for barneparkene, kunne hun fortelle. Hun gjorde seg noe upopulær hos arbeidsgiveren da hun oppfordret parktantene til å organisere seg og kreve sine rettigheter.

Ellen Rydningen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Resultatet ble at parktantene etter hvert kunne bli kommunalt ansatte, med fast lønn, og blant annet unngå usikkerheten det var gjennom sommermånedene når barna dro på ferie, kunne Rydningen fortelle.

Resten av barneparkhistorien er omfangsrik, og kan leses om i den nyutgitte Barneparken-boka. Utgivelsen er ikke-kommersiell, og kan lastes ned fra Byantikvarens nettsider!

Parktantene kunne ha mange barn å holde styr på. Foto: Byantikvaren

Kløverveien barnepark i 2019. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...