Over 1000 skoleansatte klarer ikke å gjøre jobben sin
Byråd for oppvekst og kunnskap, Inga Marte Thorkildsen (SV), under byrådets pressekonferanse om koronasituasjonen i Oslo 15. mars 2021. Foto: Christian Fredrik Borg
– Det er en uholdbar situasjon, sier skolebyråden, som ønsker seg et trafikklyssystem som er mer tilpasset det muterte viruset og måten det smitter på.
OSLO: Onsdag i forrige uke var 1073 av de ansatte i Osloskolen ikke i stand til å utføre arbeidsoppgavene sine, ifølge Utdanningsetaten.
Det var en økning på nesten 150 fra fredagen uka før, 5. mars. Da var det samme tallet 935.
Etter hva Nordre Aker Budstikke kjenner til, er antallet det høyeste etter at kommunen begynte å rapportere inn tallet.
Kombinasjonen av langvarig hjemmekontor og rødt nivå i skoler og barnehager fører til utfordringer i enkelte virksomheter, eksempelvis noe redusert kapasitet, samarbeidsutfordringer og problemer med å ta imot nyansatte på en god måte.
Byråd for oppvekst og kunnskap, Inga Marte Thorkildsen (SV), sier til Nordre Aker Budstikke at situasjonen er alvorlig.
– Det er kjempemange, og veldig alvorlig, og noe av grunnen til at vi går inn for å ha full hjemmeskole for elever på ungdomsskole og videregående, med unntak av de som må være på skolen fordi de ikke klarer å følge med på skolen hjemmefra. Og grunnen til at vi innfører samme tilnæring for de 5-7. klassingene som bor i de mest smitteutsatte bydelene, er nettopp fordi vi ser at situasjonen er ganske uholdbar mange steder, sier Thorkildsen.
Byrådet varslet mandag kveld at det innføres heldigital undervisning for ungdomsskole, videregående skole og voksenopplæring i hele Oslo fra og med 17. mars og frem til påske. Det innføres hjemmeskole fra 5. klasse i bydelene Grorud, Stovner, Alna, Bjerke, Gamle Oslo, Grünerløkka og Søndre Nordstrand. Disse bydelene har over tid hatt det største smittetrykket. Tiltakene gjelder fra onsdag 17. mars og frem til påskeferien. Barnehager og barneskole videreføres på rødt nivå.
Samtidig stenges alle barnehager og Aktivitetsskoler i påskeuka. Det vil bli gitt et tilbud til barn av for i samfunnskritiske yrker.
– Det er for mange voksne medarbeidere i skolene som blir smitta. Og det har både konsekvenser for de det gjelder, det har konsekvenser med tanke på trygghet, og det har konsekvenser med tanke på å ha gode nok folk på tilstede på jobb. Og det skaper også en belastning på de som blir igjen, som er nødt til å ta en uforholdsmessig stor arbeidsbyrde, sier Thorkildsen til Nordre Aker Budstikke.
Hun understreker at de 1073, som både er lærere, assistenter og miljøarbeidere, ikke nødvendigvis er koronasyke, men at mange også er utbrente eller av andre årsaker ikke klarer å være på jobb.
– Antallet er høyt og det blir høyere. Det er en situasjon vi tar på alvor, og jeg synes det er ille at vi ikke har smittevernsveiledere, og et trafikklyssystem som ikke er tilpasset mutert virus. Det var lettere å si at vi skulle skjerme skole barnehager og holde åpent så lenge vi hadde det «gamle» viruset å forholde oss til. Men nå smitter det på en helt annen måte mellom barn, og da skaper det en veldig alvorlig situasjon mange steder og særlig når det er mange nærkontakter, sier byråden.
Nesten 31 prosent av de 3300 osloborgerne som har fått påvist koronasmitte de siste to ukene er i alderen 0-19 år.
En informasjonskapsel er en mekanisme der din nettleser kan ta vare på informasjon den får fra nettsider, for så å sende disse tilbake til nettsidene igjen senere. Dette gjøres automatisk uten at brukeren trenger å tenke på det.
Informasjonskapslene kan ha flere funksjoner, for eksempel å holde rede på innstillinger, hvilken bruker du er logget inn som, hva du har tilgang til, hjelp til å sørge for at du får tilsendt riktig innhold, sporing av annonsevisninger og annet.
Informasjonskapsler gjør det mulig å holde rede på slike innstillinger og annet over tid, slik at informasjonen er lettere tilgjengelig ved gjentatte besøk til nettstedet. Informasjonskapslene brukes også til midlertidig håndtering av brukerspesifikk informasjon når man besøker forskjellige deler av samme nettsted.
To eksempler fra de mange funksjonene nettstedet bruker informasjonskapsler for å vedlikeholde: Én informasjonskapsel brukes for å huske innstilling for lydstyrke på videoavspilleren, en annen brukes for å huske om du har krysset vekk denne boksen med informasjon, slik at du ikke trenger å se den igjen neste gang du besøker dette nettstedet fra samme nettleser som du bruker nå.
Informasjonskapsler lagres automatisk av nettleseren din som små tekstfiler på din datamaskin. Du kan selv endre innstillinger for hvordan informasjonskapsler skal håndteres i din nettleser.
Informasjonskapsler kan leveres av alle typer innhold på nettstedet, både tekstsider, bilder og annet. Informasjonskapslene sendes kun tilbake til det nettstedet du fikk dem fra, ikke til andre nettsteder.
Mange nettsteder, dette inkludert, fungerer ikke som de skal dersom du ikke tillater bruk av informasjonskapsler.
Dette nettstedet lagrer informasjonskapsler for å håndtere tre nivåer av funksjonalitet:
Kritiske informasjonskapsler brukes til å holde rede på brukerinformasjon, tilgang, noen personlige innstillinger og annet. Uten disse fungerer ikke nettstedet som det skal.
Analyse-informasjonskapsler brukes for å holde rede på trafikk på nettstedet, hvilke deler av det som er mest populært, hvilke deler som brukes mest og annet. Deler av disse er tredjepart informasjonskapsler
levert av eksterne tjenesteleverandører. Informasjonskapsler for analytisk funksjon brukes for å forbedre nettstedet (som er under stadig utvikling), men disse er ikke kritiske for nettstedets funksjonalitet.
Annonse-informasjonskapsler brukes av interne og tredjeparts annonsesystemer for å holde oversikt over og spore visninger av annonser.
Det er lovpålagt krav om at denne informasjonen gjøres tilgjengelig for deg som bruker av nettsteder som benytter slike informasjonskapsler.
Teknisk info
Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster
en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.
Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.
Brukerinformasjon
Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen
vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.
Hvem lagrer vi data om?
Vanlige besøkende/lesere:
Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:
Noe teknisk informasjon som IP-adresse og nettleser lagres i webserveren sine logger. Denne tekniske informasjonen spares i 180 dager, og er nødvendig for at tjenesten skal fungere og for å ivareta sikkerheten.
Disse dataene utleveres aldri til hverken avisens ansatte eller tredjeparter.
Google Analytics teller sidevisninger for å opprettholde en besøksstatistikk. Denne informasjonen er anonymisert og kan ikke brukes for å spore deg.
Enkelte tredjepartstjenester som nedlastede skrifttyper og script kan logge din IP-adresse og annen informasjon på eksterne servere.
En informasjonskapsel settes for å identifisere deg som bruker mens du surfer på nettsidene. Denne slettes når du lukker nettleseren din, eller senest etter 360 minutter med inaktivitet.
Innloggede brukere og abonnenter:
Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:
Navn, adresse og annen kontaktinformasjon du selv oppgir i registreringsprosessen. Disse data er lagret frem til du sletter din brukerkonto.
Informasjon om abonnementet ditt, f.eks. når det ble kjøpt, hvordan det ble betalt, noen få sifre fra ditt kredittkort, abonnementets varighet og hvilket abonnement du har. Disse data lagres frem til brukerontoen slettes.
Enkle data om hvilke artikler du har lest og hvor mye av artiklene du leser. Dette brukes til å kunne forbedre vårt innhold og slettes hvis du sletter din brukerkonto.
NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive
feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.
Dine rettigheter:
Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.
Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.
Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.
Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg,
samt lese mange gode tips til hvordan du kan tilpasse hvilke annonser som vises. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.
NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.
Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke,
slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.
Vi tar ditt personvern på alvor
Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.
Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.