Nordre Aker Budstikke

Ostefabrikken på Grefsenplatået

I Arilds vei 1 startet osteeventyret til Synnøve Finden.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

KJELSÅS: Synnøve Finden er et naturlig innslag i ostedisken i de fleste dagligvarebutikker, og sjansen for at du har et Synnøve-produkt eller flere på frokostbordet er stor.

Men visste du at en stor del av historien til det som i dag er stort næringsmiddelselskap, ble formet i Arilds vei på Kjelsås?

Fra Sognefjorden til hovedstaden

Synnøve Finden (1882-1957) ble født i den lille grenda Finden som ligger ved vannet innerst i en liten arm av Sognefjorden. Hun var datter av Lars Johnsen og Brita Johnsdatter. Det var faren som tok etternavnet Finden etter bygda de bodde i.

Som budeie fikk Synnøve tidlig et innblikk i gårdsarbeid. Og 19 år gammel reiste hun hjemmefra og gikk på meieriskole i Stavanger. Hun ble utdannet som meierske og yster og tok seg jobb i Kristiania.

I 1928 etablerte Synnøve Finden og samboeren Pernille Holmen (1889–1961) fra Hedmark Synnøve Finden Ostefabrikk. Det var Finden som hadde utdannelsen og idéen til hva som skulle bli produsert (pultost). Holmen og hennes datter, Evy Alice Holmen (1915–2002) stod for den administrative delen av bedriften.


På bildet sitter fra høyre: Hushjelpen, Synnøve, hennes partner Pernille Holmen, Holmens svigersønn Josef Dahl, og hennes datter Evy Dahl. Foto: HISTORIELAGET GREFSEN-KJELSÅS-NYDALEN

Kjelsås

På sine nettsider skriver Synnøve Finden ASA i dag: «Med deres høye krav til kvalitet på råvarer og produkt, økte sakte men sikkert pultostens popularitet. På 30-tallet produserte de ansatte ost under dårlige kår og med lav lønn, men Pernille og Synnøve stod for alle måltider, og lot arbeiderene bo gratis. Synnøve vernet godt om sine oppskrifter og ideer, og historien forteller at hun en gang jaget en "snushane" fra Norske Meierier/Fellesmeieriet på dør med en piassavakost. Hun tok også patent på flere av ostetypene sine.»

Fabrikken lå i Arilds vei 1 på Grefsenplatået. Øverst kan du se bildeserie av livet på fabrikken. Bildene er tatt i 1930.

Bilder fra Synnøve Findens ostefabrikk i Arilds vei 1. Foto: Langberg, Esther / Oslo Museum

Etter at meierimonopolet i Norge ble opphevet på 1990-tallet, lenge etter Synnøve Findens død, kjøpte Synnøve Finden Meierier et nedlagt meieri i Alvdal, og i 1996 ble Synnøve Gulost lansert, året etter brunosten.

«Ingen snerten blondine»

Vi har tidligere skrevet om Synnøve Finden, blant annet om hvordan det ble sett på at hun var samboer med en dame, og at Synnøve selv liknet svært lite på den «snertne blondina» som preger selskapets logo. Les mer om Synnøves historie her!

Meld deg på nyhetsbrev

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...