Nordre Aker Budstikke

Nesten 3000 elever på Sognsvann:

– Oslomarka er arvesølvet vårt

Raymond Johansen prøvde fiskelykken sammen med Yosen, Yaman og Tingting fra Haugerud skole. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Det sier byrådsleder Raymond Johansen, som var med på å introdusere friluftsliv for 2700 elever ved mottaks- og voksenopplæringsklasser i Oslo og Akershus.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 03.05.2019 kl 15:51

SOGNSVANN: For fjerde år på rad inviterte Oslo og Omland Friluftsråd, i samarbeid med 17 friluftsorganisasjoner og støttet av Oslo kommune, Akershus Fylkeskommune og Miljødirektoratet, til Flerkulturell Friluftsfest.

2700 elever fra mottaksklasser og voksenopplæring i Oslo og Akershus var påmeldt. Og det er rekord, ifølge Oslo og Omland Friluftsråds styreleder Hans Petter Aas.

– Vårt hovedmål er å få gjort friluftslivet til en fest, og gi en smakebit på hva det er. Og vi vil vise hvor enkelt det er å komme seg ut i naturen. Oslomarka er lett tilgjengelig med kollektivtransport fra hele byen, sier Aas.

Hans Petter Aas i Oslo og Omland Friluftsråd. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Festdag

Ved å invitere nye nordmenn med på en festdag ved Sognsvann, der samarbeidsorganisasjonene arrangerer alt fra kanopadling, fiske og klatring, til orienteringslabyrint og miljøquiz, skal terskelen for å oppsøke naturen senkes.


– Friluftsliv er noe som må læres. Min anbefaling, som er født og har bodd i Oslo hele livet, er å ta i bruk marka og skogen. Mange tror Rådhuset er sentrum av Oslo, men det er faktisk her, i Nordamarka vi finner det geografiske midtpunktet, sier byrådsleder Raymond Johansen, som fikk gleden av å åpne festen 3. mai.

Flerkulturell Friluftsfest 3. mai 2019. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Friluftslivet er en viktig del av den norske identiteten, en møteplass og en viktig kilde til god folkehelse. Flerkulturell Friluftsfest bidrar til at deltakerne opplever friluftslivet som både morsomt og spennende, i tillegg til at de blir kjent med de ulike friluftslivsorganisasjonene i Osloområdet, skriver Oslo og Omland Friluftsråd.

Mersmak

Johansen forteller om en far som tok ham med ut på orienteringløpet Oladilt i Østmarka da han selv var guttunge.

– I dag bor jeg rett ved skogen, jeg har hund og bruker marka omtrent hver eneste dag. Oslomarka er for meg rekreasjon, ro, og et sted for egne tanker, sier byrådslederen.


– Vår generasjon er vokst opp med foreldre som tok oss med ut i marka, supplerer Hans Petter Aas og nikker mot Johansen.

Flerkulturell Friluftsfest 3. mai 2019. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Håpet er at aktivitetene i dag gir mersmak, og at de som er her i dag kanskje finner en organisasjon de kan tenke seg å bli med i. For mange er organisert friluftsliv nødvendig for at man skal kunne gjøre det uorganisert, sier Aas.

– De må få vite at dette er tilgjengelig for alle, sier Johansen og peker utover Nordmarka.

– Jeg mener folk må begynne med det de vil – om det er å løpe eller sykle, eller ta med seg et pledd og grille. Uansett er naturen bare en t-banetur unna, og nærheten til marka er en stor grunn til at Oslo ble utnevt til Europeisk miljøhovedstad i 2019, sier Johansen.


Flerkulturell Friluftsfest 3. mai 2019. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Markagrensa

Aas mener kommunen var framsynt da den for over 100 år siden kjøpte skogsområder, og at disse ble vernet for ettertiden.

– Uten det kunne det har vært bygd ned her, og veien til friluftsopplevelsene ville vært lenger, sier han.

– Dette er arvesølvet vårt. Og nettopp derfor er jeg veldig glad for at det er bred politisk enighet om å verne markagrensa, sier Johansen.

Raymonds beste turtips

Byrådslederen og Haugerud-elevene prøvde fiskestang i Sognsvann. Foto: Karl Andreas Kjelstrup


Byrådslederen fikk prøvd fiskelykken i Sognsvann sammen med Yosen, Tingting og Yaman fra Haugerud skole. Det bet ikke noe særlig i Sognsvann denne fredagen, men lærer Tora Høgenes forteller at klassen har isfisket på Lutvann og Ulsrudvann tidligere, med godt resultat.

Også Johansen har fisket mye i marka, selv om det ikke blir så mye tid til det akkurat nå.

– Som Oslogutt, vokst opp med marka i nærheten, kan byrådslederen avslutningsvis dele et favoritturtips fra Oslomarka?

– Det må bli en tur som er litt for viderekomne, og ikke den man nødvendigvis starter med. Men den er veldig flott! Ta t-banen til Trosterud, og gå til militærleiren ved Lutvann. Så går du rundt Lutvann, i småskogen og på stier, hvor det er litt ulendt terreng. Der forsvinner alt suset fra storbyen. Det er helt stille! Så kan du fortsette ved elva fra Lutvann mot Nøklevann. Snu deg mot Lutvann og se – det er helt fantastisk! Er du heldig kan du se både rådyr og elg.

Elever fra Natur videregående skole sto for oppvarmingen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...