Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Oslo prøver ut selvbetjente bibliotek

Folkebibliotekets filialer på Nordtvet og Bjerke legges ned.

Byråd for kultur og næring, Hallstein Bjercke (V) er glad for gi penger til kultur i Bydel Nordre Aker. Foto: Arkivfoto

Oslo vil prøve ut selvbetjente bibliotek ved to filialer. To filialer skal legges ned, går det fram av bibliotekplanen for Oslo.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 27.03.2014 kl 13:11

OSLO (NTB-Trine Andersen): Kulturbyråd Hallstein Bjercke (V) la fram planen torsdag. Bibliotekplanen gjelder for årene 2014-2018 og har fått navnet Borgernes bibliotek.

Les også: Gir tommel opp for biblioteket på Furuset

- Bibliotekets samfunnsoppdrag er like relevant i dag som det var da Carl Deichmann la grunnlaget for det første norske bibliotek for 230 år siden. Men måten samfunnsoppdraget løses på, må tilpasses dagens og fremtidens medieteknologi, Hallstein Bjercke.

Gode erfaringer

Byrådet mener at en måte å tilpasse seg borgerne på, er å utvide åpningstidene ved å innføre selvbetjening i filialene. To av Deichmanskes filialer skal i løpet av 2014 bli selvbetjente utenom ordinær åpningstid. Lånerne kan da bruke lånekort og pinkode for å låse seg inn på biblioteket fram til klokken 22 på kvelden.

Biblioteket i Stavern, som er en filial av Larvik bibliotek, var først ute med selvbetjente bibliotek i Norge. Bibliotekfilialen startet med sitt selvbetjente bibliotek i september i fjor og er åpen hver dag fra klokken seks om morgenen til 22.00 om kvelden. I 30 av disse timene er biblioteket betjent, resten av tiden er biblioteket selvbetjent.

#- Vi har bare positive erfaringer. Ingen har misbrukt ordningen, det har ikke vært noe hærverk, ikke noe svinn. Det er erfaringer vi er veldig glad for å kunne bringe videre, sa biblioteksjef Mette Kristin Gjerdrum i Larvik til NTB i januar.

I Danmark er antallet selvbetjente bibliotek mer enn fordoblet i løpet av de siste to årene. Hallstein Bjercke opplyser til Aftenposten at to tredeler av bibliotekene i København nå er selvbetjente, og også her er erfaringene gode.

Les også: Havnepromenaden - byens nye oppholdsrom

Les også: Deichmans nye hjem

Legges ned

I bibliotekplanen for de neste fire årene tas det til orde for å beholde filialer rundt om i hovedstaden, men det foreslås likevel å legge ned folkebibliotekets filialer på Nordtvet og Bjerke. Bjerke filial skal flyttes til Økern. Filialene på Rommen og Smestad skal omgjøres til rene skolebibliotek.

Dessuten foreslås det at barn og unge skal få en egen bibliotekfilial på Tøyen.

- Kanskje blir det som i Stockholm, der finnes et eget barne- og ungdomsbibliotek hvor voksne ikke har adgang, sier Hallstein Bjercke

Deichmanske bibliotek har et årlig besøk på 2,1 millioner og er den mest brukte offentlige kulturinstitusjonen i Oslo. Cirka halvparten av Oslos innbyggere bruker folkebiblioteket i løpet av et år, går det fram av en pressemelding fra Oslo kommune. (©NTB)

 

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...