Nordre Aker Budstikke

«Oslo Universitetssykehus – en varslet katastrofe?»

Skisse av mulig ny bebyggelse på Rikshospitalet, Gaustad. Perspektiv sett fra vest. (veien i forgrunnen er ringveien). Illustrasjon: RATIO/ARKITEMA

Tirsdag starter Sogn Seniorakademi opp med vårens program. I år er temaene byutvikling, Brexit og matkaos.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 21.01.2019 kl 13:59

NORDBERG: Allerede tirsdag 22. januar starter seniorakademiet opp med sine møter i kirkestuen på Nordberg (Kringsjågrenda 1).

Første tema er en sak som ikke bare vil kunne få store konsekvenser for lokalmiljøet, men for hele Oslo og østlandsområdet. Nemlig Helse Sør-Østs planer for Oslo Universitetssukehus.

– Pensjonert lege Mons Lie og arkitekt Tor Winsnes kommer for å snakke om «Oslo Universitetssykehus – en varslet katastrofes», sier styreleder Edvard Stang i Sogn Seniorakademi.

– Lie har i mange år arbeidet på hjerte-lungesenteret på Ullevål sykehus, som avdelingsoverlege og direktør. Han har sterke synspunkt på sykehusutbyggingen i Oslo. Winsnes har arbeidet med sykehusplanlegging siden 1972, utviklet idégrunnlaget for Rikshospitalet, og har arbeidet med arealutviklingsplanen for OUS, legger han til.

Sogn Seniorakademi er åpent for dem som ønsker å delta, og alle møter holdes i Kirkestuen ved Nordberg kirke, med start ca. kl. 11.30.


Edvard Stang, forfatter av boken om Søndre Tåsen Hovedgård, under lanseringen 10. desember. Foto: PRIVAT

– Erfaringen viser at det er fornuftig å være ute i god tid. Det er installert teleslynge i Kirkestuen, sier Stang.

Medlemsskap i Sogn Seniorakademi koster 250 kroner, ikke-medlemmer betaler 50 kroner for hvert foredrag.

– Det er ingen øvre eller nedre aldersgrense, men det er jo godt voksne på 60 pluss som deltar, sier Stang.

Det er nå rundt 100 aktive i Sogn Seniorakademi, og totalt 200 medlemmer, opplyser Stang, som ønsker nye medlemmer hjertelig velkommen.


Vårens program:

Tirsdag 22. januar: Oslo Universitetssykehus – en varslet katastrofe

Med: Pensjonert lege Mons Lie og arkitekt Tor Winsnes

Det nærmer seg endelig vedtak om sykehus-utbyggingen. Fagfolk er rykende uenige. I media går diskusjonen høylydt. Hva med kostnadene?

Blir det gigantplanene på Gaustad eller utbygging på Ullevål? Det er mange spørsmål rundt sykehusplanene på Gaustad.

Arkitekt Tor Wisnes plukket fra hverandre begrunnelsen for å bygge nytt sykehus på Gaustad. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Lie har vært avd. overlege i torakskirurgi og direktør på hjerte-lunge senteret på Ullevål sykehus. Han arbeidet der fra 1967-2008 med et avbrekk 1985-1996 da han var avd. overlege ved Universitetssykehuset i Tromsø. Professor i kirurgi. Han har sterke synspunkt på
sykehusutbyggingen i Oslo.


Winsnes har arbeidet med sykehusplanlegging siden 1972, utviklet idégrunnlaget for
Rikshospitalet, og har arbeidet med arealutviklingsplanen for OUS.

Tirsdag 19. mars: Aker 1948-2018 - transformasjon, byutvikling, utvidelse og bevaring (Årsmøte)

Med: Byantikvar Janne Wilberg

Byantikvar Janne Wilberg. Foto: BYANTIKVAREN I OSLO

I 2018 var det 70 år siden Oslo og Aker ble en kommune. Prosessen tok mange tiår. Det var mange stridsspørsmål. Oslo og Aker har endret seg voldsomt på disse årene. Jordbrukskommunen Aker er kommunen som forsvant.

Janne Wilberg har vært byantikvar i Oslo siden 2011, og er utdannet kunsthistoriker med arkitektur som spesiale. Hun har mange års fartstid fra kulturminneforvaltningen og har jobbet 15 år i Forsvarsbygg med bevaring og utvikling av militære kulturminner. Wilberg er den første byantikvar som kommer fra eiendomsforvaltning.

Tirsdag 19. februar: Hva skjer? Brexit-trøbbel, og en reise gjennom Brexit-land

Med: Journalist og forfatter Annette Groth

En folkeavstemming uten klare alternativ. Vanskelighetene med EUs yttergrenser tvers over den irske øya, Theresa Mays vanskelige oppgave, hvem stemmer for hva? Groth forteller fra møter med mennesker på de britiske øyer – hva skjer nå?


Groth var ansatt i NRK. På hele 1990-tallet var hun korrespondent på de britiske øyer, og i USA 2007-10. Hun har dekket revolusjonen i Romania i 1989, tsunamien i Thailand i 2004, og orkanen Katrina i 2005.

Tirsdag 30. april: Det glade matkaos – sant og usant om maten vi spiser

Med: Biolog Trygve Eklund

Hva omfattes som alminnelig matfrykt, og hvilke forestillinger har vi om hva som er «naturlig»? Hva vet vi om farlig og ufarlig? Han vil snakke om hvordan vi bombarderes med påstander om sunt og usunt, og hvordan vi kan prøve å unngå unødvendige bekymringer – og finne livs- og matglede.

Eklund har bakgrunn som strålingsbiolog og genetiker ved UiO, næringsmiddelforsker, forskningssjef Norske Meierier, forskningspolitisk avdeling i Forskningsrådet og direktør for Statens arbeidsmiljøinstitutt.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...